Κόσμος

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της China Telecom

Chang Xiaobing, china telecom

Ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρίες της Κίνας, Chang Xiaobing, παραιτήθηκε αφού κρατούνταν και ανακρινόταν για μέρες, για «σοβαρές πειθαρχικές παραβιάσεις», όπως αναφέρει το euro2day.gr.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είναι το πιο πρόσφατο «θύμα» του Κινέζου προέδρου Ξι Ζινπίνγκ και της εκστρατείας του κατά της διαφθοράς. Ανακοίνωση της China Telecom προς το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αναφέρει πως η παραίτηση του επικεφαλής «σχετίζεται με την έρευνα».

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του Πεκίνου κατά της διαφθοράς, νωρίτερα το Δεκέμβριο οι αρχές κρατούσαν τον Guo Guangchang, το δισεκατομμυριούχο και επικεφαλής της κοινοπραξίας Fosun. Έπειτα από τις τρεις ημέρες κατά τις οποίες ήταν εξαφανισμένος, εμφανίστηκε και δήλωσε πως «βοηθούσε σε συγκεκριμένες έρευνες».

Τον ίδιο μήνα, δύο επενδυτικοί τραπεζίτες της εταιρίας Citic επίσης φυλακίστηκαν, χωρίς καμία εξήγηση από τις αρχές.

Κόσμος

AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία (φώτο)

ESPA BANNER