Απόψεις

Αποζημίωση της Ελλάδας από την τρόικα, του Νότη Μαριά

αποζημίωση

H Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου  (Independent Evaluation Office – IEO) στην οποία συνομολογούνται τα εγκληματικά λάθη του ΔΝΤ που οδήγησαν στην πλήρη αποτυχία του πρώτου μνημονίου που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει πλέον πανηγυρικά αυτά τα οποία έχουμε ήδη πει από το 2010. Ότι δηλαδή η Ελλάδα αποτέλεσε το πειραματόζωο της ΕΕ και του ΔΝΤ που με την πολιτική της τρόικας κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας και γέμισαν την Πατρίδα μας με στρατιές φτωχών και ανέργων. 
Το 2010, το ΔΝΤ όφειλε να οργανώσει την αναδιάρθρωση του Ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως γίνεται πάντοτε στα κράτη στα οποία παρεμβαίνει. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έγινε κάτι τέτοιο καθώς τότε, μεγάλες γαλλικές, γερμανικές και άλλες ξένες τράπεζες κατείχαν σημαντικά μερίδια του Ελληνικού χρέους που έφταναν στα 150 δισ. ευρώ και θα ζημιώνονταν από ενδεχόμενο κούρεμα. Το ΔΝΤ λοιπόν, έχοντας άπταιστη γνώση των επιπτώσεων της μη-αναδιάρθρωσης, προχώρησε στο πρώτο μνημόνιο, με τις καταστροφικές συνέπειες για την Πατρίδα μας που όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά. 
Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο μνημόνιο εγκρίθηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και από το Ecofin αλλά και από το Eurogroup. Επίσης, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι λόγω της καταστροφικής πολιτικής της τρόικας, στην οποία συμμετέχουν, μαζί με το ΔΝΤ, η Κομισιόν αλλά και η ΕΚΤ, στα έξι πέτρινα χρόνια του μνημονίου, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 25% και σε απόλυτους αριθμούς κατά 47 δισ. ευρώ ενώ οι μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και η επιβολή φόρων  ανήλθαν στα 63 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα η Ελλάδα γέμισε με στρατιές ανέργων και το 40% του πληθυσμού ζει πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όλα αυτά ενώ το δημόσιο χρέος, από 123% του ΑΕΠ πριν το πρώτο μνημόνιο, εκτοξεύεται τώρα στο 200% του ΑΕΠ.
Η τεράστια αυτή οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η Πατρίδα μας και ο λαός μας οφείλεται λοιπόν σε μία κατ’ ομολογία αποτυχημένη μνημονιακή συνταγή την οποία εν γνώση της επέβαλε η τρόικα προκειμένου να συνεχιστεί η υπερχρέωση της  χώρας και να βάλει έτσι χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας, στον ορυκτό πλούτο και στη δημόσια περιουσία. Μια στρατηγική την οποία είχα προσωπικά καταγγείλει δημόσια ήδη από τον Ιούλιο του 2010. 
Μια πραγματικά Ελληνική κυβέρνηση θα είχε ήδη απαιτήσει αποζημιώσεις από την τρόικα για τα εγκληματικά λάθη του ΔΝΤ. Το ζήτημα αυτό έχω θέσει τόσο στη Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή με συνεχείς μου παρεμβάσεις, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 έγινε δεκτή από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τροπολογία που κατέθεσα για την άρση ασυλίας της τρόικας προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των τροικανών. 
Η δικαστική παραπομπή του Τόμσεν και της παρέας του στο παρελθόν παρουσίαζε ορισμένες δυσκολίες καθώς οι υπάλληλοι της τρόικας, δηλαδή οι υπάλληλοι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ απολαύουν προστασίας έναντι των Ελληνικών δικαστικών αρχών λόγω της ρήτρας της ασυλίας των υπαλλήλων διεθνών οργανισμών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η άκαμπτη αυτή θέση του διεθνούς δικαίου άρχισε να ανατρέπεται από τις αρχές του 2014 μετά την ως άνω υιοθέτηση με δική μου πρωτοβουλία σχετικής τροπολογίας σε Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στις 31/1/2014.
Σε συνδυασμό με την ως άνω Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ, αξιοποιώντας τη Συνθήκη για την ΕΕ, τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ, το σχετικό Ψήφισμα της Ευρωβουλής το οποίο υιοθετήθηκε στις 13 Μαρτίου 2014 και καταλογίζει ρητά και κατηγορηματικά στην τρόικα την άμεση ευθύνη για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της Πατρίδας μας, αλλά και τη σχετική ρήτρα στη Δανειακή Σύμβαση Ελλάδας-κρατών ευρωζώνης, η Ελληνική Πολιτεία θα μπορούσε να καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ αγωγή κατά της τρόικας και των δανειστών για την επιδίκαση αποζημίωσης, τόσο για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που έχει υποστεί από τα μνημόνια όσο και για ηθική βλάβη, όχι μόνο για τις χιλιάδες αυτοκτονίες που προκάλεσαν τα μνημόνια αλλά και για τη διεθνή δυσφήμιση της χώρας μας. Πλην όμως, μέχρι στιγμής η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την τρόικα για την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε στην Ελλάδα, δεν τόλμησε να πει κουβέντα.
Ότι το ΔΝΤ διέπραξε εγκληματικά «λάθη» ήταν γνωστό. Η Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ όμως είναι ξεκάθαρη ομολογία της καταστροφικής του πολιτικής για την Ελληνική οικονομία. Η Ελληνική πλευρά οφείλει λοιπόν, επιτέλους, να συγκροτήσει το φάκελο της ζημιάς που προκάλεσαν τα μνημόνια και η οποία ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία η τρόικα και οι δανειστές οφείλουν να καταβάλουν στην Πατρίδα μας. Ήρθε η ώρα να παραπεμφθούν οι τροικανοί για ποινικές ευθύνες και αυτό μπορούν πλέον να το πράξουν οι Έλληνες Εισαγγελείς αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία.»

