Ειδήσεις

Κρήτη

Κρήτη: Η ΕΕ απαίτησε να γίνει... αυτοκινητόδρομος ο ΒΟΑΚ - Στα χαρτιά μόνο η αναβάθμιση

53178.jpg

Μπορεί ο ΒΟΑΚ να έχει χαρακτηρισθεί από τους Κρητικούς και όχι μόνο, "καρμανιόλα" αφού στο βωμό του έχουν θυσιαστεί χιλιάδες άνθρωποι και άλλοι τόσοι έχουν μείνει ανάπηροι, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση, που μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί εμπράκτως σε καμία ενέργεια αναβάθμισής του, στα χαρτιά να τον χαρακτηρίζει πλέον αυτοκινητόδρομο κατ’ απαίτηση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Πρωθυπουργοί ,υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες δεκαετίες τώρα έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι δεν είναι εθνική οδός π.χ ο δρόμος Σητεία Άγιος Νικόλαος αλλά μια επαρχιακή οδός , ότι υπάρχουν τμήματα τα οποία κάθε χρόνο αφήνουν πίσω τους μαυροφορεμένες οικογένειες.

Εντούτοις τίποτα δεν καταφέρνει να χτυπήσει το καμπανάκι της ευαισθητοποίησης και της ανάγκης επιτέλους η Κρήτη να αποκτήσει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο εφάμιλλο όχι μόνο της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά των άλλων οδικών αξόνων που έχουν κατασκευαστεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τώρα ήρθε η ώρα στα χαρτιά να ονομαστεί ο ΒΟΑΚ αυτοκινητόδρομος χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για να γίνει πραγματικότητα.  

Έτσι λοιπόν τουλάχιστον θεωρητικά ,τα νέα μεγάλα οδικά έργα που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια προκύπτουν από απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία 20 τμήματα του οδικού δικτύου της χώρας ανάμεσά τους και ο Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) χαρακτηρίζονται αυτοκινητόδρομοι. 

Από την απόφαση προκύπτουν οι επενδύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν τα επόμενα χρόνια, προκειμένου άλλα τμήματα να μπορούν να χαρακτηριστούν αυτοκινητόδρομοι, όπως για παράδειγμα ο οδικός άξονας Ελευσίνα - Θήβα - Υλίκη, η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι τη Ραφήνα, η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο, ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) αλλά και η αναβάθμιση του άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά κ.λπ. Για να ολοκληρωθεί το κύριο οδικό δίκτυο της χώρας, όπως φαίνεται και από την απόφαση, απαιτείται, βεβαίως, η ολοκλήρωση έργων που εκκρεμούν στους υπό κατασκευή οδικούς άξονες.

Η υπόθεση με τον ΒΟΑΚ βρίσκεται στον αέρα, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του άξονα χρειάζεται αναβάθμιση ώστε να φέρει τον χαρακτηρισμό "αυτοκινητόδρομος" με βάση τις κοινοτικές απαιτήσεις. Στην κυβέρνηση είχαν επεξεργαστεί σενάρια υλοποίησης του έργου μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπου ο ανάδοχος θα λαμβάνει "ενοίκιο" από το δημόσιο, ανάλογα με την ποιότητα υπηρεσιών κ.λπ.

Η απόφαση Σπίρτζη εκδόθηκε κατ’ απαίτηση της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά και επειδή ο καθορισμός τμημάτων του οδικού δικτύου ως «αυτοκινητόδρομου» ήταν απαραίτητος για την υπογραφή συμβάσεων π.χ. συντήρησης (όπως στην Εγνατία Οδό). 
Έτσι, χαρακτηρίζονται αυτοκινητόδρομοι τα τμήματα:

1. ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (Β.Ο.Α.Κ), με αρίθμηση Α90
2. ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΥΖΩΝΟΙ (Α.Θ.Ε.), με αρίθμηση Α1
3. ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ - ΧΑΛΚΙΔΑ, με αρίθμηση Α11 και άλλα 17 σημεία.

Λευτέρης Βαρδάκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Μία τραυματίας από το τροχαίο στον ΒΟΑΚ

ΕΚΑΒ

Μία γυναίκα ελαφρά τραυματισμένη είναι ο απολογισμός του τροχαίου ατυχήματος που σημειώθηκε νωρίτερα στην Εθνική Οδό.

Το τροχαίο έγινε όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το όχημα στο οποίο επέβαινε η γυναίκα, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό στο ύψος του τούνελ της Χερσονήσου. 

Η γυναίκα εγκλωβίστηκε στο όχημά της ωστόσο η Πυροσβεστική που έφτασε στο σημείο, δεν χρειάστηκε να επιχειρήσει καθώς η οδηγός είχε καταφέρει να βγει μόνη της.

Επί τόπου βρέθηκε και το ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε ελαφρά τραυματισμένη την οδηγό.