Ελλάδα

Οικονομία

Μετ' εμποδίων προχωρούν οι ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων

image.jpg

Μετ' εμποδίων προχωρούν οι ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων με τους δανειολήπτες να κρατούν στάση αναμονής -εν όψει των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο- και τους τραπεζίτες να τους «λούζει κρύος ιδρώτας» καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι καθορισμένα και οι στόχοι μείωσης των καθυστερούμενων οφειλών συμφωνημένοι.

Ομως, από τη μια οι καθυστερήσεις στην ψήφιση του εξωδικαστικού μηχανισμού και από την άλλη η πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους έχουν μπλοκάκι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) δημιουργούν ανησυχία στους τραπεζίτες ότι θα είναι πολύ δυσκολότερος ο περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 14 με 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 με 4,5 δισ. ευρώ έγιναν με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας. Η εκτίμηση και η προσδοκία των τραπεζών ήταν πως και φέτος, θα ρυθμίζονταν άλλα 15 δισ. ευρώ «κόκκινων» οφειλών.
Το αν θα επιτευχθεί ο στόχος τελικά είναι άγνωστο, καθώς όπως λένε τραπεζικά στελέχη οι δανειολήπτες μέχρι στιγμής αποφεύγουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και περιμένουν να «κλειδώσει» το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Οπως μάλιστα επισημαίνουν η μεγαλύτερη ανησυχία σήμερα για τις τράπεζες είναι το ενδεχόμενο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σταματήσουν να εξυπηρετούν δάνεια εάν δουν ότι οι καθυστερήσεις -και εν όψει του νέου θεσμικού πλαισίου- συνεχίζονται. «Τότε θα βγούμε εκτός στόχων», λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη που τους τελευταίους μήνες ασχολούνται αποκλειστικά με ποιο τρόπο θα μειωθεί το «βουνό» των 108 δισ. ευρώ καθυστερούμενων οφειλών τουλάχιστον κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, ήρθε προ ημερών και η έκθεση του ΔΝΤ που κάνει λόγο για 4η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστούν 10 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, ακριβώς λόγω των καθυστερούμενων δανείων.
Εμπόδια
Παράλληλα οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη εμπόδιο καθώς οι θεσμοί ζητούν να μην εξαιρούνται από τις αναδιαρθρώσεις τα «κουρέματα» και οι πωλήσεις, τα δάνεια που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τα οποία σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο».
Τα δάνεια αυτά είναι κυρίως στεγαστικά και επιχειρηματικά. Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν λάβει προβλέψεις, καθώς υπήρχε η εγγύηση του κράτους. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, οι τράπεζες αν «κουρέψουν» τα δάνεια θα πρέπει να στραφούν ευθέως κατά του Δημοσίου ενώ προηγουμένως θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε κεφαλαιακές απομειώσεις.
Σε κάθε περίπτωση -και εν όψει των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018- οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν πιάσει τους στόχους τους, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με την «οδύσσεια» νέας ανακεφαλαιοποίησης. Και αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι οδυνηρά καθώς η κοινοτική οδηγία προβλέπει bail in, δηλαδή «κούρεμα» καταθέσεων.

Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Από σήμερα τα ραντεβού για τις ηλικίες 80-84

εμβολιασμός ηράκλειο

Το δεύτερο στάδιο των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό στον γενικό πληθυσμό ξεκινά καθώς από σήμερα οι πολίτες ηλικιών 80 ως 84 ετών, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού.

Ηδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εμβολιασμού σε πολίτες άνω των 85 και τώρα έρχεται ο δεύτερος κύκλος αιτήσεων για ραντεβού, που ξεκινά σήμερα όπως τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έχει φτάσει στο 1,13% καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι από την αρχή που ξεκίνησε ο εμβολιασμός.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 6 το απόγευμα για τους πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας 80-84 ετών που θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με τέσσερις τρόπους.

Πώς μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού για εμβολιασμό
Τέσσερις είναι οι τρόποι που μπορεί να προγραμματιστεί ένα ραντεβού για εμβόλιο. Αυτοί είναι οι εξής:

-Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα και τη web/mobile εφαρμογή.
Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Μέσω της πλατφόρμας
Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα και προτεραιότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

Πώς γίνεται ο προγραμματισμός ραντεβού: Επιλέγω το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που με εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. Τότε στην οθόνη εμφανίζεται ένας πίνακας με τις κοντινές ημερομηνίες στην επιλεγμένη και οι ζώνες ώρας μαζί με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει - πράσινο για πολλά διαθέσιμα ραντεβού, κίτρινο για αρκετά, πορτοκαλί για λίγα και γκρι για μη διαθέσιμα ραντεβού.

Αφού επιλέξω ποια ζώνη ώρας με εξυπηρετεί, επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για το δεύτερο ραντεβού: Πρώτα εμβολιαστικό κέντρο, μετά ημερομηνία και τέλος ζώνη ώρας. Ασφαλώς, στο δεύτερο ραντεβού το σύστημα δεν μου επιτρέπει να επιλέξω ημερομηνίες πέρα από την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Όταν επιλέξω τα στοιχεία και των δύο ραντεβού, στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα στοιχεία και των δύο ραντεβού για τελικό έλεγχο και επιβεβαίωση. Τα επιβεβαιώνω οριστικά και εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τα στοιχεία των ραντεβού, τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code. Αυτή τη σελίδα την εκτυπώνω ή σημειώνω τον κωδικό εμβολιασμού. Με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά του, πηγαίνω στο ραντεβού και εμβολιάζομαι.

Άυλη συνταγογράφηση μέσω SMS
 

Τα μηνύματα της άυλης συνταγογράφησης έχουν αρχίσει ήδη να βρίσκουν τους παραλήπτες, που είναι πάνω από 50.000 πολίτες άνω των 85 ετών. Αν είναι κάποιος εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβει μέσα στις επόμενες ώρες δύο SMS που θα περιέχουν τα εξής στοιχεία: κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού. Αυτά είναι τα στοιχεία της προ-κράτησης με βάση τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στην άυλη συνταγογράφηση. Σε αυτά τα μηνύματα αναγράφεται ένας κωδικός, τον οποίο στέλνει μέσα σε 72 ώρες στο 13034, εφόσον το ραντεβού είναι επιθυμητό για εκείνον. Τι γίνεται αν δεν επιβεβαιώσω την προ-κράτηση μέσα στις 72 ώρες ή αν τα στοιχεία που προτείνονται δεν τον εξυπηρετούν; Ακολουθεί τη διαδικασία που θα έκανε αν δεν ήταν εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, δηλαδή είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034 για την προκράτηση ραντεβού, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται και τέλος λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προκρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Πώς αλλάζουμε ραντεβού: όπως το κλείσαμε -φαρμακείο ή ΚΕΠ και emvolio.gov.gr. Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορεί να γίνει αλλαγή ραντεβού, αλλά μία φορά και τρεις ημέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Φαρμακεία και ΚΕΠ
Μεταβαίνοντας σε ένα φαρμακείο μπορεί κανείς να κλείσει το ραντεβού για το εμβόλιο. Το ίδιο ισχύει και στα ΚΕΠ. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Έπειτα, με τον κωδικό που λαμβάνουν, πηγαίνουν με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά τους στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ
Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στη σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Γυμνάσια - Λύκεια: Σήμερα αποφασίζουν οι Λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμά τους

Οριστικό: Αυξάνεται η θητεία στο Στρατό Ξηράς

Απείλησε με όπλο τους γονείς του για να του “γράψουν” ένα σπίτι