Ο Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Απόψεις

Αθήνα - Στοκχόλμη, 12 Οκτωβρίου 1944. Μια ματιά πίσω στο χρόνο. Του Νότη Μαριά*

νότης μαριάς

H απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 12 Οκτωβρίου 1944 τιμήθηκε για άλλη μια φορά με την καθιερωμένη παρουσία των επισήμων στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όπου και έγινε η έπαρση της ελληνικής σημαίας. Μια εκδήλωση η οποία πέρασε «στα ψιλά» μιας και τα ΜΜΕ της χώρας αφιέρωσαν ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αντίθετα ο ποδοσφαιρικός αγώνας των εθνικών ομάδων Σουηδίας-Ελλάδας που έγινε στη Στοκχόλμη το βράδυ της ίδιας ημέρας μονοπώλησε το ενδιαφέρον των MME, σπάζοντας μάλιστα και ρεκόρ τηλεθέασης με 23,2%.

Ακούγοντας τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Σουηδίας πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών να κυματίζουν στα χέρια των Ελλήνων και των Σουηδών φιλάθλων αντίστοιχα, ενστικτωδώς επιχείρησα ένα σύντομο ιστορικό flashback.

12 Οκτωβρίου 2021-12 Οκτωβρίου 1944. Εβδομήντα επτά χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Τότε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 1944 σύσσωμος ο λαός της Αθήνας πανηγύριζε τη νίκη κατά των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής. Ήταν η μεγάλη δικαίωση του ελληνικού λαού που πολέμησε τον ιταλικό φασισμό στην Πίνδο και τις ορδές του Χίτλερ στο Ρούπελ, που έδωσε τη νικηφόρα μάχη της ενωμένης εθνικής αντίστασης ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής με χιλιάδες θύματα που δολοφονήθηκαν στα ολοκαυτώματα των μαρτυρικών πόλεων και χωριών αλλά και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Από την άλλη πλευρά η Σουηδία, «ο επιτήδειος ουδέτερος» του Β’ παγκοσμίου πολέμου, η χώρα η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου διατηρούσε στενές οικονομικές σχέσεις με τον Χίτλερ. Η χώρα που με την περίφημη συμφωνία Permittenttrafiken της 8ης Ιουλίου 1940 έδωσε τη δυνατότητα στα γερμανικά στρατεύματα να περνούν transit από τη σουηδική επικράτεια με κατεύθυνση τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Η χώρα που πωλούσε τόνους σιδηρομετάλλευμα στη Γερμανία που ήταν τόσο απαραίτητο για την χιτλερική πολεμική μηχανή. Όμως το πιο βασικό εμπόρευμα που πωλούσε η Σουηδία στη Γερμανία ήταν τα περίφημα σουηδικά ρουλεμάν. Τα ρουλεμάν ως γνωστόν αποτελούν βασικό εξάρτημα για τη λειτουργία σχεδόν όλων των μηχανημάτων αλλά και των αυτοκινήτων και των αεροπλάνων. Όμως το πρωτοποριακό διπλό ρουλεμάν αυτοευθυγράμμισης που είχε εφεύρει ο σουηδός μηχανικός Sven Gustaf Wingqvist και το οποίο κατασκεύαζε αποκλειστικά η σουηδική εταιρία SKF ήταν περιζήτητο. Οι Σύμμαχοι υποστήριζαν ότι αν η Σουηδία σταματούσε να πουλά στη Γερμανία σιδηρομετάλλευμα, ρουλεμάν και μηχανές κατασκευής ρουλεμάν ο πόλεμος θα είχε τελειώσει τουλάχιστον ένα χρόνο πιο πριν.