Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ
Αρχηγός ΓΕΣ: «Αν παραιτηθούν οι υπαξιωματικοί, θα βγάζουμε από ΛΥΒ»
ΚΩΣΤΙΔΗΣ
 clock 21:20 | 18/03/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό του πανικού που έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις των στρατιωτικών στην ηγεσία και οι χιλιάδες παραιτήσεις, είναι το σκηνικό που σημειώθηκε στην Σχολή Πολέμου Στρατού Ξηράς την περασμένη Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης εμφανίστηκε στη Σχολή Πολέμου Στρατού Ξηράς για να υπερασπιστεί την «Ατζέντα 2030» καi τον νόμο Δένδια που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο στράτευμα για το Σώμα Υπαξιωματικών. Αντί όμως να απαντήσει στην ουσία της οργής που έχει προκαλέσει το νέο πλαίσιο, επέλεξε έναν δρόμο που βαθαίνει ακόμη περισσότερο το ρήγμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν από την ομιλία του ζητήθηκε να βγουν από το αμφιθέατρο οι υπαξιωματικοί που υπηρετούν στη Σχολή Πολέμου, ώστε ο Αρχηγός ΓΕΣ να μιλήσει μόνο στους αξιωματικούς.

Ο κ. Κωστίδης επιχείρησε να υπερασπιστεί μια πολιτική που έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στους υπαξιωματικούς, αλλά επέλεξε να το κάνει χωρίς τους ίδιους στην αίθουσα. Ζητήθηκε λοιπόν να αποχωρήσουν από την αίθουσα όσοι υπαξιωματικοί υπηρετούν στη Σχολή Πολέμου και στη συνέχεια ακολούθησε μια ομιλία στην οποία οι υπαξιωματικοί παρουσιάστηκαν ως πηγή ενόχλησης και πίεσης για την ηγεσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΣ είπε στους αξιωματικούς: «Σας δώσαμε αυξήσεις. Σας φτιάχνουμε σπίτια. Τι θέλουν και οι υπαξιωματικοί και φωνάζουν;». Η διατύπωση αυτή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η ηγεσία τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον νόμο Δένδια για το Σώμα Υπαξιωματικών. Οι αντιδράσεις των υπαξιωματικών δεν αντιμετωπίζονται ως ουσιαστική διαφωνία για το μέλλον, την εξέλιξη και τη θέση των υπαξιωματικών μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρουσιάζονται ως ακατανόητη δυσαρέσκεια απέναντι σε κάποιες παροχές.

Ακολούθησε και δεύτερη φράση με το ίδιο πνεύμα. «Τους βγάλαμε από τα γραφεία για αυτό διαμαρτύρονται», φέρεται να είπε ο κ. Κωστίδης. Με αυτή την τοποθέτηση οι αντιδράσεις αποδίδονται σε μια βολική ερμηνεία που μάλλον επιλέχθηκε για να προκαλέσει σύγχυση. Το ζήτημα δεν είναι αν κάποιοι έχασαν θέσεις γραφείου. Το ζήτημα είναι ότι ο νόμος Δένδια άγγιξε το ίδιο το πλαίσιο της σταδιοδρομίας των υπαξιωματικών και προκάλεσε βαθιά ανησυχία σε χιλιάδες στελέχη που θεωρούν ότι υποβαθμίζονται.

Η πιο βαριά αποστροφή ήρθε όταν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο παραιτήσεων. «Άμα παραιτηθούν, έχουμε βρει λύση. Θα κάνουμε υπαξιωματικούς από τους οπλίτες θητείας. Θα βγάζουμε από τους ΛΥΒ». Με αυτή τη φράση ο Αρχηγός ΓΕΣ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους υπαξιωματικούς. Τους είπε ότι η ηγεσία έχει ήδη σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο θα τους αντικαταστήσει, αν η αντίδραση φτάσει μέχρι την παραίτηση. Η επιλογή αυτών των λόγων επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα, γιατί αγγίζει τον πυρήνα της αξιοπρέπειας και του ρόλου τους.

Ο κ. Κωστίδης εμφανίστηκε για να πείσει ότι η «Ατζέντα 2030» και ο νόμος Δένδια υπηρετούν το συμφέρον του προσωπικού. Η παρέμβασή του έδωσε άλλη εικόνα. Έδειξε μια ηγεσία που επιχειρεί να στηρίξει το νέο πλαίσιο με διαχωρισμούς μέσα στο στράτευμα, με απαξιωτικές αναφορές στους υπαξιωματικούς και με ανοιχτή αναφορά στην αντικατάστασή τους. Αυτός ο χειρισμός φορτίζει ακόμη περισσότερο μια ήδη ανοιχτή σύγκρουση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Εάν υπουργός άλλης κυβέρνησης έκανε τη δήλωση του Γεωργιάδη θα είχε παραιτηθεί

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis