Εκλογές 2019

Λευτέρης Αυγενάκης στο ekriti: Στόχος να βαφτεί η Κρήτη μπλε

aygenakis.jpg

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών, για το ότι ο στόχος είναι η Κρήτη να βαφτεί μπλε καθώς και για το κρίσιμο ζήτημα του ΒΟΑΚ, μίλησε στο ekriti.gr και τον Γιώργο Ι. Παπαδάκη, στο πλαίσιο συνέντευξης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής ν. Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης. 

Κύριε Αυγενάκη, βρισκόμαστε πλέον λίγα 24ωρα πριν τις εθνικές κάλπες. Η ΝΔ έχει θέσει το στόχο της αυτοδυναμίας. Αν δεν την πετύχετε ως κόμμα, δεν θα επιδιώξετε κυβέρνηση συνεργασίας και θα πάμε σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο;

Η ΝΔ  χρειάζεται ισχυρή εντολή το βράδυ της 7ης Ιουλίου για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε η χώρα νομοτελειακά θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική. Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν, αυτή τη στιγμή, να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, με τα εθνικά μας θέματα ανοιχτά και με την οικονομία στην κατάσταση που είναι.

Εννοείται πως θα επιδιώξουμε συναινέσεις και συνεργασίες ακόμη κι αν έχουμε αυτοδυναμία. Όμως, οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει και η πιθανότητα -αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη- να μην μπορεί να εφαρμόσει το τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει. Το σχέδιό μας θα πρέπει να τεθεί υπό την αίρεση ενός άλλου κόμματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό θα είναι επιζήμιο πρωτίστως για τη χώρα που έζησε τα τελευταία χρόνια τι σημαίνει να συγκυβερνούν δυο κόμματα χωρίς ξεκάθαρους κοινούς στόχους. Γι’ αυτό ζητάμε από τους πολίτες να δώσουν στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξεις τις προτάσεις μας για λιγότερους φόρους, περισσότερες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους τους πολίτες. 

Είστε υποψήφιος στο Ηράκλειο. Η Κρήτη μπορεί να βαφτεί γαλάζια; Και ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες της ΝΔ για το νησί;

Αυτός είναι ο στόχος μας! Η Κρήτη έχει αλλάξει! Σας το λέω με βεβαιότητα, και λόγω δημοσκοπήσεων και λόγω της επαφής μου με τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε ένα τεράστιο «κλείσιμο της ψαλίδας». Η διαφορά μας στις εθνικές εκλογές του 2015 ήταν περίπου στις 25 μονάδες, μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και στις πρόσφατες ευρωεκλογές η διαφορά αυτή μειώθηκε στο 8%. Και φυσικά αυτό έχει μια δυναμική που εξελίσσεται. Είμαι βέβαιος ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και η Κρήτη θα είναι γαλάζια. Και βέβαια δε ζητάμε από τους πολίτες να γίνουν νεοδημοκράτες. Τους ζητάμε να στηρίξουν την αυτοδύναμη Ελλάδα και την ισχυρή ανάπτυξη ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι προτεραιότητες για την Κρήτη δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα: είναι η ανάπτυξη, η μείωση της φορολογίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η επιστροφή των νέων μας, η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια των πολιτών, το δημογραφικό, η βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών,  και φυσικά οι υποδομές, όπου η Κρήτη μας έχει αδικηθεί.   

Για τον πολιτικό, ποια είναι η ικανοποίηση; 

Το να ασχολείται κανείς με τα κοινά, να ασχολείται και να μάχεται στον πολιτικό στίβο είναι ακριβώς αυτό, μια διαρκής πάλη, ένας αγώνας, με τις προκλήσεις, τις δυσκολίες του και τις απογοητεύσεις. Έχει βέβαια και τις ομορφιές και τις χαρές του αλλά είναι δύσκολο «σπορ» ας μου επιτραπεί η έκφραση.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να καταφέρνεις αυτά που συζητάμε κάθε μέρα σε ένα καφενείο, στο χώρο εργασίας, όλα αυτά που θεωρούμε αυτονόητα και μας απασχολούν, να γίνονται πράξη. Και βέβαια να λύνεις προβλήματα των πολιτών και να βλέπεις ότι αλλάζει η ζωή τους. Οπωσδήποτε είναι και αναγνώριση του κόπου σου και της προσπάθειάς σου από τους ανθρώπους που σε στηρίζουν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση όλα αυτά βέβαια! 

Οι πολίτες θέλουν στήριγμα. Προσωπικά, δεν κρύφτηκα πότε, βγήκα μπροστά, είπα τα πράγματα με το όνομά τους και πάλεψα και διεκδίκησα πράγματα. Τώρα αυτό που λέω στους συμπολίτες μου είναι ότι μπορούν να στηριχθούν σε εμένα και να είναι βέβαιοι πως θα τους κάνω υπερήφανος.

