Ελλάδα

900 εκατ. δολ. για αγορά 67 μεταχειρισμένων πλοίων από Έλληνες εφοπλιστές

πλοία

Στο σύνολο των 414 μεταχειρισμένων ποντοπόρων πλοίων τα οποία πουλήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 διεθνώς, οι Ελληνες πλοιοκτήτες κατέχουν και πάλι την πρώτη θέση μεταξύ των αγοραστών.

Το ποσό που επενδύθηκε σε αυτά τα πλοία αγγίζει τα 900 εκατομμύρια δολάρια για 67 ποντοπόρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, ελληνικά συμφέροντα αγόρασαν 45 φορτηγά πλοία, 15 δεξαμενόπλοια, 6 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Την ίδια ώρα, οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι, μετά τους Γερμανούς και τους Ιάπωνες, οι τρίτοι μεγαλύτεροι πωλητές στο τρίμηνο έχοντας εκποιήσει 37 μεταχειρισμένα πλοία έναντι 674,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στους αγοραστές δεύτεροι μετά τους Eλληνες είναι οι Κινέζοι με 53 πλοία αθροιστικής αξίας 607 εκατομμυρίων και τρίτοι οι Γερμανοί με 43 πλοία, εμπορευματοκιβωτίων στη συντριπτική πλειονότητα, έναντι 272 εκατομμυρίων. Σε κάθε περίπτωση, ελληνικά συμφέροντα εμφανίζονται να αγοράζουν το ένα από κάθε έξι πλοία που πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων αυτών χρηματοδοτήθηκε τόσο από τις πωλήσεις παλαιότερων ή άλλων τύπων πλοίων και έσοδα από διαλύσεις όσο και από ίδια κεφάλαια και δανεισμό. Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα ελληνικά μεγάλα δεξαμενόπλοια ναυπήγησης των αρχών της δεκαετίας του ’90 πήραν τη ρότα για τα διαλυτήρια της Ασίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Gibson, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οι διαλύσεις δεξαμενόπλοιων για σκραπ είχαν ξεπεράσει σε όγκο τις συνολικές διαλύσεις τάνκερ του 2017. Κατά τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons, η αγορά για τα τάνκερ μεταφοράς αργού και προϊόντων έχει δει τα χαμηλά της και έτσι ενδέχεται να είναι κατάλληλη περίοδος για επενδύσεις σε νέο τονάζ.

Τα 15 δεξαμενόπλοια που αγοράστηκαν από ελληνικά συμφέροντα από τη δευτερογενή αλλά και τα 86 συνολικά κατά το πρώτο τρίμηνο από όλες τις εθνικότητες δείχνουν πως η αγορά έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Έντυπη Έκδοση Καθημερινής

Ελλάδα

Συμπλοκή στο Πέραμα: Νέα στοιχεία στο φως - "Σε νόμιμη άμυνα οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ"

πέραμα

Την ώρα που οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό του 16χρονου Ρομά - ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί - βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη έρχονται νεά στοιχεία στο φως γύρω από την αιματηρή συμπλοκή ανάμεσα στους νεαρούς Ρομά και τους αστυνομικούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα. 

O 20χρονος Ρομά, οδηγός του κλεμένου οχήματος,  που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών ήταν σεσημασμένος για κλοπες ενώ έχει δεχθεί περισσότερες από μία σφαίρες στο σώμα του. Στο μεταξύ οι επτά αστυνομικοί (έξι αστυφύλακες και ένας υπαστυνόμος) που εμπλέκονται στην υπόθεση συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου με την κατηγορία που τους βαραίνει να είναι αυτή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Οι αστυνομικοί υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία αυτή είναι η προβλεπόμενη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Υπενυθμίζεται πως κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε ένας 16χρονος στην κοιλιά ο οποίος αναμένεται να περάσει το κατώφλι του χειρουργείου. 

Κρικέτος: Σε νόμιμη άμυνα οι αστυνομικοί - Το όχημα επιχείρησε να περάσει από πάνω τους

Ο γενικός γραμματέας αστυνομικών Δυτικής Σπύρος Κρικέτος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha τόνισε πως οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα ενώ το κλεμένο όχημα επιχείρησε να περάσει από πάνω τους. Όπως επισημαίνει ο κ. Κρικέτος το πρωτόκολλο αναφέρει «να γλυτώσουμε τη ζωή μας και να μην έχουμε θύματα». Ακόμη πρόσθεσε πως η ζωή των αστυνομικών τέθηκε σε κίνδυνο ενώ κινδύνευσαν και πολίτες. «Όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή μου ή ζωή ενός συμπολίτη μου, θα την προστατεύσω», υποστήριξε ακόμη.

Ένταση στον Ασπρόπυργο

Ένταση στην περιφερειακή οδό του Αιγάλεω στην περιοχή του Ασπροπύργου. Ομάδα Ρομά αρχικά επιχείρησε να βάλει φωτιά σε κάδους και να κλείσει τον δρόμο, ωστόσο η παρέμβαση των ΜΑΤ ήταν άμεση και τους απώθησαν.

Ακόμα δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η ένταση δημιουργήθηκε εξαιτίας των γεγονότων στο Πέραμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο μεταβαίνει και ο «Αίαντας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραμα: Καταδίωξη με έναν νεκρό και επτά τραυματίες (βίντεο - φωτο)

Πέραμα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την αιματηρή συμπλοκή

Πέραμα: Οι σφαίρες πέφτουν βροχή - Συγκλονιστικό βίντεο

ESPA BANNER