Κόσμος

Η ISIS ... πετσοκόβει τους μισθούς των μαχητών

τζιχαντιστες

Οι οικονομικές δυσκολίες πλήττουν τους πάντες, ακόμη κι όσους έχουν την «ευλογία του θεού»: Η τζιχαντιστική ISIS αναγκάζεται, σύμφωνα με τις συνήθως αξιόπιστες αναφορές ακτιβιστών στη Συρία, να τσεκουρώσει κατά 50% τους μισθούς των μαχητών, όπως αναφέρεται στο in.gr. 

Οι περικοπές είναι οριζόντιες, και γίνονται λόγω «έκτακτων συνθηκών» -η οργάνωση βασίζεται μεταξύ άλλων για χρηματοδότηση και στο λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωματών, που συλλέγει πληροφορίες από τον συριακό εμφύλιο, δημοσίευσε «επίσημο» έγγραφο που διανεμήθηκε στους μαχητές της ISIS και τους πληροφορεί για τη μείωση μισθού. 

Πλέον, οι τοπικοί μαχητές θα αμείβονται με 200 δολάρια το μήνα (από τα 400 που έπαιρναν αρχικά) ενώ η αμοιβή των ξένων μαχητών πέφτει στα 400 δολάρια (από τα αρχικά 800) λόγω των «έκτακτων συνθηκών» που επικαλείται το έγγραφο. 

Υπάρχει φυσικά η διαβεβαίωση πως η μείωση θα εφαρμοστεί ανεξαιρέτως για όλους, όπως και ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διανομή τροφίμων.

Η φύση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ISIS δεν είναι σαφής: Προ ημερών, οι ΗΠΑ είχαν δημοσιεύσει βίντεο από αεροπορική επιδρομή, στο οποίο επλήγη «θησαυροφυλάκιο» της οργάνωσης, με μεγάλα αποθέματα ρευστού, ενώ ενδεχομένως η... πίεση που υφίσταται να σχετίζεται ακόμη και με την πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς.

Κόσμος

AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία (φώτο)

ESPA BANNER