Υγεία

Στυτική δυσλειτουργία: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

στυτική δυσλειτουργία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Guangzhou της Κίνας πραγματοποίησαν μία μελέτη προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην στυτική λειτουργία. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο Journal of Sexual Medicine.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι επιστήμονες χώρισαν τους αρουραίους που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες για να συγκρίνουν τη σεξουαλική τους επίδοση.

Η πρώτη ομάδα αρουραίων εκτέθηκε σε ρύπους επί δύο ώρες κάθε μέρα για διάστημα τριών μηνών, η δεύτερη επί τέσσερις ώρες και η τρίτη επί έξι ώρες για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η τέταρτη ομάδα δεν εισέπνευσε καθόλου μολυσμένο αέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση στη στυτική λειτουργία της δεύτερης και τρίτης ομάδας των πειραματόζωων, διαπιστώνοντας ότι  οι τοξικοί ρύποι οδήγησαν σε μείωση της ροής του αίματος προς τα γεννητικά όργανα των τρωκτικών θέτοντάς τα σε κίνδυνο ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας.

Η μελέτη έρχεται να υποστηρίξει μια σειρά από προηγούμενα στοιχεία που δείχνουν μια αυξανόμενη συσχέτιση μεταξύ του μολυσμένου αέρα, των ασθενειών, καθώς και της γονιμότητας των ανδρών, για τους οποίους αυξάνεται παράλληλα και η πιθανότητα μεγαλύτερης κούρασης κατά τη διάρκεια του σεξ, καθώς ενδέχεται να μειώνεται η αναπνευστική ικανότητα των πνευμόνων.

Ο Δρ. Shankun Zhao, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Η μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά την επίδραση των καυσαερίων που προέρχονται από τα οχήματα στη στύση. Πρόκειται για αποτελέσματα που προκαλούν ανησυχία σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει η μακροχρόνια έκθεση σε καυσαέρια στην ανάπτυξη στυτικής δυσλειτουργίας».

Προηγούμενες μελέτες, πάντως, έχουν συνδέσει τη ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, της στοματικής κοιλότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ άλλη μελέτη του Νοεμβρίου του 2017, είχε επίσης προειδοποιήσει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ανδρική αναπαραγωγική υγεία.
Πηγή: ygeiamou.gr

Υγεία

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων με υγρά για φακούς επαφής

υγρό για φακούς επαφής

Την ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και υγρά για φακούς επαφής, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση παρτίδων των: “Boston Όλα-σε-Ένα Διάλυμα SIMPLUS 120 ml“, “Boston Conditioning Solution Advance Formula 120 ml”, “Boston ADVANCE™ Cleaner Advance Formula 30ml” , “Boston ADVANCE Cleaner Conditioning Solution Starter Kit Advance Formula 10 ml, 30 ml”, “EasySept Διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 360 ml”, “Biotrue Διάλυμα πολλαπλών χρήσεων Δωρεάν δείγμα 60 ml”, “Biotrue Διάλυμα πολλαπλών χρήσεων 360 ml” και “Biotrue multi-purpose solution Flight Pack 2 x 60 ml”. λόγω αμφιβολιών ως προς τη διαδικασία αποστείρωσης ορισμένων συστατικών των συγκεκριμένων προϊόντων, που ακολουθήθηκε από προμηθευτή της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η απόφαση εκδόθηκε με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρείας Bausch & Lomb Incorporated.

Η εταιρεία με την επωνυμία BAUSCH HEALTH ΕΛΛΑΣ, ως διανομέας των προϊόντων στην Ελλάδα οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της και να αποσύρει τις συγκεκριμένες παρτίδες από την αγορά.

Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανδημία: Ο σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά – Μεγάλη η ανησυχία για την Ελλάδα

ΕΟΦ: Προσοχή σε αυτά τα συμπληρώματα διατροφής για την COVID-19 

Κορωνοϊός: Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι;