Ελλάδα

71χρονη παγίδεψε σπείρα απατεώνων - Είχαν αποκομίσει ήδη 146.500 ευρώ

χρηματα

Οι εννέα απάτες σε βάρος ηλικιωμένων που είχαν διαπράξει με επιτυχία τους τελευταίους τρεις μήνες αποκομίζοντας 146.500 ευρώ, γέμισαν με σιγουριά τα μέλη μιας σπείρας που είχε διαπράξει άλλες 30 απόπειρες σε διάφορες περιοχές της χώρας! Έτσι, δεν είδαν το «δόλωμα» το οποίο τους έριξε μια 71χρονη στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η ηλικιωμένη κατάλαβε αμέσως ότι είχε να κάνει με απατεώνες, όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο που ισχυρίστηκε ότι το παιδί της είχε τροχαίο ατύχημα και προσποιήθηκε ότι συμφώνησε να πληρώσει 500 ευρώ για να μην έχει νομικές συνέπειες. Ο άγνωστος της είπε να βάλει τα χρήματα σε μια σακούλα και να τα αφήσει έξω από το σπίτι της, πράγμα που έκανε αφού όμως πρώτα ειδοποίησε την Αστυνομία. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί η 60χρονη Βουλγάρα «εισπράκτορας» την στιγμή που παραλάμβανε την σακούλα και να βρεθεί η άκρη του νήματος για την πλήρη εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι άνδρες της Ασφαλείας εξακρίβωσαν ότι η αλλοδαπή ήταν αυτή που παραλάμβανε μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματα της σπείρας, τα μέλη της οποίας προσποιούνταν άλλοτε τους γιατρούς που έλεγαν ότι το παιδί ή το εγγόνι τους χρειάζεται άμεσα χειρουργική επέμβαση λόγω τροχαίου, ή παρίσταναν τους αστυνομικούς και απαιτούσαν χρήματα δήθεν για να αποφύγουν οι συγγενείς τους τις συνέπειες από τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου.

Με τους τρόπους αυτούς, διέπραξαν εννέα απάτες από τις 8 Αυγούστου ως τις 9 Νοεμβρίου, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον άλλους 30 πολίτες στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, απέσπασαν 5.000 ευρώ από μια 72χρονη στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, 15.000 ευρώ και χρυσαφικά από μια 66χρονη στη Λάρισα, 1.500 ευρώ από μια 81χρονη στη Λαμία, 52.000 ευρώ από μια 81χρονη στην Καλαμάτα και 10.000 ευρώ από μια 76χρονη στη Λαμία, ενώ στα Ιωάννινα πήραν 15.000 ευρώ από μια 79χρονη, 20.000 ευρώ από μια 81χρονη, 7.000 ευρώ από μια 84χρονη και 21.000 ευρώ από μια 77χρονη!

Στην κατοχή της 60χρονης και σε έρευνα που έγινε στο δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διέμενε στα Ιωάννινα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 1.675 ευρώ, 127 λεβ Βουλγαρίας, χρυσαφικά, χειρόγραφες σημειώσεις και τέσσερα κινητά που εξετάζονται. Η Βουλγάρα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, που της άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος γιασυμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και απάτες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

 

protothema.gr

Ελλάδα

Τροχαίοι τραυματισμοί με εγκατάλειψη: 39 κρούσματα το πρώτο πεντάμηνο του 2020

ΤΡΟΧΑΙΑ_ΒΟΑΚ.png

Παρά τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν στην κυκλοφορία για 2 περίπου μήνες και παρά το γεγονός πως το ίδιο διάστημα δεν λειτούργησαν καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων τροχαίων με εγκατάλειψη είναι ιδιαίτερα υψηλός το πρώτο πεντάμηνο του 2020.

Το σύνολο των συμβάντων είναι τουλάχιστον τριανταεννέα (39) σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Το σύνολο των θυμάτων σαραντα δύο (42) ενώ το σύνολο των νεκρών δώδεκα (12).

Οι 39 δράστες στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν Οδηγοί ΙΧ= 37 ενώ οι υπόλοιποι ήταν Οδηγοί μοτοσικλέτας= 2

Τα 42 θύματα στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν: Πεζοί=20, Οδηγοί & επιβάτες μοτοσικλέτας=15  ενώ σε μικρότερο ποσοστό ακολουθούν οι Οδηγοί & επιβάτες ΙΧ=5 και οι Ποδηλάτες=2.

Στους 12 νεκρούς περιλαμβάνονται: Πεζοί =8, οδηγοί & επιβάτες μοτοσικλέτας=3, οδηγοί ΙΧ=1

 Να σημειωθεί ότι στα περιστατικά περιλαμβάνονται ένα πολύνεκρο (παράσυρση μηχανής από οδηγό ΙΧ – 2 νεκροί) και δύο με διπλές παρασύρσεις πεζών με θάνατο του ενός και τραυματισμό του άλλου.

Να σημειώσουμε ότι κάποιοι από του τραυματισμούς είναι βαρύτατοι, όπως κρανιογκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης, ακρωτηριασμοί κα καθώς επίσης πως αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύθηκαν  διασωληνωμένοι στην εντατική (με άγνωστη σε μας έκβαση). Εντυπωσιακή επίσης είναι η ύπαρξη παιδιών και εγκύων ανάμεσα στα θύματα.

Τουλάχιστον τα 28 από τα 39 περιστατικά (72%) συνέβησαν σε δρόμους μέσα στον αστικό ιστό. Γεγονός που μαρτυρά τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσονται στο αστικό δίκτυο και επιτάσσει τη θέσπιση του ορίου ταχύτητος των 30 km και την αυστηρή επιτήρηση του.

Από τους 39 δράστες μόνον ΔΥΟ (2) παραδόθηκαν  μόνοι του λίγες ώρες μετά το συμβάν. Όλοι οι υπόλοιποι που εμφανίστηκαν περίμεναν να παρέλθει το αυτόφωρο γεγονός που συμπίπτει χρονικά με την αδυναμία ανίχνευσης αλκοόλ στο αίμα μια και αυτό έχει μεταβολιστεί.

Δίωξη: Για το αδίκημα της εγκατάλειψης τραυματία σε όλες τις περιπτώσεις ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος σύμφωνα με το άρθρο 43 του Κ.Ο.Κ.

Σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκαν επίσης διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια  για τους 10 από τους 12 θανάτους. Σε βαθμό πλημμελήματος για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια είναι όλες οι διώξεις που ασκήθηκαν για τραυματισμούς.

Με βάση αυτές τις κατηγορίες όλοι οι δράστες αφέθησαν ελεύθεροι και δεν τους αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης.

Σε δύο δράστες ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος (όχι για την εγκατάλειψη): στον δολοφόνο με την Corvette, που σκότωσε τον Νάσο Καρανίκα στη Γλυφάδα, ο οποίος όμως αφέθηκε αμέσως ελεύθερος, ενώ στη συνοδό του που μαζί εγκατέλειψαν το θύμα δεν ασκήθηκε καν δίωξη  για εγκατάλειψη τραυματία και στον δολοφόνο του 15χρονου στα Εξαμίλια, ο οποίος συνελήφθη σχεδόν αμέσως και σύμφωνα με τα ΜΜΕ οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, γεγονός που επιτρέπει την παραπομπή του με βάση το άρθρο 290Α του νέου Ποινικού Κώδικα, αυτός είναι και ο μοναδικός που προφυλακίστηκε.

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα καλεί κάθε πολίτη και συλλογικότητα που αρνείται τις «αξίες» του αγριανθρωπισμού να υποστηρίξει την προσπάθεια για την κατάργηση του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ.

Να διώκονται όσοι εγκαταλείπουν τα θύματα τους για κακούργημα όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας (άρθρο 306).

Να ισχύσει και για τους δράστες που αποφεύγουν να παρουσιαστούν το άρθρο του Κ.Ο.Κ. που ορίζει πως όποιος αρνείται να υποβληθεί σε αλκοτέστ θεωρείται ότι έχει συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 1.1gr/L.

Να αφαιρείται άμεσα η άδεια οδήγησης σ όσους εγκαταλείπουν τα θύματα τους.

Μερικά πράγματα θα μπορούσαν να λυθούν απλά. Αλλά βέβαια χρειάζεται κάποιος να θέλει να τα λύσει…