Κόσμος

Αφγανιστάν: Πάνω από 20 νεκροί σε διπλή βομβιστική επίθεση

καμπουλ

Η νέα αυτή επίθεση, που αποδίδεται στους Ταλιμπάν, σημειώθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από εκείνη που είχε εκδηλωθεί εναντίον του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Μοχάμαντ Ραντμάνες, είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις που προέρχονταν από μια περιοχή κοντά σε κυβερνητικά κτίρια και σε μια αγορά, σε πολυσύχναστη διασταύρωση.

Στρατιώτες, αστυνομικοί και πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα από την πρώτη έκρηξη, πάνω σε μια γέφυρα, σκοτώθηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, προκαλώντας τη δεύτερη έκρηξη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Μοχάμαντ Ισμαήλ Καούσι, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Ένας εκπρόσωπός τους, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, ανέφερε στο Twitter ότι στόχος της πρώτης επίθεσης ήταν το υπουργείο Άμυνας και της δεύτερης οι αστυνομικοί.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση. "Οι εχθροί του Αφγανιστάν χάνουν τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας. Για αυτό εξαπολύουν επιθέσεις σε δρόμους, σε πόλεις, σε τζαμιά, σε σχολεία και στους απλούς ανθρώπους", τόνισε.

Οι αρχές του Αφγανιστάν προετοιμάζονται για μια σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες, όπου ξένοι δωρητές αναμένεται να απευθύνουν έκκληση προκειμένου να συνεχιστεί η βοήθεια προς τη χώρα και τα επόμενα χρόνια, καθώς ανησυχούν για την ικανότητα των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Διχασμένοι οι επιστήμονες για το τέλος της πανδημίας - Αγωνία για Ινδία και Βραζιλία

ινδία κορωνοϊός

Το τέλος του μαραθωνίου της υγειονομικής κρίσης βλέπουν λοιμωξιολόγοι. Σε μια περίοδο που ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με την ολική χαλάρωση των μέτρων να αποτελεί παγίδα, πολλοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η ανισότητα στον χάρτη της πανδημίας είναι πλέον πιο έντονα διακριτή. Από τη μία η Ινδία, η Βραζιλία, το Νεπάλ που βυθίζονται στην ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού και από την άλλη βρίσκονται οι χώρες που έχουν επαναφέρει σε σημαντικό βαθμό την κανονικότητα με την επίτευξη υψηλού βαθμού εμβολιασμένων.

Στη μέση βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος, με το 25%, πρίπου, των πολιτών εμβολιασμένο, με τις μεταλλάξεις να δημιουργούν ακόμη αστάθεια και τον ιό να εξακολουθεί να διασπείρεται σε σημείο που η ελευθερία δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί ακόμη.

Σε δύο στρατόπεδα φαίνεται να έχουν χωριστεί οι λοιμωξιολόγοι: στους αισιόδοξους και τους επιφυλακτικούς.

Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισό-γεμάτο διατείνονται ότι οι εμβολιασμοί θα ρίξουν τόσο το ιικό φορτίο που θα επιτραπεί η γρήγηρη επαναφορά στην κανονικότητα.

Υπάρχουν και εκείνοι, όμως, που υποστηρίζουν ότι το καθεστώς των περιορισμών θα διαρκέσει ως το 2022 από τη στιγμή που οι μεταλλάξεις προσβάλλουν σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ενώ πολυπληθείς χώρες βιώνουν την έξαρση του ιού.

Σε αυτή τη συζήτηση, περί οριοθέτησης της ανεξέλεγκτης κατάστασης, προστέθηκε και η πρόταση-λύση της απελευθέρωσης πατέντας των εμβολίων, που προωθήθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ, δεν βρήκε όμως την απαραίτητη υποστήριξη από την ΕΕ.

Η Ένωση, αντίθετα, πρότεινε την αύξηση της παραγωγής των δόσεων ως μέσου καταπολέμησης της φονικής νόσου και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η αναθάρρηση, πάντως, είναι ορατή σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως στη Βρετανία που οι πολίτες έχουν κερδίσει την παλιά τους καθημερινότητα, αφού τα δύο τρίτα έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Την ίδια ώρα, ο πρώην επικεφαλής της ομάδας εμβολιασμών στη Γηραιά Αλβιόνα, Κλάιβ Ντιξ, τονίζει ότο ο κορωνοϊός δεν θα υπάρχει τον Αύγουστο στη χώρα.

Όπως επισημαίνει, μέχρι τον Ιούλιο, όλοι θα έχουν εμβολιαστεί, με τουλάχιστον μία δόση, λαμβάνοντας έτσι την απαραίτητη θωράκιση απέναντι στις μεταλλάξεις. «Θα είμαστε απόλυτα ασφαλής ως τον ερχόμενο χειμώνα», τόνισε ο επιστήμονας.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός για την εμβολιαστική εκστρατεία, Ναντχίμ Ζαχάουι, υπογράμμισε ότι οι ειδικοί εξετάζουν εκδοχές μιας τρίτης χορήγησης δόσεων, στο πλαίσιο της προαστασίας από το τρίτο κύμα πανδημίας, γεγονός που θα μπορούσε να παρατείνει τη συλλογική απελευθέρωση μέχρι το 2022.

Δεν είναι λίγες οι χώρες, Κίνα, Ισραήλ, Βρετανία, Ουγγαρία, Μάλτα, που χάρη στον μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων έχουν μπει και πάλι σε τροχιά κανονικότητας, ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή, που η κατάσταση είναι εύκολα αναστρέψιμη, ειδικά εάν δεν έχει περάσει καιρός από τη λήψη του σκευάσματος, η τήρηση μέτρων κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για την διατήρηση μιας αισιόδοξης εικόνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διανομή self test από τα φαρμακεία: Δευτέρα - Τετάρτη μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Νέα ΚΥΑ: Έτσι θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητισμός και κολυμβητήρια

Κρήτη - κορωνοϊός: 75 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