Υγεία

Το λέιζερ που «κόβει» την εξάρτηση από το αλκοόλ

αλκοολ.jpg

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Scripps Research που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications ισχυρίζονται ότι βρήκαν έναν τρόπο να αναστρέψουν την εξάρτηση από το αλκοόλ, στοχεύοντας συγκεκριμένους νευρώνες του εγκεφάλου με ακτίνες λέιζερ.

«Εμφυτεύσαμε οπτικές ίνες βαθιά μέσα στον εγκέφαλο των τρωκτικών και ενεργοποιήσαμε ένα λέιζερ που αναστέλλει αυτούς ειδικά τους νευρώνες, έτσι ώστε να μειώσουμε δραματικά τόσο την κατανάλωση αλκοόλ όσο και τα σωματικά συμπτώματα της στέρησης. Το συναρπαστικό που προκύπτει από αυτά τα ευρήματα είναι ότι βρεθήκαμε σε θέση να ελέγξουμε την επιθυμία κατανάλωσης αλκοόλ σε σοβαρά εξαρτώμενα ποντίκια, απλώς και μόνο με το γύρισμα ενός διακόπτη», δήλωσε ο καθηγητής του Ινστιτούτου Scripps Research, Olivier George.

Αν και οι ερευνητές έχουν πολλές ελπίδες για το μέλλον της εργασίας τους, προειδοποιούν ότι ενδεχομένως να χρειαστούν δεκαετίες έως ότου η τεχνολογία να είναι έτοιμη να δοκιμαστεί τους ανθρώπους.

«Προς το παρόν, καλό θα είναι να μην υπάρξει ενθουσιασμός για το ότι μια νέα θεραπεία που έχει έρθει απευθείας από την έρευνα μπορεί να εφαρμοστεί στους ανθρώπους. Αυτή η εργασία απαιτεί τη χρήση τεχνολογιών αιχμής που δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στον άνθρωπο, οπότε μπορεί να χρειαστούν 15 έως 30 χρόνια για να δούμε αλκοολικούς με εμφυτεύματα εγκεφάλου που θα τους βοηθούν να ελέγξουν την επιθυμία τους», κατέληξε ο Δρ. George.

Υγεία

Ασπιρίνη και κορωνοϊός: Κανένα όφελος για τους ασθενείς

ασπιρίνη

Πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πολυκεντρικής Βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξε όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

Η μελέτη RECOVERY αποτελεί μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία εξετάζονται διάφορες πιθανές θεραπείες που μπορεί να βελτιώσουν την έκβαση σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της μελέτης. 

Οι ασθενείς με νόσο COVID-19 βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, με συχνότερη επιπλοκή την πνευμονική εμβολή. Μεταξύ του Νοεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021, η μελέτη RECOVERY συμπεριέλαβε περίπου 15,000 νοσηλευόμενους ασθενείς για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ασπιρίνης ως αντιθρομβωτικού φαρμάκου.

Η ασπιρίνη είναι ευρέως διαδεδομένο αντιθρομβωτικό φάρμακο και χρησιμοποιείται για την ελάττωση της δημιουργίας θρόμβων σε διάφορα νοσήματα. 

Συνολικά 7,351 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν 150 mg ασπιρίνης μια φορά ημερησίως έναντι 7,541 ασθενών που έλαβαν τη συνήθη θεραπεία για τη νόσο COVID-19.

Στη μελέτη δεν φάνηκε ότι η χορήγηση ασπιρίνης μείωσε τη θνητότητα σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19. Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στο πρωτογενές καταληκτικό σημείο της μελέτης που ήταν η θνητότητα την ημέρα 28 από την έναρξη των συμπτωμάτων (17% στο σκέλος της ασπιρίνης έναντι 17% στο σκέλος που έλαβε τη συνήθη θεραπεία).

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε όλες τις προγραμματισμένες αναλύσεις διαφόρων υποομάδων ασθενών. Οι ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη είχαν μια ελαφρώς μειωμένη διάρκεια νοσηλείας (μέση διάρκεια  νοσηλείας 8 ημέρες σε όσους έλαβαν ασπιρίνη έναντι 9 ημερών για τους ασθενείς που έλαβαν συνήθη θεραπεία). Ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών έλαβε εξιτήριο  (εξήλθαν από το νοσοκομείο ζωντανοί) εντός των 28 ημερών στο σκέλος της ασπιρίνης (75% έναντι 74%) χωρίς ωστόσο το εύρημα αυτό να είναι επαρκές ώστε να δικαιολογήσει την ευρεία χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19. 

Μεταξύ εκείνων που δεν υποστηρίζονταν με μηχανικό αερισμό κατά την ένταξη στη μελέτη δεν υπήρξε στατιστική σημαντική διαφορά στο ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκαν διασωλήνωση ή κατέληξαν από τη νόσο (21% έναντι 22%). Για κάθε 1000 ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη περίπου 6 περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν μείζονα αιμορραγία και περίπου 6 λιγότεροι ασθενείς παρουσίασαν θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Συμπερασματικά, η μελέτη RECOVERY δεν έδειξε όφελος στη μείωση της θνητότητας από τη χορήγηση ασπιρίνης για την πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

ειδησεις σημερα 

Κρήτη: 3.000 ευρώ σε καφέ για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας

Κορωνοϊός - Ιταλία: 1.390 νέα κρούσματα και 26 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Πανελλαδικές 2021: «Χωρίς προβλήματα μέχρι στιγμής η διεξαγωγή τους», λέει η Ζ. Μακρή