Απόψεις

Γιατί η κυβέρνηση φοβάται τους λίγους; Του Γιώργου Μακράκη

γιώργος μακράκης

Πριν λίγες μέρες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις». Ένα νομοσχέδιο που ο βασικός του πυρήνας θυμίζει άλλες εποχές και περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Εποχές όπου τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα ήταν στο γύψο, όπου η συλλογική κινηματική δράση και διεκδίκηση ήταν απαγορευμένη έννοια. Μ’ ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδιώκει τον «στραγγαλισμό» του δικαιώματος των εργαζομένων και των πολιτών στην απεργία και στη διαδήλωση.

Με τη γνωστή μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού, η κυβέρνηση δια στόματος και του ίδιου του πρωθυπουργού δηλώνει πως «δεν μπορούν οι λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς», πως «επιτέλους δεν μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τις καταστροφές των κινητοποιήσεων» και «δε γίνεται να διαταράσσεται η κοινωνικό-οικονομική ζωή».

Με βάση την παραπάνω επιχειρηματολογία προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Αφού είναι λίγοι οι απεργοί, γιατί η κυβέρνηση φοβάται τις διαδηλώσεις; Αφού υπάρχουν «ζημιές» σε κάποιες κινητοποιήσεις, όπως επικαλείται, γιατί δεν αναζητά τον υπαίτιο, αλλά νομοθετεί την ευθύνη στον οργανωτή της κινητοποίησης; Αφού υποστηρίζει πως πολιτικά και κοινωνικά είναι μια φιλελεύθερη κυβέρνηση γιατί επαναφέρει το ιδιώνυμο; Γιατί δίνει τόσο εκτεταμένες αρμοδιότητες στην αστυνομία εν έτη 2020; Γιατί ποινικοποιεί με φυλάκιση τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις;

Και εν πάση περιπτώσει εφόσον για την κυβέρνηση πνέει ισχυρός άνεμος αισιοδοξίας για την οικονομία, γιατί βιάζεται να νομοθετήσει μέσα στο καλοκαίρι τον περιορισμό των συγκεντρώσεων ;

Γιώργος Μακράκης,

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος»

Μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ

Απόψεις

Ένα αυτονόητο γεγονός μετουσιώνεται σε ιστορική στιγμή για την εκπαίδευση. Του Γ. Μακράκη

γιώργος μακράκης

Σήμερα με την ανακοίνωση των εκπαιδευτικών που διορίζονται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ολοκληρώνεται η διαδικασία διορισμού των 4.500 εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μελών ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Ο δρόμος των διορισμών στην Ειδική Αγωγή άνοιξε με την πολιτική απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2018, ακολούθησε το σχετικό ΦΕΚ τον Μάρτιο του 2019 (τχ. Β΄864/12-03-2109), τον επόμενο μήνα εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη και στις 5 Αυγούστου του 2020 παίρνουν σάρκα και οστά οι μόνιμοι διορισμοί με την κοινοποίηση των ονομάτων.

Η είδηση αυτή αποτελεί για τη Δημόσια Εκπαίδευση μια σημαντική ιστορική στιγμή, χωρίς καμία δόση υπερβολής. Και είναι ιστορική για δύο βασικούς λόγους: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους διορίζεται μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία της ειδικής αγωγής και στις δομές της ειδικής εκπαίδευσης και για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια αδιοριστίας πραγματοποιείται διαδικασία μόνιμων διορισμών μέσω της προκήρυξης (Αριθμός 3ΕΑ/2019) του ΑΣΕΠ.

Ένα αυτονόητο γεγονός δηλαδή, όπως είναι η ύπαρξη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στα Δημόσια Σχολεία και κυρίως δε στα σχολεία που φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες δεν ήταν καθόλου αυτονόητο στη χώρα μας. Μαθητές που χρειάζονται συναισθηματική σταθερότητα και δέσιμο με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, λόγω της αδιοριστίας δεν μπορούσε στις περισσότερες περιπτώσεις να εξασφαλιστεί.

Η εκπαιδευτική κοινότητα πάλεψε όλα αυτά τα χρόνια τόσο σε θεσμικό όσο και κινηματικό επίπεδο για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και θα συνεχίσει να διεκδικεί, αφού υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικές ανάγκες και στη Γενική Εκπαίδευση που καλύπτονται κάθε χρόνο με συμβασιούχους - αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ένα αίτημα που δεν έχει χαρακτηριστικά συντεχνιακής λογικής, καθώς αφενός το μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό στα δημόσια σχολεία συμβάλει στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στην κάλυψη παιδαγωγικών και κοινωνικών αναγκών και αφετέρου η εκπαίδευση, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, προϋποθέτει τις ίσες ευκαιρίες για μόρφωση, γνώση και μάθηση σε όλα τα παιδιά.

Γιώργος Μακράκης, Δάσκαλος

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος»

Μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