Κόσμος

Αποδοκιμάζει ο Πάπας ιερείς που κάνουν διακρίσεις

πάπας

Ο πάπας Φραγκίσκος κατέκρινε με σφοδρότητα σήμερα, κατά τον εορτασμό του Ιωβηλαίου των Ασθενών και των Αναπήρων, τους ιερείς που δεν δέχονται τους πάντες στην εκκλησία, καλώντας τους μάλιστα να "κλείσουν" τους ναούς αντί να απορρίπτουν ορισμένους πιστούς.

Μιλώντας από την μεγάλη αίθουσα του Παύλου Στ΄, ενώ στα πόδια του κάθονταν και έπαιζαν μικρά παιδιά με τρισωμία, ο πάπας αντέδρασε με μεγάλη συγκίνηση όταν ένα κοριτσάκι, η Σερένα, του είπε ότι δεν αισθάνεται ότι στην ενορία της την δέχονται με χαρά και δεν καταλαβαίνει γιατί δεν την επιτρέπουν να κοινωνήσει.

"Σερένα, με φέρνεις σε δύσκολη θέση επειδή, αν πω τι σκέφτομαι!... Μίλησες για ένα από τα αθλιότερα πράγματα στον κόσμο μας: τις διακρίσεις. Το να λέμε: "εσύ δεν είσαι σαν εμένα, φύγε από δω" (...) Φαντάζομαι έναν ιερέα που δεν δέχεται όλον τον κόσμο... (Και του λέω): Κλείσε την πόρτα σου αν αυτό θέλεις. Γιατί (στην Καθολική Εκκλησία) είτε τους δεχόμαστε όλους, είτε κανέναν", απάντησε ο πάπας.

Ο Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι στις αρχές του 20ού αιώνα οπάπας Πίος Ι΄ (1903-14) είχε σκανδαλίσει πολλούς στην Καθολική Εκκλησία όταν συνέστησε να δίνεται η Θεία Κοινωνία και στα παιδιά και όχι μόνο στους ενήλικους. Εκείνη την εποχή πολλοί έλεγαν ότι "το παιδί δεν καταλαβαίνει", εξήγησε.

Ο Αργεντινός ποντίφικας υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η προετοιμασία για να κοινωνήσει κάποιος, είτε πάσχει από κάποια αναπηρία, είτε είναι ενήλικος ή παιδί. "Αν δεν καταλαβαίνεις τη γλώσσα, για παράδειγμα αν είσαι κωφός, πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να προετοιμαστείς με τη νοηματική", πρότεινε.

Περίπου 20.000 ασθενείς, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναμένονται στη Ρώμη για το τριήμερο Ιωβηλαίο που εντάσσεται στους εορτασμούς του Έτους της Ευσπλαχνίας.

Κόσμος

Οικουμενικός Πατριάρχης: Θα συναντήσει τον Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσει από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά την επίσκεψή του θα γίνουν τα θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, όπου έγιναν πριν από 20 χρόνια οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας και θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις.

Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα ανακοινωθεί όταν λάβει την τελική του μορφή.

Πηγή Πρώτο Θέμα

Ειδήσεις σήμερα:

Ανατιμήσεις - κρητικά προϊόντα: Δεν "αγγίζουν" τις τιμές παραγωγού οι αυξήσεις

Κρήτη: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του 60χρονου κτηνοτρόφου

Ηράκλειο - lockdown: Πότε θα ακούσουμε μουσική στα μαγαζιά - Πότε θα αρχίσουμε να... ξενυχτάμε

ESPA BANNER