Υγεία

ΠΟΥ: Ο καυτός καφές μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

καφες

Η κατανάλωση καυτών αφεψημάτων προκαλεί "πιθανόν" καρκίνο του οισοφάγου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αντίθετα o ΠΟΥ ήρε τις υποψίες σχετικά με τον καφέ και το ματέ (λατινοαμερικανικό ρόφημα) που καταναλώνονται σε κανονικές θερμοκρασίες.

"Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολύ ζεστών αφεψημάτων είναι πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου και ότι η θερμοκρασία δείχνει να είναι η αιτία παρά τα ίδια τα αφεψήματα", δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC), στο τέλος μιας εργασίας επαναξιολόγησης από επιτροπή 23 ειδικών.
Μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου το τσάι ή το ματέ καταναλώνονται κατά παράδοση πολύ ζεστά (σε σχεδόν 70 βαθμούς Κελσίου), έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξάνεται με την θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται το αφέψημα, υπογραμμίζει η υπηρεσία για τον καρκίνο του ΠΟΥ.

"Οι κανονικές θερμοκρασίες για τον καφέ και το τσάι στις ευρωπαϊκές χώρες και τη Βόρεια Αμερική είναι μέσα στο όριο αυτό, καταναλώνονται κάτω από τους 60 βαθμούς", εξηγεί ο δρ Ντάμα Λούμις, επιδημιολόγος του CIRC.

Ο καφές, ένα από τα αφεψήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, δεν θεωρείται στο εξής "ίσως καρκινογόνος", στο τέλος της επαναξιολόγησης που διεξήχθη στη βάση "1.000 και πλέον μελετών στον άνθρωπο και στα ζώα" που δεν καταλήγει σε "κανένα αποδεικτικό στοιχείο καρκινογόνου δράσης" από την κατανάλωσή του.

Όσο για το ματέ , εάν καταναλωθεί κρύο ή σε "όχι πολύ υψηλή" θερμοκρασία δεν έχει καρκινογόνο δράση, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες και πειράματα σε ζώα.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η όγδοη πιο συχνή αιτία καρκίνου παγκοσμίως και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με περίπου 400.000 θανάτους το 2012 (5% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο).

Το CIRC δημοσιεύει τακτικά μονογραφίες, δηλαδή περιοδικά από το σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας για την καρκινογόνο δράση εξεταζομένων παραγόντων (χημικά προϊόντα, έκθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας, καυσαέρια από κινητήρες ντίζελ, παράγοντες κινδύνου σε σχέση με τον τρόπο ζωής, όπως η πολύ μεγάλη κατανάλωση αλλαντικών...) τις οποίες επικαιροποιεί σε τακτική βάση.

Το CIRC καθορίζει έτσι μια ταξινόμηση που αρχίζει από την ομάδα 1 --"μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους" ή "κάποιες καρκινογόνες ουσίες", έως την ομάδα 4, που είναι η χαμηλότερη βαθμίδα της ταξινόμησης και σημαίνει ότι το εξεταζόμενο είδος δεν είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 950 παράγοντες έχουν ελεγχθεί και ταξινομηθεί.

Η ταξινόμηση δεν αναφέρει το επίπεδο κινδύνου για την υγεία. Για παράδειγμα, το κάπνισμα ανήκει στην ομάδα 1 των γνωστών καρκινογόνων παραγόντων, αλλά η ταξινόμηση δεν αναφέρει πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος σε συνάρτηση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνει ο καπνιστής. Μέσα σε αυτή την ομάδα, ο κίνδυνος μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Υγεία

Χοληστερόλη: Τα επικίνδυνα πλαστικά που την ανεβάζουν

πλαστικα στη θαλασσα

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πλαστικών προϊόντων π.χ. για να είναι πιο μαλακά, εύκαμπτα ή ανθεκτικά, όπως η δισφαινολη Α και οι φθαλικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται συχνά ως πλαστικοποιητές, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Προς το παρόν όμως δεν έχει διευρευνηθεί ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο οι εν λόγω χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Το μυστήριο ίσως μπορεί να λυθεί χάρη σε έρευνα σε πειραματόζωα που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε στο Enviromental Health Percpectives.

Στην έρευνά τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για να κάνουν πιο ανθεκτικά τα πλαστικά οδήγησαν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης πλάσματος.

«Βρήκαμε ότι ο φθαλικός δι-κυκλοεξυλ εστέρας (dicyclohexyl phthalate ή DCHP) προσδένεται με τον υποδοχέα pregnane X (PXR)» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Changcheng Zhou, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιτημίου της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Zhou ο φθαλικός εστέρας DCHP ενεργοποιεί τον υποδοχέα PXR στο έντερο προκαλώντας την έκφραση κομβικών πρωτεινών που απαιτούνται για την απορρόφηση και τη μεταφορά της χοληστερόλης. «Τα πειράματά μας δείχνουν ότι η DCHP προκαλεί υψηλή χοληστερόλη στοχεύοντας την εντερική σηματοδότηση του PXR».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Zhou η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που δείχνει την επίδραση της έκθεσης στο DCHP στην αύξηση της χοληστερόλης και στην πρόκληση καρδιαγγειακής νόσου σε ζωικά μοντέλα.  «Η έρευνά μας παρέχει μια νέα προσέγγιση για τον τρόπο που οι χημικές ουσίες των πλαστικών επιδρούν στην υψηλή χοληστερόλη και στον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων» δήλωσε ο καθηγητής Zhou.

Η ομάδα του Zhou διαπίστωσε επίσης ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε DCHP είχαν στα έντερά τους υψηλότερα επίπεδα κεραμιδίων εξαρτόμενων από το PXR  (τα κεραμίδια είναι μια κατηγορία λιπωδών μορίων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου).

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για μια παρατήρηση που καταδεικνύει τον δυνητικά σημαντικό ρόλο του PXR στις επιβλαβείς επιπτώσεις των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά, στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Καταγγέλουν μειωμένο αριθμό οικίσκων

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER