Κόσμος

Αναστασιάδης: Το θέμα της ασφάλειας δεν λύνεται με εγγυήτριες χώρες

αναστασιάδης

Σαφή θέση για το θέμα της ασφάλειας διατυπώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθορίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να διαμορφωθεί η λύση του σημαντικού αυτού κεφαλαίου.
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Κύπριος Πρόεδρος σημειώνει πως υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορεί να δώσουν τα προαπαιτούμενα και για τη μία και για την άλλη κοινότητα.

Πρώτο, ξεκαθαρίζει πως το θέμα της ασφάλειας δεν λύνεται με εγγυήτριες χώρες ή με εγγυητές. Δεύτερο, τονίζει πως το θέμα μπορεί να λυθεί μέσα από την προστασία που παρέχει η ΕΕ στους πολίτες της, μέσα από τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας πως «ενδεχόμενα στα πρώτα στάδια μετά τη λύση, από μια ειρηνευτική δύναμη με άλλους όρους εντολής». 

Τρίτο, θεωρεί ότι είναι μια σημαντική παράμετρος διασφάλισης των ανησυχιών της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και των Τουρκοκυπρίων το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αιντε «πολλές φορές υπερβαίνει τις πραγματικότητες, προκειμένου να κρατήσει ένα καλό κλίμα».

Εξάλλου, στο πρωτοχρονιάτικο τηλεοπτικό μήνυμα του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εύχεται η νέα χρονιά να φέρει ειρήνη και ευημερία και την επανένωση της Κύπρου. Επισημαίνει πως απόκλιση από τα συμφωνηθέντα και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου δεν εγκυμονεί μόνο τον κίνδυνο διαιώνισης του αδιεξόδου στο Κυπριακό, «αλλά και επιδείνωση των συνθηκών που θα επιτρέπουν στο μέλλον τη διεκδίκηση λύσης που θα διασφαλίζει τα όσα σήμερα διεκδικούμε στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος προς του Τουρκοκύπριους, διαβεβαιώνει πως δεν παραγνωρίζει τις ανησυχίες που εκφράζονται. «Η βάση λύσης που έχει συμφωνηθεί εξουδετερώνει οριστικά κάθε ανησυχία που ορθά ή εσφαλμένα ανάγεται στο παρελθόν», δηλώνει.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για ένα σίγουρο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Χιλή: Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη χώρα – Πάνω από 6 Ρίχτερ η πρώτη μέτρηση

Σεισμογράφος

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στη Χιλή.

Σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός ήταν 6,1 Ρίχτερ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι σεισμοί, μικρότερης έντασης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ελπιδοφόρος: Στα εγκαίνια «Τουρκικού Κέντρου» - Φωτογραφήθηκε με Ερντογάν και Τατάρ

Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα: Εξακολουθεί να ρέει η λάβα - Συνεχείς οι εκκενώσεις οικισμών

Κορωνοϊός - Κύπρος: Ξεκινά η χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους

ESPA BANNER