Υγεία

Η ευτυχία εξαρτάται από γονίδιο που λίγοι Έλληνες διαθέτουν

ευτυχια

Το αίσθημα της ευτυχίας που νιώθει κανείς εξαρτάται (και) από μία συγκεκριμένη μεταλλαγή ενός γονιδίου, την οποία δυστυχώς δεν φέρουν ούτε καν δύο στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, στο Μεξικό, στη Νιγηρία, τη Γκάνα και την Κολομβία η μεταλλαγή αυτή υπάρχει εν αφθονία και ίσως γι’ αυτό οι κάτοικοί τους δηλώνουν από τους ευτυχέστερους του κόσμου παρότι, αντικειμενικά, μαστίζονται από πολλά προβλήματα.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Happiness Studies» και αναζήτησε τυχόν γενετικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες που θα μπορούσαν να εξηγούν τις διαφορές στα επίπεδα ευτυχίας που αναφέρουν οι λαοί.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων και βασίσθηκε σε στοιχεία από πολλές πηγές.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η μεγάλη βάση γενετικών δεδομένων του Τμήματος Γενετικής του Πανεπιστημίου Γέιλ, οι παγκόσμιες έρευνες αξιών World Values Survey της περιόδου 2000-2014 (πραγματοποιούνται σε σχεδόν 100 χώρες του κόσμου από το 1981) και κλιματικά στοιχεία.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι λαοί που δηλώνουν πιο ευτυχείς απ’ όλους είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους λιγότερο ευτυχείς να φέρουν τη μεταλλαγή rs324420 του γονιδίου FAAH, που παίζει ρόλο στα αισθήματα ευχαρίστησης και πόνου.

Στην πραγματικότητα, στο Μεξικό όπου το 62% των κατοίκων δηλώνουν «πάρα πολύ ευτυχισμένοι», τη μεταλλαγή φέρει το 47%. Αντίστοιχα, στη Νιγηρία το 60% των κατοίκων δηλώνουν πάρα πολύ ευτυχισμένοι και τη μεταλλαγή φέρει το 44%.

Από τις ευρωπαϊκές χώρες, η ευτυχέστερη είναι η Σουηδία, όπου το 42% των κατοίκων δηλώνουν πάρα πολύ ευτυχισμένοι και το 26% φέρουν τη μεταλλαγή.

Αντίστοιχα, η μεταλλαγή υπάρχει στο 23% των Βρετανών, το 21% των Γάλλων και το 20% των Γερμανών, αλλά μόνο στο 18% των Ελλήνων και των Κυπρίων, και στο 12% των Ιταλών.

Στον αντίποδα, οι κάτοικοι του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να δηλώνουν πάρα πολύ ευτυχισμένοι και να διαθέτουν το «γονίδιο της ευτυχίας».

Ωστόσο η ύπαρξή του και η αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής δεν συμβαδίζουν πάντοτε, τονίζουν οι ερευνητές.

Στη Ρωσία και την Εσθονία, λ.χ., η βαθμολογία των κατοίκων στην ευτυχία είναι χαμηλή παρότι πολλοί κάτοικοι φέρουν το γονίδιο αυτό (οι φορείς στη Ρωσία ανέρχονται στο 26% των κατοίκων, αλλά πάρα πολύ ευτυχισμένο δηλώνει μόνο το 13%).

Και το κλίμα

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι κλιματικές αλλαγές επίσης συσχετίζονται ισχυρά με τις διαφορές στα επίπεδα αλλά και το γονίδιο της ευτυχίας ανάμεσα στους διάφορους λαούς.

Έτσι, η εμφάνιση του μεταλλαγμένου FAAH ήταν υψηλότερη στις τροπικές και ισημερινές χώρες της αμερικανικής και της αφρικανικής ηπείρου - ίσως για να αντισταθμιστούν οι σοβαρές δυσκολίες που ενέχει η διαβίωση υπό τις συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, λένε οι ερευνητές.

Αντίστοιχα, η rs324420 είναι σπανιότερη στις μεσογειακές χώρες με το εύκρατο - και επομένως λιγότερο απαιτητικό - κλίμα, αλλά συχνότερη στις βορειοευρωπαϊκές όπου οι φυσικές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, σημειώνουν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «το γεγονός ότι ένας λαός δεν διαθέτει το σωστό DNA δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένος στη δυστυχία, διότι είναι πολλοί οι παράγοντες που υπεισέρχονται στο όλο θέμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μίκαελ Μινκώφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Varna της Σόφιας, στη Βουλγαρία.

Πηγή: tanea.gr

Υγεία

Έρευνα: Τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα

εμβολιασμος

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρέχουν μικρότερη προστασία στους ανθρώπους με πολλαπλό μυέλωμα, έναν καρκίνο του αίματος, επιβεβαιώνει μια νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη είναι επίκαιρη μετά τη γνωστοποίηση ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έπασχε από πολλαπλό μυέλωμα, πέθανε σε ηλικία 84 ετών από επιπλοκές της Covid-19, παρόλο που είχε προηγουμένως πλήρως εμβολιαστεί.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα βιολογίας του καρκίνου "Cancer Cell", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", μελέτησαν 44 ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίων Pfizer/BioNTech ή Moderna.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν χαμηλή ή μηδαμινή ανοσιακή απόκριση στα mRNA εμβόλια από άποψη δημιουργίας αντισωμάτων (στους 17 από τους 44 δεν ανιχνεύονταν αντισώματα), είχαν επίσης ελάχιστα έως καθόλου Τ-λεμφοκύτταρα που βοηθάνε στην προστασία από σοβαρή λοίμωξη Covid-19. Δηλαδή οι εν λόγω ασθενείς όχι παράγουν πολύ λιγότερα εξουδετερωτικά αντισώματα ως απάντηση στον εμβολιασμό τους, αλλά επίσης εμφανίζουν πολύ εξασθενημένη απόκριση από τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τους. Ενώ τα αντισώματα επιτίθενται στον ιό όταν τον ανιχνεύουν ότι κυκλοφορεί στο σώμα, τα Τ-λεμφοκύτταρα επιτίθενται στα μολυσμένα κύτταρα περιορίζοντας την έκταση της λοίμωξης.

«Η απρόσμενη έλλειψη απόκρισης από τα Τ-κύτταρα, σε συνδυασμό με την απουσία αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, δημιουργεί ανησυχία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής αιματολόγος δρ Σαμίρ Παρέκχ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης. Γι' αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει ανάγκη συχνών τεστ αίματος, ώστε να παρακολουθείται η ανοσιακή απόκριση του ασθενούς με πολλαπλό μυέλωμα μετά τον εμβολιασμό του κατά της Covid-19. Επίσης ο Παρέκχ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι ασθενείς να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.

Στην περίπτωση του Κόλιν Πάουελ, που πρέπει να θεωρηθεί λοίμωξη breakthrough (μόλυνση παρά τον εμβολιασμό), η οικογένεια του δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιές επιπλοκές είχε, ενώ έγινε γνωστό ότι είχε επίσης υποβληθεί σε θεραπεία για νόσο Πάρκινσον αρχικού σταδίου. Ο Πάουελ είχε στο παρελθόν κάνει θεραπεία κατά του πολλαπλού μυελώματος και δεν είναι σαφές αν η νόσος του βρισκόταν σε πλήρη ύφεση και σε ποιό βαθμό ο καρκίνος ή η αντικαρκινική θεραπεία οδήγησε τελικά στην επιδείνωση της υγείας του μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, το πολλαπλό μυέλωμα είναι ανάμεσα στις παθήσεις που εξασθενούν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, σε μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19.

Προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύθηκε φέτος τον Ιούλιο στο ιατρικό περιοδικό "Leukemia" (Λευχαιμία), βρήκε ότι μόνο το 45% των ασθενών με ενεργό πολλαπλό μυέλωμα παράγουν επαρκή ανοσιακή απόκριση στα mRNΑ εμβόλια (τα επίπεδα αντισωμάτων είναι κάπως χαμηλότερα μετά από εμβόλιο Pfizer από ό,τι με Moderna). 'Αλλες έρευνες σε ΗΠΑ, Ισραήλ κ.α. έχουν δείξει ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και γενικότερα εκείνοι με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των λοιμώξεων breakthrough σε πλήρως εμβολιασμένους. Γι' αυτό η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και άλλες αντίστοιχες αρχές έχουν εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε αυτά τα άτομα. Ο Κόλιν Πάουελ - ο οποίος είχε κάνει δεύτερη δόση με Pfizer- είχε προγραμματίσει αλλά δεν πρόλαβε να κάνει την ενισχυτική τρίτη δόση, επειδή στο μεταξύ αρρώστησε με Covid-19.

Το πολλαπλό μυέλωμα επηρεάζει κυρίως τα κύτταρα πλάσματος στον μυελό των οστών, ένα βασικό συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Στους ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα τα εν λόγω κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, ενώ μερικές φορές αφύσικα αντισώματα που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με το CDC, μεταξύ των περίπου 187 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών έχουν μέχρι σήμερα υπάρξει 7.178 θάνατοι λόγω Covid-19, εκ των οποίων το 85% σε ασθενείς άνω των 65 ετών. "Οι θάνατοι από λοιμώξεις breakthrough σε εμβολιασμένους όντως συμβαίνουν, αλλά υπάρχουν ορισμένες ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο", ανέφερε ο δρ Πίτερ Χότεζ, κοσμήτορας του Κολλεγίου Ιατρικής Baylor του Τέξας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή:

Κρήτη: Εγκλωβίστηκε οδηγός σε ΙΧ μετά από τροχαίο

Κρήτη - Καιρός: Συννεφιασμένος ο καιρός για σήμερα Τρίτη

ΕΦΚΑ: Ποιοι δικαιούχοι πληρώνονται αναδρομικά στο τέλος Οκτωβρίου

ESPA BANNER