Κόσμος

Νεκρός ο πρώην πρόεδρος της Χιλής

σημαια χιλη

Ο χριστιανοδημοκράτης Πατρίσιο Αϊλουίν, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής μετά τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 97 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

«Ο θάνατός του οφείλεται σε φυσικά αίτια» είπε ο γιος του, Μιγκέλ Αϊλουίν, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του πρώην προέδρου.

«Η Χιλή έχασε έναν μεγάλο δημοκράτη», τόνισε η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ.
Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος για να τιμήσει τον Αϊλουίν, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα κατά τα πρώτα χρόνια της δημοκρατικής μετάβασης στη Χιλή. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα τελεστεί η κηδεία του.

Το καθεστώς του Πινοτσέτ έπεσε έπειτα από ένα δημοψήφισμα, το 1988. Στα τέλη του 1989 εξελέγη πρόεδρος ο Αϊλουίν και τον Μάρτιο του 1990 ο στρατηγός του παρέδωσε την εξουσία.
Ο Πινοτσέτ παρέμεινε πάντως αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού μέχρι τον Μάρτιο του 1998.
 

Κόσμος

Γερμανία: Ζητούν να συμπεριληφθεί η προστασία του κλίματος στο Σύνταγμα

γερμανία πλημμύρες

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος θεωρεί την προστασία του κλίματος και την απαιτούμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως κοινό καθήκον «και γι΄αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Ντιρκ Μέσνερ είπε συγκεκριμένα στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» ότι «η αποτελεσματική πρόληψη των καταστροφών μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις κυβερνήσεις των κρατιδίων και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία του κλίματος και η απαιτούμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει κοινό καθήκον και γι΄αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα. Αυτή θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης», τόνισε.

Πριν από λίγες ημέρες, τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης στο Σύνταγμα και η σοσιαλδημοκράτις (SPD) ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε.

Ο ομοσπονδιακός υφυπουργός περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρτ επέκρινε σήμερα στο δίκτυο ARD «την ανεπαρκή υποστήριξη της προστασίας του κλίματος στο παρελθόν. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση αυτή. Εκτός από τα καιρικά φαινόμενα στη Γερμανία, ο Φλάσμπαρτ ανέφερε επίσης την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στα τέλη Απριλίου ως λόγο ο οποίος αποδεικνύει την ανεπάρκεια αυτή. «Συγκεκριμένα οι δικαστές ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καθορίσει λεπτομερέστερα τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά το 2030».

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου της Γερμανικής Ασφαλιστικής Βιομηχανίας Γιοργκ Άσμουσεν τόνισε μετά τις καταστροφκές πλημμύρες στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) τη σημασία της πρόληψης: «H πρόληψη είναι πολύ σημαντική για το μέλλον, διότι πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επί δεκαετίες παρατηρείται σταθερή αύξηση αυτών των φυσικών καταστροφών στη Γερμανία», είπε.

 

Πηγή: Deutschlandfunk

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ταμείο Ανάκαμψης: «Έπεσαν οι υπογραφές» για τα πρώτα 17,8 δισ. ευρώ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Η είσοδος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης (Βίντεο)

ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο της Moderna για παιδιά 12-17 ετών