Ελλάδα

Ελλάδα: Μείωση 39,9% στις εξαγωγές στην Αίγυπτο

Εξαγωγές

Το 1,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών απορρόφησε η Αίγυπτος κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020, με τη χώρα να κατατάσσεται 17η μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσεται 18η μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας, με μερίδιο 1,4% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Αίγυπτο, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020, ανήλθε σε 177,22 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένη κατά 39,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όταν τότε είχε ανέλθει σε 294,88 εκατομμύρια ευρώ. Η εν λόγω μείωση φαίνεται να οφείλεται, κατά κύριο λόγο, αφ' ενός στη σημαντική πτώση της αξίας των εξαγωγών πετρελαιοειδών (-51,9%) εξαιτίας της διεθνώς διαμορφωμένης τάσης εξαιρετικά χαμηλών τιμών των καυσίμων, αφ' ετέρου στις δυσκολίες και στη γενικότερη αρνητική οικονομική συγκυρία που έχει δημιουργήσει η διεθνής πανδημία κορωνοϊού.

Παράλληλα, το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατά το πρώτο τετράμηνο 2020 παρουσίασε έλλειμμα για την Ελλάδα της τάξεως των 55,23 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι πλεονάσματος της τάξεως των 17,39 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κατά την ίδια αυτή περίοδο, ο διμερής όγκος συναλλαγών εμφανίστηκε σημαντικά μειωμένος κατά 28,4% στα 409,67 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 572,36 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019.

Όπως εξάλλου αναφέρεται με βάση τα στοιχεία της αιγυπτιακής στατιστικής υπηρεσίας (CAPMAS), τα οποία καλύπτουν μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο εμφανίζονται μειωμένες κατά 37,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, ανερχόμενες σε 119,38 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες κατά 18,5% ανερχόμενες σε 141,63 εκατομμύρια δολάρια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κριτήριο την αξία στις κυριότερες κατηγορίες εξαγόμενων προϊόντων και με βάση την ταξινόμηση τετραψήφιων κωδικών δασμολογίου, αυξήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020 εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές κυρίως σε μήλα, αχλάδια, κυδώνια, καθώς επίσης σε τσιγάρα και πούρα, με τις φράουλες, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα να ακολουθούν, καθώς και τα παρασκευάσματα διατροφής. Αντιθέτων, μειώσεις σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών και αερίου, καθώς επίσης μη λαναρισμένου, χτενισμένου βαμβακιού, πλαστικών ειδών οικιακής χρήσης, χαρτιού, ακατέργαστων καπνών, εντομοκτόνων/ζιζανιοκτόνων, παρασκευασμένων και διατηρημένων φρούτων.

Όσον αφορά τις αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Ελλάδα, ως σημαντικότερες κατηγορίες το τετράμηνο 2020, εμφανίζονται μεταξύ άλλων τα ακατέργαστα λάδια από πετρέλαιο και ασφαλτούχα ορυκτά, οι πατάτες και τα ορυκτά ή χημικά αζωτούχα λιπάσματα.

Ελλάδα

Αγωνία για τη μετάλλαξη κορωνοϊού - Φόβοι για επιτάχυνση τρίτου κύματος

κορωνοϊος - εξαπλωση

Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις κορωνοϊού εξέφρασε ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό», τόνισε συγκεκριμένα ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος», συμπλήρωσε. Στη συνέχεια, εξήγησε, μάλιστα, πως αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων. 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι, στα μέσα Μαρτίου, θα επιστρέψουμε σε κορύφωση της πληρότητας στις ΜΕΘ, με δεδομένο το άνοιγμα της εκπαίδευσης. «Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία αυτό θα το συναντούσαμε το Μάιο». Ωστόσο, ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε πως δεν διαφωνεί να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και θεωρεί ότι είναι ένα επίφοβο βήμα. 

 

«Δεν μας παίρνει να ανοίξουμε και άλλες δραστηριότητες»

Όσον αφορά στη μετάλλαξη που έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα, ο καθηγητής είπε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, απλώς παίρνει λίγες μέρες παραπάνω.

«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια». Σχετικά με το σταδιακό άνοιγμα, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν κατηγορηματικός. «Πιστεύω ότι δε μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες».

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τις υφασμάτινες μάσκες, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι οι παρέχουν χαμηλότερο επίπεδο προστασίας έτσι κι αλλιώς. Επίσης, ανέφερε πως χρειάζεται να πάρουμε ενεργά μέτρα μείωσης του ιικού φορτίου για να αποφύγουμε τα συνεχή lockdown.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε μαγαζιά και σχολεία.

«Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον στις πολυπληθείς τάξεις να υπάρχουν τέτοια συστήματα», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια (Βίντεο)

 - Παπαευαγγέλου: Αποφυγή της έξαρσης λόγω Εορτών - Τι ανησυχεί τους ειδικούς (Βίντεο)

- Κορωνοϊός: Νέα παράταση στο Lockdown - Οι περιορισμοί και τα μέτρα