Αφιερωματα

18 Οκτωβρίου 1981: Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία με 48%

ανδρέας παπανδρέου

Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,07%, έναντι 35,87% της Νέας Δημοκρατίας. Ηταν 18 Οκτωβρίου 1981.

Με συνθήματα όπως "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" και "Εδω και τώρα αλλαγή", ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιο Ράλλη με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (σ.σ. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε "μετακομίσει" στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1980).

Το ΠΑΣΟΚ με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου η ημερομηνία των εκλογών (18 Οκτωβρίου) ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ακριβώς 37 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου 1944, ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου είχε εισέλθει απελευθερωτής στην Αθήνα ως Πρωθυπουργός της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης (στην οποία συμμετείχαν και υπουργοί του ΕΑΜ), έχοντας υψώσει την γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

Στη συνέχεια εκφώνησε τον ιστορικό "λόγο της απελευθέρωσης" στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ οι Αθηναίοι τον αποθέωναν. 

Μάλιστα, το κομμάτι του Τύπου που ήταν φιλικά προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ παρομοίαζε την "απελευθέρωση των Ελλήνων από τη Δεξιά" με την απελευθέρωση του 1944 από τους Ναζί.

Προεκλογική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981

 

 

Ο «Ανδρέας» και το ΠΑΣΟΚ, το 1981 σχηματίζουν την πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα και σε μεγάλο βαθμό, θέτουν τα θεμέλια της πολιτικής νεωτερικότητας στην χώρα. Το ΠΑΣΟΚ, ως κίνημα πολιτικής αλλαγής, «φέρνει το λαό στην εξουσία», όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου και με τις παρεμβάσεις του σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, διαμορφώνει καθοριστικά το σύγχρονο αστικό κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα στη χώρα. 

Σαράντα χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ κι ο ιδρυτής του, έχουν περάσει στην συλλογική μνήμη, και για πολλούς, η παρακαταθήκη τους, ακόμα λειτουργεί ως πολιτική πυξίδα και μέτρο σύγκρισης και ανάλυσης των πολιτικών εξελίξεων. Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε έχει ταυτιστεί με μία περίοδο πολιτικής ελευθερίας και ευμάρειας, και έχει μυθοποιηθεί μέσα από τραγούδια, ανέκδοτα και συνθήματα που πάντα συνοδεύουν, ακόμα και ως αναφορές σάτιρας, τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Από το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» της μεταπολίτευσης μέχρι και το «Τσοβόλα δώστα όλα» της δεκαετίας του 1990 αλλά και το ύστερο «λεφτά υπάρχουν», το ΠΑΣΟΚ πάντα έβρισκε ένα ξεχωριστό τρόπο να μιλά άμεσα με το λαό.

 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, παραμένει η αδιαφιλονίκητη πολιτική προσωπικότητα που σημαδεύει ανεξίτηλα την περίοδο της μεταπολίτευσης αλλά και την νεώτερη ιστορία της χώρας. Χωρίς τον Ανδρέα δεν θα υπήρχε ΠΑΣΟΚ, ούτε το λεγόμενο «Κίνημα της Αλλαγής», που στην μεταπολίτευση άλλαξε οριστικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρείται ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας: σε έρευνα της εταιρείας ALCO το 2013, ψηφίσθηκε ως ο καλύτερος πρωθυπουργός μετά το 1974.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α. Λοβέρδος: Σεβόμαστε το παρελθόν αλλά κοιτάμε το μέλλον

ΚΙΝΑΛ - Γερουλάνος μετά την επικοινωνία με Παπανδρέου: Δεν αποσύρω την υποψηφιότητά μου

Εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ - Χριστοδουλάκης: Κομβικός ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου

Αφιερωματα

Άγιος Στυλιανός: Ποιος είναι ο προστάτης των παιδιών

Άγιος Στυλιανός

Ο Άγιος Στυλιανός καταγόταν από την Παφλαγονία (περιοχή της βόρειας Μικράς Ασίας) και έζησε πιθανόν τον 4ο αιώνα

. Την περιουσία που κληρονόμησε από τους γονείς του τη μοίρασε στους φτωχούς, θεωρώντας έγκλημα να πεινούν οι πολλοί και αυτός να ζει πλουσιοπάροχα. Κατόπιν αποφάσισε να αφοσιωθεί στη λατρεία του Θεού. Έγινε μοναχός και ασκήτεψε στην έρημο, ζώντας σε μια σπηλιά.

Γρήγορα απέκτησε μεγάλη φήμη, επειδή θεράπευε ανίατες ασθένειες και καθιστούσε τις άτεκνες γυναίκες ικανές να τεκνοποιήσουν. Θεωρείται προστάτης των νεογνών και ιδιαίτερα των ασθενικών, γι’ αυτό εικονίζεται να κρατά ένα βρέφος σπαργανωμένο.

Άγιος Στυλιανός
Άγιος Στυλιανός

Πολλοί γονείς δίνουν στα ασθενικά βρέφη τους το όνομα Στυλιανός (Στέλιος) και Στυλιανή (Στέλλα), για «να στυλώσουν» και οι μητέρες τους απέχουν από κάθε εργασία ανήμερα της εορτής του Αγίου. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές βράζουν στάρι και το πηγαίνουν στην εκκλησία για να το ευλογήσει ο ιερέας και στη συνέχεια το μοιράζουν για την υγεία των παιδιών.

Απολυτίκιο του Οσίου Στυλιανού

Στήλη έμψυχος, της εγκρατείας, στύλος άσειστος, της Εκκλησίας, Στυλιανέ ανεδείχθης μακάριε· ανατεθείς γαρ Θεώ εκ νεότητας, κατοικητήριον ώφθηςτου Πνεύματος. Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν τομέγα έλεος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το μέρος που φυλάσσεται η Τίμια Κάρα του Αγίου Στυλιανού

Άγιος Χαράλαμπος: Ο προστάτης των ασθενών με λοιμώδη νοσήματα

 

ESPA BANNER