Ειδήσεις

Κρήτη

Κρήτη: Η ΕΕ απαίτησε να γίνει... αυτοκινητόδρομος ο ΒΟΑΚ - Στα χαρτιά μόνο η αναβάθμιση

53178.jpg

Μπορεί ο ΒΟΑΚ να έχει χαρακτηρισθεί από τους Κρητικούς και όχι μόνο, "καρμανιόλα" αφού στο βωμό του έχουν θυσιαστεί χιλιάδες άνθρωποι και άλλοι τόσοι έχουν μείνει ανάπηροι, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση, που μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί εμπράκτως σε καμία ενέργεια αναβάθμισής του, στα χαρτιά να τον χαρακτηρίζει πλέον αυτοκινητόδρομο κατ’ απαίτηση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Πρωθυπουργοί ,υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες δεκαετίες τώρα έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι δεν είναι εθνική οδός π.χ ο δρόμος Σητεία Άγιος Νικόλαος αλλά μια επαρχιακή οδός , ότι υπάρχουν τμήματα τα οποία κάθε χρόνο αφήνουν πίσω τους μαυροφορεμένες οικογένειες.

Εντούτοις τίποτα δεν καταφέρνει να χτυπήσει το καμπανάκι της ευαισθητοποίησης και της ανάγκης επιτέλους η Κρήτη να αποκτήσει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο εφάμιλλο όχι μόνο της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά των άλλων οδικών αξόνων που έχουν κατασκευαστεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τώρα ήρθε η ώρα στα χαρτιά να ονομαστεί ο ΒΟΑΚ αυτοκινητόδρομος χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για να γίνει πραγματικότητα.  

Έτσι λοιπόν τουλάχιστον θεωρητικά ,τα νέα μεγάλα οδικά έργα που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια προκύπτουν από απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία 20 τμήματα του οδικού δικτύου της χώρας ανάμεσά τους και ο Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) χαρακτηρίζονται αυτοκινητόδρομοι. 

Από την απόφαση προκύπτουν οι επενδύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν τα επόμενα χρόνια, προκειμένου άλλα τμήματα να μπορούν να χαρακτηριστούν αυτοκινητόδρομοι, όπως για παράδειγμα ο οδικός άξονας Ελευσίνα - Θήβα - Υλίκη, η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι τη Ραφήνα, η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο, ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) αλλά και η αναβάθμιση του άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά κ.λπ. Για να ολοκληρωθεί το κύριο οδικό δίκτυο της χώρας, όπως φαίνεται και από την απόφαση, απαιτείται, βεβαίως, η ολοκλήρωση έργων που εκκρεμούν στους υπό κατασκευή οδικούς άξονες.

Η υπόθεση με τον ΒΟΑΚ βρίσκεται στον αέρα, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του άξονα χρειάζεται αναβάθμιση ώστε να φέρει τον χαρακτηρισμό "αυτοκινητόδρομος" με βάση τις κοινοτικές απαιτήσεις. Στην κυβέρνηση είχαν επεξεργαστεί σενάρια υλοποίησης του έργου μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπου ο ανάδοχος θα λαμβάνει "ενοίκιο" από το δημόσιο, ανάλογα με την ποιότητα υπηρεσιών κ.λπ.

Η απόφαση Σπίρτζη εκδόθηκε κατ’ απαίτηση της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά και επειδή ο καθορισμός τμημάτων του οδικού δικτύου ως «αυτοκινητόδρομου» ήταν απαραίτητος για την υπογραφή συμβάσεων π.χ. συντήρησης (όπως στην Εγνατία Οδό). 
Έτσι, χαρακτηρίζονται αυτοκινητόδρομοι τα τμήματα:

1. ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (Β.Ο.Α.Κ), με αρίθμηση Α90
2. ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΥΖΩΝΟΙ (Α.Θ.Ε.), με αρίθμηση Α1
3. ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ - ΧΑΛΚΙΔΑ, με αρίθμηση Α11 και άλλα 17 σημεία.

Λευτέρης Βαρδάκης

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Νέα "καραβιά" προσφύγων - Πού θα φιλοξενηθούν

Λέσβος πρόσφυγες

Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Χανίων στον Καλαθά Ακρωτηρίου μεταφέρθηκαν στις 6:10 το πρωί οι 100 από τους 152 μετανάστες που είχαν διασωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής μετά από επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν παρουσίασε εισροή υδάτων ενώ έπλεε 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της νησίδας Σχίζα Μεσσηνίας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη, οι υπόλοιποι μετανάστες αναμένεται να φθάσουν τις αμέσως επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με την κ Ζερβουδάκη ο χώρος της κατασκήνωσης έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ προσφέρθηκε φαγητό και νερό στους μετανάστες και όλοι τους θα υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο covid -19. Παράλληλα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ταυτοποίηση τους.

Οι μετανάστες είχαν μεταφερθεί στην Παλαιόχωρα με το δεξαμενόπλοιο «ARISTΟFANIS» σημαίας Νήσων Μάρσαλ και με σκάφη αποβιβάστηκαν σταδιακά και κατά ομάδες στο λιμάνι της περιοχής. Η διαδικασία της αποβίβασης ξεκίνησε τις μεταμεσονύκτιες ώρες και ολοκληρώθηκε με την μεταφορά των μεταναστών στα Χανιά με λεωφορεία.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή με τραυματίες - Συναγερμός στην Αστυνομία

Μητσοτάκης από ΟΗΕ: Μήνυμα σε Τουρκία για προκλήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό

ESPA BANNER