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η εξαγωγή σουηδικών ρουλεμάν στη Γερμανία αντιστοιχούσε το έτος 1938 στο 9,1% των συνολικών σουηδικών εξαγωγών ρουλεμάν. Το ποσοστό αυτό έφτασε το 1943 στο 64,9%!!!. Κάνοντας λοιπόν χοντρές μπίζνες με τους ναζί αναπτύχθηκε περαιτέρω η σουηδική βιομηχανία αλλά και οι σουηδικές τράπεζες, ενώ η Σουηδία καθ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου προμηθευόταν από τους ναζί φτηνό κάρβουνο που όμως προερχόταν από τη Σιλεσία της κατακτημένης Πολωνίας, ενώ βέβαια οι κάτοικοι της Σουηδίας και ιδίως της Στοκχόλμης είχαν στη διάθεση τους πληθώρα αγαθών σε αντίθεση με τους κατοίκους της Αθήνας που τους θέρισε η πείνα τον χειμώνα του 1941-1942. Η στάση της Σουηδίας στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο και η συνεργασία της με τους ναζί πρόσφατα αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Carl Bildt και σε κορυφαίους πολιτικούς της Νορβηγίας αλλά και τον νορβηγό ποδοσφαιριστή Jan Aage Fjortoft που κατήγγειλαν την φιλοναζιστική στάση της Σουηδίας (www.euronews.com 12/4/2021).

Από την άλλη βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την σουηδική αντιναζιστική αντίσταση καθώς και φωτεινές επίσημες εξαιρέσεις όπως αυτή του σουηδού διπλωμάτη Raoul Wallenberg ο οποίος το 1944 έσωσε χιλιάδες εβραίους στην Ουγγαρία. Όμως η περίπτωση Wallenberd ήταν η εξαίρεση καθώς έγγραφα και μελέτες όπως η Έκθεση το 2006 του Swedish Research Council ανέδειξαν τη σχέση της Σουηδίας με τη ναζιστική Γερμανία. Μια ιστορική κηλίδα την οποία προσπαθεί να απαλείψει η σύγχρονη Σουηδία μέσα από πρόσφατες κινηματογραφικές δημιουργίες.

Τελικά όπως προκύπτει από μελέτες μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και καθώς ο Χίτλερ είχε πλέον αρχίσει να υποχωρεί λόγω της προέλασης του κόκκινου στρατού αλλά και της απόβασης των Συμμάχων στην Νορμανδία, η Σουηδία αποφάσισε να διακόψει εντελώς την εξαγωγή ρουλεμάν στη ναζιστική Γερμανία. Τότε το ημερολόγιο έδειχνε 12 Οκτωβρίου 1944!!!

Δυο μέρες μετά στις 14 Οκτωβρίου 1944 η εφημερίδα της Στοκχόλμης Svenska Dagbladet δημοσιεύοντας την είδηση της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί στη σελίδα 3 με πηχυαίους τίτλους έγραφε: «Η ελληνική σημαία πάνω από την Αθήνα».

Ενδιαφέρον λοιπόν το σύντομα αυτό ιστορικό flashback με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα Σουηδίας -Ελλάδας το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου 2021.

*Ο Νότης Μαριάς είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφγανιστάν: Σιγά ...η Ευρώπη κοιμάται. Του Νότη Μαριά

Τι έγινε τελικά το 1,3 δις ευρώ της ΕΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;

 

ESPA BANNER