Κόσμος

Συνελήφθη ισλαμιστής που σχεδίαζε επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Μιανμάρ

ινδονησια

Οι Αρχές κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών κι εξοπλισμού για την κατασκευή βομβών, που πιστεύεται πως σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για να διαπράξει επιθέσεις εναντίον κτιρίων της ινδονησιακής κυβέρνησης και της πρεσβείας της Μιανμάρ στην Τζακάρτα τον επόμενο μήνα, δήλωσε το Σάββατο ένας εκπρόσωπος των διωκτικών αρχών.

Σύμφωνα με τις αρχές της Ινδονησίας, ο ύποπτος ονομάζεται Ρίο Πριάτνα Ουιμπάουα κι είναι 23 ετών. Φέρεται ότι είναι μέλος μιας ινδονησιακής οργάνωσης η οποία ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με ινδονησιακά ΜΜΕ, η ποσότητα των εκρηκτικών που κατασχέθηκε αρκούσε για μια βόμβα διπλάσιας ισχύος από εκείνη που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 202 ανθρώπους στην επίθεση σε ένα νυχτερινό κέντρο στο Μπαλί, το 2002.

Ο Ουιμπάουα, ο οποίος έχει σπουδάσει γεωπονία και είναι άνεργος, είναι αυτοδίδακτος κατασκευαστής βομβών και σχεδίαζε να μεταφέρει εκρηκτικά σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ινδονησία, όπως δήλωσε ο Μπόι Ράφλι Αμαρ, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Η Ινδονησία έχει υποστεί φέτος μια σειρά επιθέσεων τις οποίες διέπραξαν οργανώσεις οι οποίες συνδέονται με το ΙΚ. Στη μία από αυτές, τον Ιανουάριο στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Οι αρχές ανησυχούν για την αναζωπύρωση του ριζοσπαστισμού και επισημαίνουν πως στην Ινδονησία-τη χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο-υπάρχουν εκατοντάδες οπαδοί και συμπαθούντες του ΙΚ.

Το τελευταίο διάστημα οι εκδηλώσεις οργής κλιμακώνονται σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπου ο πληθυσμός είναι στην πλειονότητα του μουσουλμανικός, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία, για το κύμα καταστολής σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ· έχουν σημειωθεί ογκώδεις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους και στην Τζακάρτα.

 

Κόσμος

Δημόκριτος Ζερβάκης: Με γυναίκες και άνδρες των τεθωρακισμένων Λευκωσίας στα πολυβόλα

Ο Α/ΓΕΕΦ συνομίλησε με τα πληρώματα των τεθωρακισμένων.

Σε μία από τις μονάδες τεθωρακισμένων, των ένοπλων υπερασπιστών της Λευκωσίας, στο πεδίο βολής των πολυβόλων τους, ήταν σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 ο κρητικός Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Μαζί με τον Διοικητή της 4ης Ταξιαρχίας της Λευκωσίας ταξίαρχο Ανδρέα Σεργίδη, παρακολούθησε την εκπαίδευση και τις βολές των μαυροσκούφηδων, γυναικών και ανδρών, συμβασιούχων οπλιτών και κληρωτών, πληρωμάτων των τεθωρακισμένων Κάσκαβελ και Βαπ με τα πολυβόλα 20χλστ, 12,7χλστ. και 7,62χλστ. των αρμάτων τους.

Τηρώντας με σχολαστική πειθαρχία τα υγειονομικά μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία του Κορωνοϊού (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά), επιπρόσθετα των αυστηρών ανέκαθεν μέτρων ασφαλείας των πεδίων βολής, με ευσυνείδητη προθυμία και ακμαίο φρόνημα, εκτέλεσαν με άψογο επαγγελματισμό την αποστολή τους.

Αξιοποιώντας στο έπακρο τα συντηρούμενα ακόμη σε χρήση και ετοιμότητα, ήδη πεπαλαιωμένα Κάσκαβελ και Βαπ που η Ε.Φ. τα είχε αποκτήσει δεκαετίες προτού τα σημερινά τους πληρώματα... γεννηθούν.

Τιμητικό αναμνηστικό του Αρχηγού ΓΕΕΦ απέσπασε, διακριθείσα στις βολές, η αρχηγός πληρώματος δεκανέας ΣΥΟΠ Ελένη Χαραλάμπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου (Φωτογραφίες)

Εθνική Φρουρά: Επιχειρησιακή εκπαίδευση της Διοίκησης Καταδρομών παρουσία Ζερβάκη