Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμες διαβουλεύσεις με την τρόικα για φορολογία - ασφαλιστικό - τραπεζικό σύστημα και δάνεια

Κρίσιμες διαβουλεύσεις με την τρόικα για φορολογία - ασφαλιστικό - τραπεζικό σύστημα και δάνεια
 clock 08:19 | 10/07/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Κρίσιμες επαφές με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες αρχίζουν από σήμερα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, με στόχο να διαμορφώσουν μια πρώτη εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το βαθμό υλοποίησης των δεσμεύσεων και προαπαιτούμενων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και πετρελαίου θέρμανσης, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η πορεία της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η κάλυψη του κόστους των δικαστικών αποφάσεων κ.λπ.

Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες προκειμένου να καλυφθεί μια σειρά από θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ή έχουν τεθεί από προηγούμενες αξιολογήσεις της τρόικας.

Τα τεχνικά κλιμάκια με βάση το υλικό που θα συγκεντρώσουν θα προετοιμάσουν και την επόμενη και δύσκολη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, με επιπλέον ζητήματα διαπραγμάτευσης τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016, το οποίο το ΔΝΤ το υπολογίζει σε 12,6 δισ. ευρώ, ποσό που αμφισβητεί η κυβερνητική πλευρά.

Το φθινόπωρο, μεταξύ των άλλων θα εξεταστεί και με βάση την αξιολόγηση που έχει γίνει την άνοιξη, η μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ «για τον εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διαχείρισης».

Αυτό υποκρύπτει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι είναι χαμηλότεροι κατά 30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα.

Αποδοχές βάσει της απόδοσης στο Δημόσιο

Επίσης η υιοθέτηση μεταρρύθμισης του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1-1-2015. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης, μέσα από τις αλλαγές στο ύψος των αποδοχών κατά κατηγορία υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα οι δανειστές προτείνουν, και η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί να εφαρμόσει, όπως οι αποδοχές να είναι ανάλογες της απόδοσης των υπαλλήλων. Αυτό προϋποθέτει σύστημα μέτρησης της αποδοτικότητας, ώστε εκείνοι που αποδίδουν να αμείβονται υψηλότερα, ενώ εκείνοι που δεν αποδίδουν θα λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές.

Ομως η έκθεση του ΔΝΤ βάζει και άλλη μία παράμετρο, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν να τίθενται σε διαθεσιμότητα και να απολύονται.

Το πρόβλημα είναι η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα του συστήματος μέτρησης της απόδοσης.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως «οι αρχές (δηλαδή η κυβέρνηση) έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως η εισαγωγή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης για να περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων που παίρνει άριστα». Στην επικείμενη αξιολόγηση του προσεχούς Αυγούστου, μόνο το 25% των δημοσίων υπαλλήλων θα βαθμολογηθεί με άριστα και όχι σχεδόν το σύνολο των υπαλλήλων, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015

Ενα βασικό θέμα είναι και η  κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015 και η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Οι δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας αξιολογούνται από την κυβέρνηση και τους δανειστές και αναθεωρούνται πολιτικές βάσει των νέων δεδομένων. «Κλειδί» των όποιων εξελίξεων και αποφάσεων είναι το ποσό των φόρων που θα πληρωθεί εμπρόθεσμα, από το σύνολο των αυξημένων φόρων εισοδήματος και ακινήτων που θα καταλογίζουν τα εκκαθαριστικά, που θα εκδοθούν μέχρι τις 14 Ιουλίου, με έναρξη πληρωμής της 1ης δόσης τις 31 Ιουλίου.

Εάν παραμείνει απλήρωτο μεγάλο μέρος των φόρων και αυξηθεί αντίστοιχα πάνω από τα 66,4 δισ. ευρώ το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών, τότε θα προκύψει κενό και για τον προϋπολογισμό του 2014, εξέλιξη που θα ενισχύσει τον πονοκέφαλο της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το 2015, ΔΝΤ και Κομισιόν εκτιμούν πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό 1,1% του ΑΕΠ (κοντά στα 2 δισ. ευρώ), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Ριζικές αλλαγές στα ασφαλιστικά

Στο μεταξύ στη συνάντηση που θα έχει αύριο το μεσημέρι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης αλλαγές, στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την κήρυξη απεργίας, η επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ), η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τα νέα κατώτατα όρια αμοιβών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις επαφές που είχε το τελευταίο χρονικό διάστημα η πλευρά του υπουργείου με το τεχνικό κλιμάκιο, η τρόικα ενδιαφέρεται άμεσα να κατοχυρωθεί με κάθε τρόπο το δικαίωμα στην εργασία και να περιοριστούν οι απεργίες.

Στο πλαίσιο αυτό, «βλέπει» αλλαγές στον τρόπο κήρυξης των απεργιών και επαναφορά του λοκ άουτ, ως μέσο πίεσης της εργοδοτικής πλευράς.

Στο πλαίσιο των συζητούμενων ρυθμίσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται σχέδιο που θα αλλάζει το συνδικαλιστικό νόμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Το σχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη η προκήρυξη απεργίας, για να είναι νόμιμη, να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου.
Στις περιοριστικές ρυθμίσεις για την απεργία, περιλαμβάνεται και η επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ). Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κρατάει αποστάσεις και ουδέποτε επίσημα αποδέχτηκε ότι προωθούνται σχετικές ρυθμίσεις. Μόνο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι ο νόμος 1264 του 1982 «παρουσιάζει σημεία κόπωσης, ειδικά στο κομμάτι του συνδικαλισμού», προσθέτοντας πάντως ότι για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος και συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αυτό ειδικά το τελευταίο κρίνεται «εκ των ων ουκ άνευ» μετά τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί επισήμως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που κρίνεται ότι μπορεί τελικά να λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε σχετικές ρυθμίσεις.

Στα υπό εξέταση θέματα για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, περιλαμβάνονται ακόμη η επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.

Στη συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα των ασφαλιστικών οφειλών και τα αιτήματα για νέα ρύθμιση (με πολλές δόσεις), ώστε να δοθεί μια ανάσα στα Ταμεία, ώστε να μην αναγκαστούν να πάνε σε νέες μειώσεις των παροχών, από τις αναλογιστικές μελέτες που θα επιβεβαιώνουν τις «μαύρες τρύπες» στα έσοδα.

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ενδέχεται να γίνουν συζητήσεις και για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να δοθεί σε δύο περιοχές της χώρας πιλοτικά εντός του 2014, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2015 να υπάρξει καθολική εφαρμογή του θεσμού σε όλη τη χώρα.

Nέα μείωση εισφορών

Στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα, έως το τέλος του έτους και ο καθορισμός των νέων κατώτατων ορίων, που αποτελεί πλέον κυβερνητικό προνόμιο.

Η πορεία των απολύσεων στο Δημόσιο

Το θέμα της πορείας των απολύσεων για το 2014 αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων τις επόμενες ημέρες με την τρόικα στο ραντεβού που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, η ατζέντα περιλαμβάνει το υπόλοιπο των 6.500 απολύσεων του 2014 (για να κλείσει ο αριθμός των 15.000), ενώ υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ δεν αποδέχεται ενδεχόμενο νέων απολύσεων για το 2015.

Παρά ταύτα και με δεδομένη την προηγούμενη στάση της τρόικας, αλλά και την εν γένει τακτική που ακολουθεί αυτά τα τέσσερα χρόνια, ενδέχεται το θέμα να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι θα κλείσει ο αριθμός των 6.500 και σε κάθε περίπτωση θα καθίσει στο τραπέζι, έχοντας ήδη εκπληρώσει δυο φορές τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

Παράλληλα, ωστόσο, αυτή τη φορά θα τρέξει μια σειρά θεμάτων και συγκεκριμένα το θέμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς 3.000 και πλέον δημοτικοί υπάλληλοι πρέπει να μπουν στην ενδοδημοτική κινητικότητα το επόμενο διάστημα, ώστε μαζί με τους 980 να συμπληρώσουν τον αριθμό των 4.000.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθούν επίσης τα ζητήματα των θεσμικών παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν και συγκεκριμένα η εφαρμογή της αξιολόγησης στο Δημόσιο, ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων -το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή- και το θέμα της μείωσης των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις με βάση τη μελέτη του ΟΟΣΑ .Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δόθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση.

 

πηγή:Ναυτεμπορική

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis