Με ένα site εγκαινιάζει η Google την απόφαση του δικαστηρίου για το «δικαίωμα στη λήθη». Η Google που επεξεργάζεται το 90% των αναζητήσεων στην Ευρώπη παρουσίασε μια διαδικτυακή φόρμα μέσω της οποίας οι χρήστες κάνουν αίτηση για το «δικαίωμα στη λήθη». Μια επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και ανώτερων στελεχών θα επεξεργάζονται τις αιτήσεις μακροπρόθεσμα καθώς προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή. Μέλη της θα είναι ο Jimmy Wales, συν- ιδρυτής της Wikipedia, και ο Frank La Rue, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης.
«Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής του ατόμου με το δικαίωμα της διάδοσης πληροφοριών» δηλώνει η Google
Kατά την αξιολόγηση των αιτήσεων θα εξεταστούν το κατά πόσο τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν απαρχαιωμένες πληροφορίες για ένα πρόσωπο, καθώς και αν υπάρχει δημόσιο συμφέρον στις πληροφορίες, όπως πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική αμέλεια, ποινικές καταδίκες και τη δημόσια συμπεριφορά κυβερνητικών υπαλλήλων. Οι αιτήσεις που θα εγκριθούν, θα μπουν σε εφαρμογή στα μέσα του Ιουνίου
Για την αίτηση, ο χρήστης πρέπει να υποβάλει ένα ψηφιακό αντίγραφο επίσημης ταυτοποίησης, οι σύνδεσμοι που θέλουν να διαγραφούν και λόγοι πίσω από τους οποίους πρέπει να διαγραφούν οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι.
Η Google δηλώνει απογοητευμένη με την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Είναι το μεγάλο στοίχημα πλέον, πως θα συνεχίσει την πρωτιά στις αναζητήσεις και παράλληλα να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου για να καταργήσει περιεχόμενα από την μηχανή αναζήτησής της.
Το 40% των αιτήσεων που έχουν υποβλήθει είναι από τη Γερμανία, το 14% από την Ισπανία, το 13% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 3% από την Ιταλία και το 2% από τη Γαλλία. Άρθρα σχετικά με απάτες έχουν την πρωτιά με 31% και ακολουθούν με 20% οι συλλήψεις και οι καταδίκες. Περίπου το 12% των αιτήσεων αφορούν συλλήψεις παιδικής πορνογραφίας.
Χ.Μ.