Για τους χρήστες smartphone που έχουν βαρεθεί να εξαντλείται η μπαταρία, οι επιστήμονες έχουν βρει τη λύση... σε μια παραλία με άμμο!
Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η άμμος για να κάνει μπαταρίες ιόντων λιθίου. όπως αυτές που υπάρχουν στα κινητά τηλέφωνα, να διαρκούν τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο.
Η ομάδα αποκαλέι την ανακάλυψη της «άγιο δισκοπότηρο» στην τεχνολογική ανάπτυξη της μπαταρίας.
Η ιδέα οφείλεται στον Αμερικανό μεταπτυχιακό φοιτητή Zachary Favors ενώ χαλάρωνε σε μια παραλία στην Καλιφόρνια.ω Πήρε λίγη άμμο στο χέρι του και παρατήρησε ότι η άμμος απαρτίζεται κυρίως από χαλαζία, ο οποίος γίνεται πηγή ενέργειας, όταν μετατρέπεται σε πυρίτιο.
Η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνιας μετέτρεψε το χαλαζία σε πυρίτιο και η προκύπτουσα ουσία αποδείχθηκε κλειδί για τη βελτίωση της απόδοσης της μπαταρίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια φόρτιση smartphone μπορεί να γίνεται κάθε τρεις ημέρες αντί για κάθε μέρα! Κοιτώντας λίγο πιο μακριά, θα μπορούσε να ισχύει και για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και του φορητούς υπολογιστές.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports και μέχρι στιγμής έχουν κάνει μπαταρίες σε μέγεθος κέρματος, αλλά σχεδιάζουν να προχωρήσουν αυτή την διαδικασία και για τα κινητά τηλέφωνα.
«Αυτό είναι το Άγιο Δισκοπότηρο - μια χαμηλού κόστους, μη τοξική, φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία για την παραγωγή μπαταρίων ιόντων λιθίου υψηλής απόδοσης!».δήλωσε ο Zachary Favors.