Ελλάδα

Δημόκριτος Ζερβάκης: Η Τουρκία αποτελεί την κύρια ορατή απειλή εναντίον της Κύπρου

Δημόκριτος Ζερβάκης

Την Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020, ο Κρητικός Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης συμμετείχε στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε το American Hellenic Institute Foundation (ΑΗΙF). Το εν λόγω συνέδριο, οργανώθηκε από το AHIF διαδικτυακά, αντί της φυσικής του παρουσίας, λόγω της πανδημίας COVID-19. Σε αυτό συμμετείχαν υπότροφοι φοιτητές (νυν και πρώην) του προγράμματος επισκέψεων στην Κύπρο και Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Αρχηγός συνεχάρη το Ινστιτούτο για το πολυδιάστατο έργο του, το οποίο παρακολουθεί από το 2008. Ο κ. Αρχηγός αναφέρθηκε στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες προκλήσεις.

Κατέγραψε το γεγονός ότι η Τουρκία, αποτελεί την κύρια ορατή απειλή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένεκα της 45χρονης και πλέον ύπαρξης του κατοχικού στρατού και της συνεχώς εξελισσόμενης τουρκικής προκλητικότητας, προσθέτοντας ότι η Εθνική Φρουρά αποτελεί αξιόμαχη δύναμη αποτροπής. Επεσήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της, προχωρώντας σε 6η γεώτρηση σε περιοχή ήδη αδειοδοτημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η στάση αυτή καθώς και η «στρατικοποίηση» της περιοχής γύρω από την Κύπρο, δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Αρχηγός επεσήμανε τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως περιφερειακό πυλώνα ασφάλειας και κατέγραψε ως στόχο την προώθηση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών, με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και λοιπές χώρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή, επισημαίνοντας το ρόλο της Εθνικής Φρουράς ως ισχυρού παράγοντα διαχείρισης κρίσεων και συνεισφορέα ασφαλείας.

Καταληκτικά, αναφέρθηκε συνοπτικά στην υφιστάμενη και συνεχώς εξελισσόμενη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ.

Ο κ. Αρχηγός στη συνέχεια τοποθετήθηκε επί των ερωτήσεων των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Ελλάδα

Φωτιά στο Καρπενήσι - Κοντά σε ξενοδοχείο

φωτια πυροσβεστικο ελικοπτερο.jpg

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στο Καρπενήσι, καίγοντας δασική έκταση.

Σύμφωνα με το evima, η φωτιά ξέσπασε μετά τις 15:30 το μεσημέρι και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει πάρει διαστάσεις, φτάνοντας κοντά σε ξενοδοχείο.

Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα. Συνδρομή από υδροφόρες και οχήματα ΟΤΑ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα 

Κούγιας για νέα μήνυση κατά Λιγνάδη: Είναι κατηγορηματικός, δεν έχει βιάσει ποτέ κανέναν

Περιφέρεια Κρήτης: Δωρεάν online εκπαιδευτικό υλικό

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρή 10χρονη από σηπτικό σοκ