Ελλάδα

Δεύτερη η Ελλάδα σε ηλιακούς συλλέκτες

ss2-650-x-425-620x420.jpg

«Κόντρα στο ρεύμα» κινείται η «πράσινη» αγορά της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα (solar thermal market), καθώς, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εγκατεστημένη επιφάνεια ηλιακών συλλεκτών έπεσε το 2017 κάτω από το όριο των 2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, στη χώρα μας καταγράφτηκε πέρσι αύξηση συμφωνα με το greenagenda.gr.
Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στο τελευταίο σχετικό βαρόμετρο του φορέα EurObserv’ER, ο οποίος σε ετήσια βάση μετρά τις ενεργειακές επιδόσεις των χωρών-μελών της ΕΕ.
Ειδικότερα, η ποσοστιαία συρρίκνωση της εγκατεστημένης επιφάνειας στην ΕΕ ήταν πέρσι της τάξης του 24,2% και όπως επισημαίνεται στο βαρόμετρο η ευρωπαϊκή αγορά της ηλιακής ενέργειας «πιέστηκε» ιδιαίτερα στα πεδία της θέρμανσης και της παραγωγής ζεστού νερού.
Όμως η Ελλάδα ακολούθησε τον δικό της ανοδικό ρυθμό και στο τέλος του 2017 η εγκατεστημένη επιφάνεια κάθε είδους ηλιακών συλλεκτών έφτασε τα 316.000 τ.μ., έναντι 272.000 τ.μ. στο τέλος του 2016.
Η χώρα μας με το περσινό της «πλασάρισμα» πέρασε στη 2η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη με τις χώρες με τα περισσότερα εγκατεστημένα τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών, καθώς προπορεύεται (με υπερδιπλάσια επιφάνεια σε σχέση με την Ελλάδα) η Γερμανία, ενώ έπονται κράτη όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Η έντονη ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ηλιακής ενέργειας (αυξήθηκε κατά 16,2% το 2017, σε σχέση με το 2016) αποδίδεται μεταξύ άλλων σε μια σειρά ευνοϊκών παραγόντων,, όπως η υποχώρηση των τιμών συστήματος λόγω του έντονου ανταγωνισμού, ο πολλαπλασιασμός των δικτύων διανομής ως απόρροια της διεύρυνσης της ηλεκτρονικής διακίνησης της ενέργειας, η ελαφρά βελτίωση της ελληνικής οικονομίας κ.ά..
Πάντως, η ελληνική αγορά στο επίπεδο των οικιακών ηλιακών θερμοσυσσωρευτών χαρακτηρίζεται ως πολύ ώριμη και διακρίνεται κυρίως από αντικαταστάσεις ήδη υφιστάμενων συστημάτων.
Η Ελλάδα παραμένει βέβαια και μία από τις πρώτες χώρες με κριτήριο το κατά κεφαλήν φωτοβολταϊκό δυναμικό εν λειτουργία (kwth/inhab με κριτήριο και τον πληθυσμό), καθώς είναι 3η και μπροστά της βρίσκονται μόνο η Κύπρος και η Αυστρία.

Ελλάδα

ΥΠΕΞ: Απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις για το επεισόδιο στον Έβρο

Έβρος

Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως σημειώνεται επίσης, επισήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει τη δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρόδος: Στον εισαγγελέα ο 47χρονος που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τη σύζυγο του

Έκκληση Σκρέκα λόγω καύσωνα: "Περιορίστε την κατανάλωση ρεύματος"