Ο ΒΟΑΚ είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, αλλά και μια πονεμένη ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το επιχείρημα πως επί δικών του ημερών ξεκίνησαν πάλι μεγάλα έργα και ο ΒΟΑΚ. Τι απαντάτε; 

Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύθηκε ότι εντός του 2018 θα ξεκινούσε το έργο (Τσίπρας, 22 Δεκεμβρίου 2016) και ότι θα γινόταν εντός του 2017 η δημοπράτηση για τη Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού (Τσίπρας, 20 Σεπτεμβρίου 2017). Τελικά, ο κ. Σπίρτζης ξεκίνησε το στάδιο του διαγωνισμού προ-επιλογής αναδόχων για το έργο του ΒΟΑΚ, δίχως να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, προκρίνοντας το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος.

Πως σχεδιάζετε να υλοποιήσετε το έργο του ΒΟΑΚ, με ποιες διαδικασίες και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο για το οποίο έχει δεσμευτεί προσωπικά ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης στους συμπολίτες μας τους Κρητικούς. Όχι μόνο γιατί είναι απολύτως καθοριστικό έργο για την αναπτυξιακή πορεία του νησιού μας. Αλλά και γιατί αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο στους δρόμους της Κρήτης, τα τροχαία, είναι μια ανείπωτη τραγωδία.

O ΒΟΑΚ, κι εμείς στη ΝΔ μιλάμε για τον άξονα Κίσσαμος – Σητεία, είναι κομβικής σημασίας έργο υποδομής, είναι απαραίτητη η έναρξη του έργου άμεσα! Είναι θέμα ασφάλειας και θέμα ανάπτυξης. Ο σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμός αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου. O ΒΟΑΚ θα γίνει, είναι θέμα ασφάλειας και θέμα ανάπτυξης. Είναι το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο στη χώρα που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Δεσμευόμαστε ότι το τμήμα Χανιά-Αγ. Νικόλαος θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα 4ετίας και με εκτιμώμενο κόστος 900-1.300 εκ. ευρώ. Δεσμευόμαστε για ενιαία δημοπράτηση για ολόκληρη τη φάση 1 (Χανιά-Αγ. Νικόλαος) με τη μέθοδο της παραχώρησης. Πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία από τις προηγούμενες παραχωρήσεις σε ζητήματα όπως για παράδειγμα την διαφοροποίηση στα συστήματα τιμολόγησης για μόνιμους κατοίκους, επισκέπτες, ετήσιες συνδρομές, κλπ. Δεσμευόμαστε για τη Φάση 2 (Κίσσαμος-Χανιά και Αγ. Νικόλαος-Σητεία) συνολικού κόστους 500-600 εκ. ευρώ.

Πολιτική

Νέα Δημοκρατία: Περιμένουμε απαντήσεις για τα τρία εκατομμύρια ευρώ στο Documento

Νέα Δημοκρατία

Νέα σκληρή ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία το μεσημέρι της Κυριακής, υποστηρίζοντας πως «με τις αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά στο φως, συμπληρώνεται το παζλ του παρακράτους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Οι Έλληνες μαθαίνουν, δια στόματος των πρωταγωνιστών, αυτά που υποψιάζονταν» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, από την πλευρά του εργολάβου και επίδοξου καναλάρχη με τις πλάτες του “μαγαζιού” κ. Καλογρίτσα ειπώθηκε στο δικαστήριο ότι τα τρία εκατομμύρια τελικά πήγαν στο Documento (προφανώς όχι για να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της διαπλοκής και η "ανεξάρτητη" δημοσιογραφία, αλλά για να κάνει τη "βρώμικη δουλειά" του ΣΥΡΙΖΑ)».

Η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει πως ο «κ. Βαξεβάνης απαντά, ότι εκείνος δεν ήταν συνεταίρους αλλά ένας απλός εργαζόμενος!».

«Ο οποίος, ω του θαύματος, κατάφερε στη συνέχεια να γίνει ιδιοκτήτης. Για όλη αυτή τη δυσώδη ιστορία οφείλουν απαντήσεις ο Α. Τσίπρας και ο Ν. Παππάς που την έστησαν και όλοι οι εργολαβικά εμπλεκόμενοι. Πήγαν όντως τα 3 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση του Documento; Πως έγινε και ο εργαζόμενος σε μια εφημερίδα στην οποία μπήκαν τόσα εκατομμύρια, βρέθηκε ιδιοκτήτης; Η δικαιοσύνη παράλληλα οφείλει να διερευνήσει τις σκοτεινές διαδρομές, των εικονικών συμβάσεων, των εκατομμυρίων ευρώ και των μετοχών που άλλαζαν χέρια. Είναι ζήτημα δημοκρατίας» καταλήγει λέγοντας η ανακοίνωση.