Υγεία

Αραιά μαλλιά: Πότε είναι σημάδι για κάτι σοβαρό

αραια μαλλιά

Η απώλεια μαλλιών είναι ένα κοινό πρόβλημα και -εκτός ως φυσιολογικό αποτέλεσμα γήρανσης- μπορεί να προκληθεί από απώλεια βάρους, ή άγχος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, θα μπορούσε να υποδεικνύει κάτι σοβαρότερο.

Η αραίωση στα μαλλιά, γνωστή και ως αλωπεκία, είναι πολύ συχνή. Συνήθως συμβαίνει για κάποιον πολύ απλό λόγο. Θα μπορούσε να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμινών, όπως η έλλειψη σιδήρου και ψευδαργύρου, ή θα μπορούσε να είναι γενετική.

Οι μισοί άνδρες βιώνουν κάποιο είδος φαλάκρας μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Η φαλάκρα ξεκινάει συνήθως από την 3η δεκαετία ζωής του άνδρα (20-30 ετών) και ακολουθεί ένα μοτίβο μιας υποχωρητικής γραμμής τριχών, ακολουθούμενη από αραίωση των μαλλιών στην κορυφή και τους κροτάφους.

Και οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν κάτι παρόμοιο, γνωστό ως θηλυκή φαλάκρα, κυρίως μετά από την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι άνθρωποι συνήθως χάνουν 50-100 τρίχες την ημέρα. Αν κάποιος χάνει περισσότερες από αυτές, μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η απώλεια βάρους, κάποια πρόσφατη γέννα, κάποια χειρουργική επέμβαση, ανάρρωση από μια ασθένεια, ή το έντονο στρες.

Αυτή η απώλεια μαλλιών είναι συνήθως προσωρινή και οι τρίχες σας συνήθως ανακάμπτει. Ωστόσο, μερικές φορές η απώλεια μαλλιών μπορεί να σημάνει κάτι πιο σοβαρό που συμβαίνει στο σώμα.

Αραίωση στα μαλλιά: Πιθανός υποθυρεοειδισμός
Αυτό συμβαίνει όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας, δηάδή δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζει 15 σε κάθε 1.000 γυναίκες και 1 στους 1.000 άνδρες.

Μαζί με την αύξηση βάρους, την κατάθλιψη και την κούραση, η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο να έχει κάποιος τριχόπτωση, χωρίς άλλα συνοδευτικά συμπτώματα.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με λήψη ημερήσιων χαπιών ορμονικής επαναφοράς.

Αραίωση στα μαλλιά: Σημάδι καρκίνου
Είναι γνωστό ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου με τη μορφή χημειοθεραπείας είναι γνωστό ότι προκαλεί την απώλεια μαλλιών ως παρενέργεια, η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι εξαρχής ένα σημάδι ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ένα παράδειγμα είναι το λέμφωμα Χότζκιν (Hodgkin). Είναι ένας σπάνιος καρκίνος που αναπτύσσεται στο λεμφικό σύστημα.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα αυτής της δυνητικά θανατηφόρου κατάστασης περιλαμβάνουν επίμονη κόπωση, πυρετό και οίδημα των λεμφαδένων στον λαιμό, τις μασχάλες, ή την βουβωνική χώρα. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί και με σημαντική αραίωση στα μαλλιά.

Εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αρκείστε ΠΟΤΕ στα όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο. Να τα χρησιμοποιείτε μόνο ως “μπούσουλα” για το τι μπορεί να έχετε. ΠΑΝΤΑ να ενημερώνετε τον γιατρό σας, αν πιστεύετε ότι έχετε συμπτώματα κάποιας πάθησης.

Αραίωση στα μαλλιά: Πιθανή περίπτωση του αυτοάνοσου “λύκου”
Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση νόσος, όπου το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του και προκαλεί σοβαρή κόπωση και πόνο στις αρθρώσεις. Η απώλεια μαλλιών είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της πάθησης και, μάλιστα, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα της σημάδια.

Οι τρίχες μπορεί να γίνουν εύθραυστες και να δημιουργηθούν “μπαλώματα” χωρίς τρίχες στο κεφάλι.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν λέπτυνση της γενειάδας, των φρυδιών, των βλεφαρίδων και άλλων τριχών του σώματος.
express.co.uk

Υγεία

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η Pfizer δοκιμάζει τρίτη δόση κατά των μεταλλάξεων

εμβόλιο Pfizer

Οι εταιρείες Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν ότι δοκιμάζουν τρίτη δόση του εμβολίου τους κατά της Covid-19 για να κατανοήσουν καλύτερα την ανοσολογική απόκριση κατά των νέων παραλλαγών του ιού.

 

 

 

Βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές για την δοκιμή τροποποιημένου εμβολίου που θα προσφέρει ειδική προστασία απέναντι στην υψηλής μεταδοτικότητας νέα παραλλαγή που εντοπίσθηκε στην Νότια Αφρική και σε άλλες περιοχές του κόσμου, γνωστή ως B.1.351. Η δοκιμή αυτή αποτελεί το δεύτερο τμήμα της μελέτης τους.

Οι εταιρείες πιστεύουν ότι το υπάρχον εμβόλιο δύο δόσεων θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή, όπως είναι αποτελεσματικό και απέναντι στην παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά οι μελέτες θα επιτρέψουν στους κατασκευαστές να είναι προετοιμασμένοι αν και όταν θα χρειασθεί περισσότερη προστασία, εξήγησαν οι δύο εταιρείες.

«Ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο», δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer Μάικλ Ντόλστεν σε συνέντευξή του.

«Αποτελεί λογική πιθανότητα ότι θα καταλήξουμε σε τακτικές ενισχυτικές δόσεις. Και για να παραμείνουν δραστικά τα εμβόλια είναι πιθανόν να χρειάζεται αλλαγή στελέχους κάθε λίγα χρόνια, αλλά όχι αναγκαστικά κάθε χρόνο», είπε.

Στο πλαίσιο του πρώτου μέρους της μελέτης, θα χορηγηθεί τρίτη δόση 30 μικρογραμμαρίων σε 144 ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο 6 έως 12 μήνες πριν, κατά την Φάση Ι των κλινικών δοκιμών του.

Υπό την προϋπόθεση ρυθμιστικής έγκρισης, θα δοκιμασθεί επίσης ένα επανασχεδιασμένοι εμβόλιο, τόσο ως ενισχυτικό σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιασθεί, όσο και σε ανεμβολίαστους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Ντόλστεν.

Η δοκιμή δεν θα έχει ως στόχο να μετρήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όπως έγινε στην Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών τον περασμένο χρόνο. Αντ' αυτού θα μετρήσει την απόκριση των αντισωμάτων και θα μελετήσει αν αίμα των εμβολιασμένων μπορεί να εξουδετερώσει τις παραλλαγές του ιού, καθώς και την ασφάλεια μίας τρίτης δόσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής τον Ιανουάριο και έκτοτε έχει διαδοθεί σε 14 πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, είναι περισσότερη ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια από τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

Ο Μάικλ Ντόλστεν δηλώνει ότι τα εμβόλια mRNA, όπως αυτό των Pfizer/BioNTech, δημιουργούν ισχυρή απόκριση. Αλλά η ανοσολογική απόκριση μπορεί να εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.

Ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer πιστεύει ότι μία τρίτη δόση του εμβολίου θα δημιουργήσει αντίστοιχη ή καλύτερη απόκριση από την δεύτερη δόση και πιθανόν να είναι το λογικό επόμενο βήμα ώστε να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα απέναντι σε όλες τις παραλλαγές που κυκλοφορούν.

«Πιστεύουμε ότι ο εμβόλιό μας είναι ισχυρά ενεργό κατά όλων των στελεχών», λέει επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες «θέλουν να είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα, στηριζόμενες σε επιστημονικά στοιχεία».

Η νέα κλινική δοκιμή θα πραγματοποιηθεί κυρίως στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία Moderna Inc ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται επίσης με επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης μελετώντας πειραματική ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 100% προστασία μετά από 28 μέρες

Ψευδάργυρος: Προλαμβάνει ιώσεις και κορωνοιό;

Δάνεια: «Δώρο» οι τόκοι του α’ τριμήνου της χρονιάς σε μικρές επιχειρήσεις