Κόσμος

Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις με χημικά και πέραν της Συρίας

ισλαμικό κράτος

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που επιστρέφουν από τη Συρία μπορεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με αέριο μουστάρδας αφού έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν την τοξική ουσία σε ζώνες μάχης, προειδοποίησε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΧΟ κατέληξε τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για επιθέσεις με αέριο χλώριο και πως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας.

«Φαίνεται πως ένας από τους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και για τους οποίους οφείλουμε να έχουμε μια απάντηση -εφόσον το Ισλαμικό Κράτος έχει μάθει πώς να φτιάχνει αέριο μουστάρδας- είναι ότι δυστυχώς κάποιος απ' αυτούς που έμαθαν πώς να το φτιάχνουν θα επιστρέψει σε κάποια από τις χώρες μας και θα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίθεση», δήλωσε σε συνέδριο στη Παρίσι ο Φιλίπ Ντενιέ, διευθυντής του τμήματος επαλήθευσης του ΟΑΧΟ.

Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία ότι το Ισλαμικό Κράτος, που πολεμάει για να υπερασπιστεί εδάφη που κατέλαβε στη Συρία και το Ιράκ, θα ζητήσει από τους οπαδούς του και από τζιχαντιστές που επιστρέφουν από την περιοχή να αυξήσουν τις επιθέσεις στη Δύση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Δημόκριτός Ζερβάκης: Με γυναίκες και άνδρες των τεθωρακισμένων Λευκωσίας στα πολυβόλα

Ο Α/ΓΕΕΦ συνομίλησε με τα πληρώματα των τεθωρακισμένων.

Σε μία από τις μονάδες τεθωρακισμένων, των ένοπλων υπερασπιστών της Λευκωσίας, στο πεδίο βολής των πολυβόλων τους, ήταν σήμερα Πέμπτη 21.1.2021 ο κρητικός Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Μαζί με τον Διοικητή της 4ης Ταξιαρχίας της Λευκωσίας ταξίαρχο Ανδρέα Σεργίδη, παρακολούθησε την εκπαίδευση και τις βολές των μαυροσκούφηδων, γυναικών και ανδρών, συμβασιούχων οπλιτών και κληρωτών, πληρωμάτων των τεθωρακισμένων Κάσκαβελ και Βαπ με τα πολυβόλα 20χλστ, 12,7χλστ. και 7,62χλστ. των αρμάτων τους.

Τηρώντας με σχολαστική πειθαρχία τα υγειονομικά μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία του Κορωνοϊού (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά), επιπρόσθετα των αυστηρών ανέκαθεν μέτρων ασφαλείας των πεδίων βολής, με ευσυνείδητη προθυμία και ακμαίο φρόνημα, εκτέλεσαν με άψογο επαγγελματισμό την αποστολή τους.

Αξιοποιώντας στο έπακρο τα συντηρούμενα ακόμη σε χρήση και ετοιμότητα, ήδη πεπαλαιωμένα Κάσκαβελ και Βαπ που η Ε.Φ. τα είχε αποκτήσει δεκαετίες προτού τα σημερινά τους πληρώματα... γεννηθούν.

Τιμητικό αναμνηστικό του Αρχηγού ΓΕΕΦ απέσπασε, διακριθείσα στις βολές, η αρχηγός πληρώματος δεκανέας ΣΥΟΠ Ελένη Χαραλάμπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