Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί η αυτοδιοίκηση με αφορμή τι ζήτημα που έχει ανακύψει με καταλογισμούς και διώξεις αιρετών για την παραγραφή εισφορών σε χρήμα της περιόδου 2021–2023. Όπως είναι γνωστό με απόφαση του νομικού συμβουλίου του κράτους οι οφειλές των πολιτών που αφορούν εισφορές σε χρήμα στο πλαίσιο της υλοποίησης των πολεοδομικών επεκτάσεων μετατράπηκαν σε φορολογικό έσοδο, και εντάχθηκαν στο καθεστώς της παραγραφής μετά την παρέλευση πενταετίας από το χρόνο της βεβαίωσης τους.
Ωστόσο στην πορεία επήλθε αλλαγή στο καθεστώς της παραγραφής των οικονομικών εκκρεμοτήτων εισφοράς σε χρήμα στο πλαίσιο πολεοδομικών επεκτάσεων για την περίοδο 2021–2023, με αποτέλεσμα να διώκονται αιρετοί και υπηρεσιακά στελέχη. Το θέμα έχει φράσει σε επίπεδο ΚΕΔΕ όπου ο ίδιος ο πρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης, κάνει λόγο για νέα εστία κινδύνου δίωξης των αιρετών, μετά την αναδιάταξη της της νομοθεσίας σχετικά με την παραγραφή των εισφορών, αφού όπως ανέδειξε εισφορές παραγράφονταν και τώρα δεν παραγράφονται, με αποτέλεσμα να διώκονται πολλοί αυτοδιοικητικοί.
Μάλιστα όπως επισήμανε στην ουσία υφίσταται ένα κενό ρύθμισης για τις περιπτώσεις εισφορών που αφορούν την περίοδο 2021-23, καθώς σε ότι αφορά το 2023 έχει ρυθμιστεί. Μπροστά στον κίνδυνο της δίωξης αιρετών, αλλά και υπηρεσιακών υπαλλήλων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει τη θέσπιση ειδικής νομοθετικής διάταξης για την άρση ή παραγραφή του αξιοποίνου και την παύση των ποινικών και πειθαρχικών διώξεων για την περίοδο αυτή.
Για το σκοπό αυτό έχει προχωρήσει στην ανάθεση στην νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ την επεξεργασία της σχετικής πρότασης που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για την άρση ή παραγραφή του αξιοποίνου και την παύση των ποινικών και πειθαρχικών διώξεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και παράλληλα θα μπορεί να προστατεύει και τους αιρετούς αλλά και τους δημοτικούς υπαλλήλους που χειρίζονται αυτά τα κρίσιμα ζητήματα ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει η ποινικοποίηση της διοικητικής λειτουργίας των Δήμων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μ. Ανατολή: 4 νεκροί από το ιπτάμενο τάνκερ των ΗΠΑ που έπεσε -Νεκρός Γάλλος στρατιωτικός από drone
Ηράκλειο: Συναγερμός για νεαρή γυναίκα - Διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο