Κρήτη

"Ξεσηκωμός" για το μεταφορικό ισοδύναμο στην Κρήτη

μεταφορικό ισοδύναμο

Έντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η εξαίρεση της Κρήτης από τη χρηματοδότηση για το μεταφορικό ισοδύναμο. 

Μία εξαίρεση που οδηγεί σε μία κατάφωρη αδικία σε βάρος των κατοίκων του νησιού, που όταν πρόκειται να φορολογηθούν ή να μπουν σε καθεστώς λοκντάουν, αντιμετωπίζονται ως νησιώτες, όταν όμως έρχεται στο προσκήνιο το θέμα της οικονομικής στήριξης μέσα από το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν είναι νησιώτες… Δηλαδή, ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, επισήμανε, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη που ανέδειξε το θέμα, ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός όλων των τοπικών φορέων και των βουλευτών, ώστε να επεκταθεί και στο νησί μας η αντίστοιχη χρηματοδότηση και να αρθεί η αδικία.

Ο κ. Κουράκης σημείωσε με νόημα ότι η επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων της Κρήτης και είναι πολύ ψηλά στην ιεράρχηση της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων του νησιού.

Ωστόσο, θυμόμαστε ότι στο Νόμο υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση και στην Κρήτη, τουλάχιστον σε κάποιους τομείς και σε κάποιους ΚΑΔ, όμως αυτό δεν τηρήθηκε”, τόνισε ο κ. Κουράκης κι έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση της Κρήτης οδηγώντας σε αρνητικό αντίκτυπο για την τοπική ανάπτυξη, αφού ανεβαίνει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, επιβάλλεται ο συντονισμός όλων των τοπικών φορέων, των βουλευτών της Κρήτης, της ΠΕΔ που είναι στην πρώτη γραμμή, ώστε να υπάρξει μια δυναμική διεκδίκηση.

Και πρόσθεσε ότι, εάν αυτό εφαρμοστεί, η Κρήτη θα μπει σε τροχιά νέας αναπτυξιακής περιόδου σε όλους τους τομείς με βελτίωση του περιφερειακού ΑΕΠ και αποκατάσταση της ανισότητας, για λόγους ισοτιμίας 

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός σημείωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη στην Αθήνα, για το σοβαρό αυτό θέμα, κατόπιν συνεννόησης με τους προέδρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου και άλλων τοπικών φορέων που εμπλέκονται, με σκοπό να ζητηθεί ίση μεταχείριση των Κρητικών ως προς το μεταφορικό ισοδύναμο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η διεκδίκηση της οικονομικής αυτής στήριξης που προβλέπεται για όλους τους νησιώτες, εκτός από τους Κρητικούς.

“Είμαστε νησί, όταν πρόκειται για λοκντάνουν. Όταν όμως πρόκειται για το μεταφορικό ισοδύναμο μας αντιμετωπίζουν ως ηπειρωτική περιοχή. Δυστυχώς, τις συνέπειες θα τις βρούμε μπροστά μας στην οικονομία και παντού”, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, αναρωτήθηκε “Το γεγονός ότι η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί δε σημαίνει ότι δεν είναι νησί;

“Κρίμα, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Ναυτιλίας να είναι από την Κρήτη και η Κρήτη να αδικείται με αυτόν τον τρόπο”, δήλωσε με παράπονο ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Ελένη Μπουρμά

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΛ.ΑΣ: Συναγερμός για πλαστά μοριακά τεστ - Πώς εντοπίστηκαν

Κρήτη: Ξεπέρασαν τους 100 οι ασθενείς με κορωνοϊό

Στη Βουλή το μεταφορικό ισοδύναμο στην Κρήτη

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πολιτική δραστηριότητα της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ

ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας της ΚΟ Ηρακλείου που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες:

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις στην Αμμουδάρα το Σάββατο 31/7, με επικεφαλής την Χουστουλάκη Νατάσσα, στέλεχος του ΚΚΕ.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις στο λιμένα Χερσονήσου και στην Άνω Χερσόνησο, την Κυριακή 1/8, με επικεφαλής την Φανιουδάκη Σουλα, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις ανατολικές συνοικίες του Δήμου Ηρακλείου, την Τρίτη 3/8, στις 19:30μμ, με επικεφαλής την Σκεπάρνη Ασημίνα, στέλεχος του ΚΚΕ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κ. Συνολάκης: Ο καύσωνας που ζούμε τώρα μπορεί να είναι κανονικότητα

Νίσυρος: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών Ρίχτερ