Υγεία

Τα οφέλη της διατροφής που προτείνει ο Σωτήρης Τσιόδρας στη μάχη με τον covid-19

Τσιόδρας

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων διαρκώς μεγαλώνει όλοι σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας για να είναι έτοιμος για τη μάχη με τον αόρατο εχθρό.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, μας μιλάει για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής την οποία πρότεινε ο Σωτήρης Τσιόδρας:

  • Την περίοδο της καραντίνας ο Σωτήρης Τσιόδρας κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν το μεσογειακό μοντέλο διατροφής. Ποια είναι η άποψή σας;

Σίγουρα η παραπάνω οδηγία δεν προκαλεί εντύπωση. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει τη διατροφή ως πρωταρχικό παράγοντα στην πρόσληψη ασθενειών και πιο συγκεκριμένα ως καθοριστικό μέσο για την προστασία από τις λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού.

Αν ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στη μεσογειακή διατροφή θα παρατηρήσουμε πως αποτελεί ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από άφθονη κατανάλωση ελαιόλαδου, υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους), μέτρια πρόσληψη αλκοόλ (κυρίως κρασιού), μέτρια κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, γιαουρτιού, τυριών, πουλερικών και αυγών και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και δη επεξεργασμένου.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής την καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτικά και της προσδίδουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι αντιφλεγμονώδεις αυτές ιδιότητές της συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της χρόνιας, χαμηλού βαθμού φλεγμονής, η οποία οδηγεί σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού.

Με τον τρόπο αυτό, η μεσογειακή διατροφή πιθανόν συμβάλει στην ενίσχυση το ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία ενάντια στον Covid-19. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή αποδεδειγμένα συμβάλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και της υπέρτασης που αποτελούν υποκείμενα νοσήματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν πως η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή αποτελεί μέσο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και ασπίδα προστασίας για την υγεία.

ethnos.gr

Επιστήμη

Kορωνοϊός: Βίντεο δείχνει πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός όταν συνομιλούμε

κορωνοϊός

Καταλυτικής σημασίας πληροφορίες για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ δύο ατόμων δημιουργείται μια κωνικού τύπου ροή του αέρα που συμβάλλει στην ταχεία μεταφορά των μικροσταγονιδίων από το στόμα του ενός ατόμου προς τους γύρω τους.

Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές από τη Σχολή Μηχανολογίας και Αεροδιαστημικής Μηχανικής του αμερικανικού πανεπιστημίου, υποστηρίζουν ότι εσωτερικές δραστηριότητες, όπως μια συνομιλία, μπορούν να διασπείρουν το ιικό φορτίο τουλάχιστον, αν όχι πέραν του ενός μέτρου.

Να σημειωθεί ότι, η μέτρηση της διασποράς των μικροσταγονιδίων έγινε σε εσωτερικό χώρο χωρίς καλό εξαερισμό.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων για τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ δύο ατόμων.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και μάλιστα σε απόσταση κάποιων μέτρων. Δεν είναι μόνο ο βήχας και το φτέρνισμα που έχουν επιπτώσεις στην διασπορά των αναπνευστικών ιών. Αλλά και μια απλή συνομιλία συμβάλλει στη μετάδοσή του», εξηγεί ο Χάουαρντ Στόουν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Το πείραμα

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής ταχύτητας, μαγνητοσκόπησαν την κίνηση ενός νέφους μικροσκοπικών σταγονιδίων, που φωτίστηκε από μια δέσμη λέιζερ, καθώς ένα άτομο μιλούσε μπροστά σε ένα φύλλο χαρτί. Οι φράσεις κυμαίνονταν από σύντομες δηλώσεις όπως «θα νικήσουμε τον κορωνοϊό» έως τους σύντομους γλωσσοδέτες που μαθαίνουν τα παιδιά. Οι ερευνητές επέλεξαν τις φράσεις για να συμπεριλάβουν διαφορετικούς ήχους που επηρεάζουν τη ροή του αέρα κατά την εκπνοή του από το στόμα του ομιλούντα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ήχοι όπως αυτοί που παράγονται κατά την εκφορά του γράμματος, δημιουργούσαν μια δέσμη νέφους κι αυτή με τη σειρά της μια μικρή δίνη αέρα και τελικά μια ροή σε κωνικό σχήμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η ροή αέρα θα μπορούσε εύκολα και πολύ γρήγορα να μεταφέρει μικροσκοπικά σωματίδια μακριά από το στόμα του ομιλούντα και προς το περιβάλλον γύρω του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και μια μικρή φάση μπορεί να συμβάλλει στη διασπορά μικροσωματιδίων σε απόσταση πέραν του ενός μέτρου, ενώ η διάρκεια της συζήτησης μεταξύ δύο ατόμων μπορεί να επηρεάσει το εύρος διασποράς των σωματιδίων.

«Αν κάποιος μιλάει δυνατά για 30 δευτερόλεπτα τότε το αερόλυμα που παράγεται μπορεί να κινηθεί περάν του 1,5 μέτρου μακριά», εξηγεί ο Δρ. Στόουν.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πειράματος διαπιστώθηκε ότι το παραγόμενο αερόλυμα από την ομιλία του ενός ατόμου έφτανε σε απόσταση 2 μέτρων μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Επίσης, όσο μεγαλύτερης διάρκειας οι συνομιλίες τόσο μεγαλύτερη η διάδοση του παραγόμενου αερολύματος, άρα και η διασπορά του ιού σε μεγαλύτερη απόσταση.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του καλού εξαερισμού στους κλειστούς χώρους και της χρήσης της μάσκας συμπληρωματικά της τήρησης των αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων. Επίσης, οι επιστήμονες ελπίζουν οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τους φορείς δημόσιας υγείας να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την εφαρμογή απαραίτητων προληπτικών μέτρων διασποράς του κορωνοϊού.