Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επικοινωνία αναζητεί σωσίβιο σωτηρίας. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

Image
Θανάσης Παπαμιχαήλ
 clock 18:44 | 17/06/2020 writer icon newsroom ekriti.gr

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση προέκυψε στην επικοινωνία και νέες συνθήκες δημιουργήθηκαν, μετά το πρώτο σοκ από την πανδημία.

Η αλήθεια είναι ότι τα δεδομένα και οι εξελίξεις είναι τόσο ρευστά, που η δημιουργία διαφορετικών σεναρίων, από πλευράς προσωπικής, επιχειρηματικής και πολιτικής επικοινωνίας είναι πλέον, μια καθημερινή αβεβαιότητα. Σε αυτή τη νέα εποχή της επικοινωνίας, επικρατεί επιφυλακτικότητα και απαιτείται ευελιξία προσαρμοστικότητα και συνεχή παρακολούθηση και πρόβλεψη, με τις συνθήκες που καθημερινά διαμορφώνονται.

Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, αρχής γενομένης, από την προσωπική επικοινωνία μας. Ο εναγκαλισμός, ο δια χειραψίας χαιρετισμός, και άλλες τρυφερές στιγμές των ζευγαριών, αποτελούν παρελθόν. Πρωτόκολλα υγείας ακόμη και σε οίκους ανοχής! Ούτε λόγος για πάρτι, λουλουδοπόλεμο σε πολιτιστικά κέντρα, στριμωξίδι σε χώρους αναψυχής. «Παγώσαμε» ως έλλογα όντα και μαζί μας «πάγωσε» η αγορά και το σύμπαν ολόκληρο.

Στις επιχειρήσεις, οι νέοι τρόποι εργασίας που ήρθαν στο προσκήνιο, άλλαξαν και την επικοινωνία μεταξύ των στελεχών. Το γνωστό σε όλους μας creative brain storming, δημιουργικό ανακάτεμα ιδεών, που απαιτεί φυσική παρουσία, γίνεται πολύπλοκο και χρονοβόρο, μέσω των νέων μέσων επικοινωνίας. Οι τηλεδιασκέψεις δίνουν και παίρνουν. Στις εταιρίες επικοινωνίας και διαφήμισης, στις οποίες εμπεριέχεται σε μεγάλο βαθμό, η προσωπική επαφή, η αμεσότητα της πληροφορίας, ο διάχυτος ενθουσιασμός, δίνουν τη θέση τους, στην ψυχρή και αποδυναμωμένη κουλτούρα, του messenger και του skype.

Απλά, κατ’ ευφημισμόν έχει ονομαστεί σαν smart working. Τα κλειστά, για περισσότερο από εβδομήντα μέρες, καταστήματα και η φοβία της κυκλοφορίας των πολιτών με το άνοιγμα τους, δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα. Νέες αγοραστικές συμπεριφορές έχουν διαμορφωθεί, τόσο στο on line όσο και στο off line εμπόριο, με κερδισμένο όλων, το on line.

Ακόμη και στις κρατικές υπηρεσίες είδαμε τεράστιες επικοινωνιακές αλλαγές, πολλές φορές και «βίαιες», λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται σε όλα τα επίπεδα, στην επικοινωνία των ανθρώπων, ανά της γης.

Η αβεβαιότητα, μαζί με τα αυξημένα απαγορευτικά, σε κάθε μας βήμα, από ταξίδια, διακοπές, κυκλοφορία με τα μαζικά μέσα, ακυρώσεις πολλών events ακόμη και γάμων, τα πάντα στον χώρο της επικοινωνίας, επανακαθορίζονται. Η χαρτογράφηση των νέων κανόνων επικοινωνίας, είναι αδύνατη. Τα γνωστά μας brands, οι μάρκες που ζουν μαζί μας, θα πρέπει να ξανασκεφτούν τη στρατηγική επικοινωνίας, που θα πρέπει να ακολουθήσουν από σήμερα. Θα πρέπει να περάσουν το μάρκετινγκ και την επικοινωνία, σε στρατηγικές είτε χαμηλών τιμών, hard selling, είτε στη γνωστή στρατηγική της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.  Με αυτά τα «κουστουμάκια» επικοινωνίας θα πρέπει να ντύσουν τα προϊόντα και υπηρεσίες τους.

Τα δύσκολα στην επικοινωνία, είναι μπροστά.

Το πρώτο στάδιο της πανδημίας, έφερε αρκετό «μούδιασμα» και φόβο. Μπαίνουμε σε μια επόμενη φάση με πλοηγό την ελπίδα και τους «ειδικούς» της υγείας.

Η διατάραξη της κανονικότητας και  στην πολιτική επικοινωνία και ποιος θα είναι ο νέος ρόλος της σε τέτοιες πρωτοφανείς συνθήκες, είναι στο επίκεντρο του πολιτικού μας συστήματος. Όλα τα γνωστά και δοκιμασμένα εργαλεία επικοινωνίας, όπως η προσωπική επαφή, οι συγκεντρώσεις και άλλα, έχουν ακυρωθεί, ενώ παράλληλα οι γνώσεις των περισσότερων πολιτικών στη χρήση των νέων μέσω επικοινωνίας, είναι «νηπιακού» επιπέδου. Αναζητούνται νέοι τρόποι επικοινωνίας με τους πολίτες, προς άγραν ψήφων.

Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι Επικοινωνιολόγος

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis