Ελλάδα

Ελληνικές επιχειρήσεις: Ψηφιακά αναλφάβητη η συντριπτική πλειονότητά τους

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ψηφιακά αναλφάβητη είναι η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Αν και διαισθάνονται ότι η ψηφιακή εποχή και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τον τρόπο της εργασίας, της παραγωγής και του επιχειρείν, δυσκολεύονται να αντιληφθούν με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό και τι πρέπει να κάνουν οι ίδιες. Γι’ αυτό, σύμφωνα με έρευνα του People for Business «Τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη και στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού», μόλις μία στις 10 ελληνικές εταιρείες έχει υιοθετήσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, είναι ελάχιστα ενημερωμένες σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, με μόνο τρεις στις 10 να δηλώνουν ενήμερες.

Παρά την υστέρηση που παρατηρείται στην υιοθέτηση εργαλείων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, πάνω από οκτώ στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν ότι ο αντίκτυπός τους θα είναι πολύ έως αρκετά σημαντικός στα χαρακτηριστικά, στις γνώσεις και τις δεξιότητες των εργαζομένων που θα αναζητήσουν στο μέλλον.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, μόνο τέσσερις στις 10 εταιρείες έχουν προχωρήσει σε εκπαίδευση ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους. Αντίστοιχα, ψηφιακές πλατφόρμες για τη διαχείριση και ανάπτυξη της απόδοσης των εργαζομένων τους χρησιμοποιεί το 45%, ενώ το 26% δεν τις έχει αξιοποιήσει ακόμη και το 28% προγραμματίζει να τις χρησιμοποιήσει στο άμεσο μέλλον.

Πάντως, όπως προκύπτει από την έρευνα, μόνο τρεις στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η ανάπτυξή τους θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα συνδυάζουν αποτελεσματικά την προσέλκυση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Το γεγονός ότι η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές και δραστηριοποιούνται σε παραδοσιακούς, μη ανταγωνιστικούς κλάδους χαμηλής προστιθέμενης αξίας, εξηγεί το γεγονός ότι δεν βλέπουν τη σύνδεση μεταξύ των δύο. Το 73% θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας από την εισαγωγή και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα είναι σημαντικές, σε αντίθεση με το 18%, που απαντά θετικά.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που οι επιχειρήσεις έχουν εισαγάγει ή σχεδιάζουν να εισαγάγουν αντίστοιχες λειτουργίες, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (58%) επιλέγει έναν συνδυασμό εξειδικευμένων στελεχών και εξωτερικών συμβούλων. Το 25% το αναθέτει ή θα το αναθέσει σε εξειδικευμένους συμβούλους και το 8% έχει προχωρήσει ή θα προχωρήσει σε προσλήψεις νέων στελεχών για να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο.

Η πανδημία, πάντως, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τις αποφάσεις της πλειονότητας των εταιρειών (82%) για άμεση υιοθέτηση εργαλείων τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την έρευνα της PfB.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των CEOs και των ανώτατων διοικητικών στελεχών ανθρώπινου δυναμικού στην εφαρμογή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, το 45% δηλώνει ότι είναι μεγάλη, το 36% μικρή και το 18% ελάχιστη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

"Ξεσηκωμός" για το μεταφορικό ισοδύναμο στην Κρήτη

Κρήτη: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή

Θεοχάρης από Ηράκλειο: Ο τουρισμός είναι ο γιατρός της οικονομίας (βίντεο - φωτο)

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Πύργος: Πατέρας αρνητής μάσκας πήγε στο δικαστήριο ντυμένος τσολιάς (vid)

πατερας αρνητης

Με την εθνική ενδυμασία του τσολιά, επέλεξε το μεσημέρι του Σαββάτου να φτάσει στα δικαστήρια του Πύργου, συνοδευόμενος από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πύργου, ο πατέρας που κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων κατά της διασποράς του covid-19.

Ο πατέρας κατηγορείται επίσης για συκοφαντική δυσφήμιση και για εξύβριση μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο εκπαιδευτικός, Αθανάσιος Κατσίμπελης και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου.

Το περιστατικό αφορά στην άρνηση του πατέρα 10χρονης μαθήτριας του δημοτικού σχολείου του Σκουροχωρίου, να φορέσει μάσκα η κόρη του, κατά την προσέλευση και παραμονή της στο σχολείο (τις ώρες διδασκαλίας), μια υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη πριν από λίγες ημέρες.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του διευθυντή του σχολείου, Θεόδωρος Αντωνόπουλος, χαρακτήρισε «άκρως εσφαλμένη» την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος.

Παράλληλα, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, Αθανάσιος Κατσίμπελης μίλησε για χειραγώγηση του παιδιού και ανέφερε πως απειλείται η σωματική του ακεραιότητα και η ίδια η ζωή του.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews, δεν έδειξε καμία μεταμέλεια και υπάρχουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο του φιλικού του περιβάλλοντος το οποίο τον προτρέπει να βλάψει την σωματική ακεραιότητα του εκπαιδευτικού αλλά και άλλων εκπαιδευτικών που επιμένουν στην τήρηση των πρωτοκόλλων στο σχολείο τους.

Ο κ. Αντωνόπουλος, στις δηλώσεις του ήταν αρκετά καυστικός και σημείωσε: «Εάν λοιπόν οι δικαστές κάμπτονται από τις εθνικές ενδυμασίες που μπορεί να φορά ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος τότε ναι ήταν δικαιολογημένη η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, που προκαλεί ενόψει της πανδημίας και ενόψει των διαστάσεων που έχει πάρει η πανδημία και ειδικότερα στα σχολεία όπου εμφανίζονται αυτή τη στιγμή 6.000 κρούσματα.

»Μου προξενεί θυμό και οργή μια τέτοια απόφαση που έναν δεδηλωμένο αρνητή της πανδημίας, έναν δεδηλωμένο εχθρό των πρωτοκόλλων που τάσσει το κράτος, τον αφήνει ελεύθερο».

 

 

Ο κατηγορούμενος, κατά την αποχώρησή του από τα δικαστήρια μετά την απολογία του, δήλωσε: «Τα μόνα λόγια που μπορώ να πω γιατί υπάρχει μια τριήμερη αναβολή, θα πρέπει να έχω τον δικηγόρο, το μόνο που θέλω να πω και να το ακούσουν όλοι οι Έλληνες και οι γονείς και θέλω να το ακούσετε καθαρά, οι υφασμάτινες μάσκες και οι απλές χειρουργικές δεν έχουν καμία έγκριση, καμία πιστοποίηση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ότι προστατεύουν από τον covid-19.»

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός - Πλεύρης: Προσωρινός ΑΜΚΑ και αναστολή απέλασης για όσους μετανάστες

εμβολιάζονται

Κορωνοϊός: 1.100 νέα κρούσματα και 24 θάνατοι – Στους 337 οι διασωληνωμένοι

 

ESPA BANNER