Ελλάδα

Ανοιχτά τα σχολεία για τους πρόσφυγες - Το σχέδιο του Νίκου Φίλη

συνορα,προσφυγες

Σχέδιο δράσης για την εκπαιδευτική προσαρμογή των προσφυγόπουλων, που θα παραμείνουν στην Ελλάδα προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης.

«Δεν είμαστε ασυγκίνητοι ως κοινωνία απέναντι στο προσφυγικό. Πήραμε την πρωτοβουλία να ενθαρρύνουμε την εκπαιδευτική κοινότητα να στηρίξει τους συνανθρώπους μας που βρέθηκαν στην επώδυνη αυτή θέση», τόνισε ο κ. Φίλης και ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι για την κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία, ένας «πανεθνικός στόχος».

Οπως επεσήμανε στην προσπάθεια αυτή, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πρωτοστατήσουν, ώστε το σχολείο να γίνει μια ανοικτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις. «Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν διαχειριστεί με ανθρωπιά, διδακτική επάρκεια και επιτυχία τα προβλήματα των νέων μεταναστών κατά τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρξαν η βασική δύναμη αντιρατσιστικής διαπαιδαγώγησης και απόκρουσης κηρυγμάτων μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας», δήλωσε ο κ. Φίλης.

Σε αρχική φάση, στις 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, στα σχολεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για το προσφυγικό ζήτημα και την αλληλέγγυα συμπεριφορά των πολιτών.

Επειτα και αφότου λυθούν τα βασικά θέματα της στέγασης, της διατροφής και της υγείας των προσφύγων, υπάρχει η πρόθεση από πλευράς υπουργείου να οργανωθούν δράσεις που θα αφορούν: ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, παροχή βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, προετοιμασία όσων θέλουν να προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και διαμόρφωση σχεδίου για τη μόρφωση και την εκπαίδευση παιδιών αλλά και ενηλίκων που θα παραμείνουν τελικά στην Ελλάδα. Για την υλοποίηση των παραπάνω, το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού (χωρίς αυτό ωστόσο να είναι σαφές αυτή τη στιγμή, αν σημαίνει προσλήψεις αναπληρωτών ή ανακατανομή του υπάρχοντος δυναμικού), αλλά και για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

«Πρώτα θα δούμε ποιες θα είναι οι ανάγκες. Ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα. Πολλά πράγματα είναι ανοικτά. Αυτή τη στιγμή, μόνοι τους έχουν κινητοποιηθεί οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί», υπογράμμισε ο υπουργός.

Την ίδια στιγμή, θα συγκροτηθεί μια Κεντρική Επιτελική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες, πανεπιστημιακούς και επιστήμονες εξειδικευμένους σε θέματα ένταξης και εκπαίδευσης προσφύγων, αλλά και από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται σε συναφή ζητήματα.

Οσον αφορά το ζήτημα των μετεγγραφών ο κ. Φίλης ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ό,τι γίνει, θα αφορά βελτιώσεις. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε. Καλύτερο μπορεί να υπάρξει. Χειρότερο δεν θα υπάρξει. Τα παιδιά να δώσουν απερίσπαστα τις εξετάσεις τους. Θα δούμε μαζί δυνατότητες ρυθμίσεων για βελτιώσεις», υποστήριξε.

Σχετικά με τις προσλήψεις, εξήγησε ότι φέτος θα ισχύσει ένα μεταβατικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ θα συγκροτηθεί ένας ενιαίος πίνακας.

Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση για την άποψή της σχετικά με τη δίωξη 12 φοιτητών για τις κινητοποιήσεις τους, ανέφερε ότι ισχύει η άποψη που έχει ήδη εκφράσει και ως πανεπιστημιακός: «Δεν θέλω, από αυτή τη θέση που είμαι, να εμπλακώ στη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης, βεβαίως, αυτό όμως που θέλω να πω και από τη θέση που κατέχω και ως πανεπιστημιακός, είναι ότι οι καταλήψεις δε μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: 30 εκατ. μάσκες πωλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο

μάσκες,πανδημία

Μια θέση μεταξύ των πρωταθλητών στη χρήση μάσκας φαίνεται να διεκδικεί η Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία των φαρμακείων της πόλης, οι περισσότεροι, από την αρχή ήδη της πανδημίας, δεν αποχωρίζονται τη μάσκα τους και συμμορφώνονται με το μέτρο χρήσης της σε όλους τους χώρους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Γιώργος Κιοσές, από τους αριθμούς των πωλήσεων στα φαρμακεία αλλά και από την καταγραφή στις φαρμακαποθήκες μπορεί να συμπεράνει κάποιος πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ανάμεσα στους …πρωταθλητές σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας.«Σε διάστημα ενός έτους, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την 1η Ιανουαρίου 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μεγάλων φαρμακαποθηκών (χωρίς να υπολογίζεται το εκτεταμένο δίκτυο παράλληλων προμηθευτών), χορηγήθηκαν από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης 30 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες», τόνισε ο κ. Κιοσές, επισημαίνοντας πως «το 95% των προστατευτικών μασκών που χορηγήθηκαν ήταν χειρουργικές, όπως πρέπει να είναι». Μάλιστα, το δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Κιοσέ, οι αγορές μασκών διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου, με «το 10% του συνολικού αριθμού να αφορά τον Αύγουστο και άλλο ένα 10% τον Σεπτέμβριο». Η δε ροή μετά το πρώτο lockdown ομαλοποιήθηκε πολύ σύντομα.

Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία δηλώνουν τα αποθέματά τους κάθε εβδομάδα, όπως οφείλουν να κάνουν, και πάρα το γεγονός ότι μάσκες πωλούνται σχεδόν παντού -μέχρι και σε …τροχήλατα βανάκια- οι Θεσσαλονικείς είναι απ’ αυτούς που επιλέγουν να τις αγοράζουν από τα φαρμακεία, τα οποία -όπως και οι φαρμακαποθήκες- έχουν επάρκεια μασκών.

Όπως σημειώνει ο κ. Κιοσές, η καλή βαθμολογία των Θεσσαλονικέων στη χρήση μάσκας δεν προκύπτει μόνο από τα αυξημένα ποσοστά στα φαρμακεία αλλά και από την εικόνα στους δρόμους της άλλοτε πολύβουης πόλης, όπου η ευρεία χρήση της χειρουργικής μάσκας είναι εμφανής.

Ειδήσεις σήμερα

Κρήτη - κορωνοϊός: Κι άλλος ασθενής στη ΜΕΘ

Ελπιδοφόρα νέα: Κοκτέιλ φαρμάκων εμποδίζει στο 100% τη μόλυνση από κορωνοϊό

Νέα μελέτη: Αυτά είναι τα πιο ασυνήθιστα πρώιμα συμπτώματα του κορωνοϊού