Υγεία

Το επικίνδυνο λάθος στον ύπνο του μωρού που κάνουν πολλοί γονείς

μωρό

Ένα στα πέντε βρέφη κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του, παρά τις υποδείξεις για τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου που επιφέρει αυτή η πρακτική, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι γονείς θα πρέπει να μοιράζονται κοινό δωμάτιο με το βρέφος τους από έξι μήνες έως έναν χρόνο, σε ξεχωριστά όμως κρεβάτια.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και οι λόγοι που οι γονείς επιμένουν στην επικίνδυνη αυτή πρακτική ποικίλλουν, όπως σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, Ann Kellams. Άλλοτε οι λόγοι είναι πρακτικοί, όπως στη διευκόλυνση του θηλασμού, μπορούν ωστόσο να συντρέχουν και πολιτισμικοί παράγοντες, όπως να αποτελεί κανόνα της κοινωνίας οι γονείς να μοιράζονται το κρεβάτι με το βρέφος.

Ο ύπνος του βρέφους σε κοινό κρεβάτι με τους γονείς ενέχει πολλούς κινδύνους, όπως την περίπτωση ασφυξίας του βρέφους από το μαξιλάρι ή και το ίδιο το σώμα του γονέα.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκε η ερευνητική ομάδα, αφού αξιολόγησε τις απαντήσεις από 3,300 νέες μητέρες βρεφών ηλικίας 2 έως 6 μηνών, από 32 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το μέρος που κοιμόταν το βρέφος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και πού σκόπευαν να το κοιμίσουν τις επόμενες δύο.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μοιράζονται το δωμάτιο με το βρέφος τουλάχιστον περιστασιακά, 51% ότι το βρέφος κοιμάται πάντα στο ίδιο δωμάτιο και μόλις 11% δήλωσε ότι τα μωρά τους κοιμούνται αποκλειστικά σε άλλο δωμάτιο. Ένα 20% δήλωσε ότι κοιμίζει το βρέφος στο κρεβάτι τους περιστασιακά, ενώ το 10% σε μόνιμη βάση.

Στο ερώτημα πώς σκόπευαν να λειτουργήσουν αναφορικά με τον βρεφικό ύπνο τις επόμενες δύο εβδομάδες, ελάχιστα περισσότερες μητέρες θα τα μετέφεραν σε ξεχωριστό δωμάτιο, και περίπου το 24% απάντησε ότι το παιδί θα εξακολουθούσε να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι.

Αυτό που η Δρ. Kellams τονίζει, είναι πως η ενημέρωση των γονέων σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει το βρέφος πρέπει να γίνει συστηματική. «Ξοδεύουμε τόσο χρόνο να προετοιμάζουμε τις μέλλουσες μαμάδες για τον τοκετό,  αλλά δεν αφιερώνουμε καθόλου χρόνο για να τις προετοιμάσουμε για τον ρόλο του γονέα» δήλωσε.

 

ygeiamou.gr

Υγεία

ΠΟΥ: «Όχι» σε πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

κορωνοϊός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν προχωρεί σε οριζόντιες συστάσεις για χώρες και περιοχές ως προς την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά απευθύνει προειδοποίηση κατά της πρόωρης άρσης τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

«Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι να μην εγκαταλειφθούν πολύ πρόωρα τα μέτρα για να μην υπάρξει οπισθοχώρηση», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμάιερ.

«Είναι σαν να είναι κανείς άρρωστος και, αν σηκωθεί πρόωρα από το κρεβάτι, υπάρχει κίνδυνος να πισωγυρίσει και να έχει επιπλοκές», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε προειδοποίηση ότι ο πλανήτης χρειάζεται σχεδόν 6 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες νοσοκόμες και νοσοκόμους.

Σε έκθεσή τους για την επάρκεια της προσφοράς νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, η διεθνής εκστρατεία Nursing Now και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσοκόμων (ΔΣΝ) τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο των επαγγελματιών νοσοκόμων, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό υγειονομικό προσωπικό.

«Οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

«Σήμερα πολλές νοσοκόμες και πολλοί νοσοκόμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο μέτωπο της μάχης εναντίον της ασθένειας COVID-19», θυμίζει.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των επαγγελματιών νοσηλευτριών και νοσηλευτών σήμερα ανέρχεται σε περίπου 28 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μεταξύ του 2014 και του 2018, αυξήθηκε κατά 4,7 εκατομμύρια, αλλά «εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα 5,9 εκατομμυρίων νοσοκόμων», με τις πιο κραυγαλέες ελλείψεις να εντοπίζονται στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

Οι τρεις οργανώσεις προτρέπουν τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν τις πιο επείγουσες ανάγκες και να μετατρέψουν σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην πρόσληψη και στην πλαισίωση των υπηρεσιών υγείας με επαγγελματίες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές.

Ο επικεφαλής του ΔΣΝ Χάουαρντ Κάτον υπογραμμίζει ότι τα ποσοστά μολύνσεων, ιατρικών λαθών και θνησιμότητας είναι «υψηλότερα όταν υπάρχουν υπερβολικά λίγες νοσοκόμες».

Η Μέρι Ουάτκινς, εκ των συγγραφέων της έκθεσης, εκφράζει ανησυχία διότι οι πλουσιότερες χώρες δεν εκπαιδεύουν επαρκή αριθμό νοσοκόμων, εξαρτώνται κατά συνέπεια από τη μετανάστευση επαγγελματιών και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις ελλείψεις στις χώρες καταγωγής τους.

«Το 80% των επαγγελματιών νοσοκόμων στον κόσμο σήμερα (...) εξυπηρετεί το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού», υπολογίζει.

Αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού, η Ουάτκινς απευθύνει έκκληση να εξετάζονται οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, καθώς κατά εκτιμήσεις τα ποσοστά μόλυνσης στις τάξεις τους φθάνουν το 9% στην Ιταλία και ως το 14% στην Ισπανία.

«Έχουμε πολύ υψηλή αναλογία εργαζομένων του υγειονομικού προσωπικού που δεν πάνε να εργαστούν, διότι φοβούνται πως θα μολυνθούν» χωρίς να έχουν τρόπο να το εξακριβώσουν, στηλίτευσε. Αδυνατούν να επιβεβαιώσουν αν είναι άρρωστοι, αν ανέρρωσαν, ή αν είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο τους, εξήγησε.