Υγεία

Άνοια: Ποιος τύπος κρέατος αυξάνει κατά 44% τον κίνδυνο

άνοια φαγητό

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leed χρησιμοποίησαν δεδομένα 500.000 ανθρώπων για να διερευνήσουν μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και την ανάπτυξη άνοιας, η οποία επηρεάζει 5-8% του πληθυσμού άνω των 60 ετών σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μίας μερίδας 25 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως –ποσότητα ίση με μία μερίδα μπέικον– σχετίζεται με κατά 44% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Τα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως το βοδινό, το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο θα μπορούσε να έχει προστατευτικές επιδράσεις, με τους ανθρώπους που καταναλώνουν 50 γρ. την ημέρα να έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επικράτηση της άνοιας αυξάνεται και η διατροφή θα μπορούσε να παίζει ένα ρόλο σε αυτό ως τροποποιήσιμος παράγοντας. Η έρευνά μας προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο των στοιχείων που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο διάφορων μη μεταδοτικών παθήσεων», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Huifeng Zhang.

Στα δεδομένα που μελετήθηκαν από τους επιστήμονες περιλαμβάνονταν πληροφορίες όπως η συχνότητα κατανάλωσης διάφορων ειδών κρέατος, με τις έξι επιλογές να κυμαίνονται από ποτέ μέχρι μία ή περισσότερες φορές την ημέρα. Σημειώνεται, επίσης, ότι η μελέτη δεν αξιολόγησε την επίδραση της χορτοφαγικής διατροφής στον κίνδυνο άνοιας, αλλά περιελάμβανε δεδομένα ανθρώπων που ανέφεραν ότι δεν κατανάλωναν καθόλου κόκκινο κρέας.

Τα περιστατικά άνοιας που αναδείχθηκαν μέσα σε μία μέση περίοδο παρακολούθησης οκτώ ετών ήταν 2.896. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε γενικές γραμμές μεγάλης ηλικίας, με χειρότερη οικονομική κατάσταση και μόρφωση, καπνιστές, λιγότερο δραστήριοι σωματικά, με μεγαλύτερος πιθανότητες ύπαρξης ιστορικού εγκεφαλικού επεισοδίου και οικογενειακού ιστορικού άνοιας, καθώς και φορείς ενός γονιδίου που σχετίζεται στενά με την άνοια. Επίσης, από τον πληθυσμό της μελέτης ήταν περισσότεροι οι άνδρες που διαγνώσθηκαν με άνοια σε σχέση με τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, κάποιοι άνθρωποι είχαν από τρεις έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας λόγω επιβεβαιωμένων γενετικών παραγόντων, ωστόσο η μελέτη υποδεικνύει ότι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ήταν οι ίδιοι, είτε ο άνθρωπος είχε γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη άνοιας είτε όχι.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, η κατανάλωση κρέατος έχει ήδη σχετιστεί με τον κίνδυνο άνοιας, αλλά αυτή θεωρείται η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη συμμετεχόντων που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα σε συγκεκριμένα είδη και ποσότητες κρέατος και τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

«Χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση, αλλά η κατεύθυνση των επιδράσεων συνδέεται με τις τρέχουσες οδηγίες υγιεινής διατροφής που ορίζουν ότι η χαμηλότερη πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να είναι επωφελής για την υγεία. Αυτή η ανάλυση αποτελεί ένα πρώτο βήμα ώστε να κατανοήσουμε αν αυτά που τρώμε επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ygeiamou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αυξάνουν τον κίνδυνο

Έρευνα: H γύρη μάς κάνει πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό;

 

Υγεία

Πανδημία: Ο σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά – Μεγάλη η ανησυχία για την Ελλάδα

παιδική παχυσαρκία

Τον έντονο προβληματισμό μέσω του προέδρου του για το ευρωπαϊκό σκέλος, Χανς Κλουτζ, εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στα ποσοστά παχυσαρκίας νέων, με 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού. Οι μεσογειακές χώρες μάλιστα προπορεύονται με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, αν και η κατάσταση εκεί παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και τα συνεχή lockdοwn ενδεχομένως αποτέλεσαν επιβαρυντικό παράγοντα  στη διατροφή και σωματική άσκηση των παιδιών, αποκόπτοντας την πρόσβαση στα σχολικά γεύματα και στα μαθήματα γυμναστικής, ενισχύοντας παράλληλα τις ανισότητες, τονίζει ο ΠΟΥ.

Τα ανησυχητικά ευρήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρακολούθησης της Παιδικής Παχυσαρκίας του ΠΟΥ για 36 χώρες, παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία. Η έρευνα συμπεριέλαβε στοιχεία από 250.000 περίπου παιδιά δημοτικού σχολικής ηλικίας για τις περιόδους 2015-2016 και 2016-2017.

Παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη – Ψηλά η Ελλάδα

Στις μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ισπανία καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας με πάνω από το 40% των παιδιών υπέρβαρα, το 19-24% των αγοριών και το 14-19% των κοριτσιών παχύσαρκα.

Συνολικά, 29% των αγοριών και 27% των κοριτσιών 6-9 ετών είναι υπέρβαρα (συμπεριλαμβανομένων των παχύσαρκων), με την παχυσαρκία στο 13% και 9% αντίστοιχα για κάθε φύλο.

Αντιθέτως, σε χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, μόλις το 5-12% των αγοριών και κοριτσιών είναι υπέρβαρα και λιγότερο από το 5% παχύσαρκα.

Ωστόσο, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σλοβενία, παρά τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας βρέθηκαν ανάμεσα στις 13 χώρες με πτωτική τάση του αρνητικού φαινομένου -για πολλές χάρη στην τήρηση των επίσημων οδηγιών του ΠΟΥ-, κατά 4 έως 12 ποσοστιαίες μονάδες για τα αγόρια και 3 έως 7 για τα κορίτσια.

Διατροφικές συνήθειες

Σχεδόν το 80% των παιδιών τρώνε πρωινό καθημερινά, ενώ το 45% και 25% καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά αντίστοιχα σε καθημερινή βάση. Βέβαια, οι διακυμάνσεις ανά χώρα είναι σημαντικές: η συνήθεια του πρωινού κυμαίνεται από 49% έως 96%, από 18% έως 81% για τα φρούτα και 9 έως 74% για τα λαχανικά. 

Η γλυκά σνακ έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των παιδιών (27%), με την αντίστοιχη συχνή κατανάλωση αλμυρών σχεδόν στο μισό (14%). Και πάλι, η κατανάλωση τέτοιων λιχουδιών πάνω από 3 ημέρες την εβδομάδα έχειμεγάλες αποκλίσεις, από 5% έως 62% για τα γλυκά και 1% έως 35% για τα αλμυρά σνακ.

Σωματική δραστηριότητα

Κατά μέσο όρο, 1 στα 2 παιδιά περπατούν ή ποδηλατούν από και προς το σχολείο και για την πλειονότητα των παιδιών από όλες τις χώρες, πάνω από μία ώρα ημερησίως διαρκεί το παιχνίδι στο ύπαιθρο (με τις αποκλίσεις από 62% έως 98%).

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι τα παιδιά γονέων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν μεγαλύτερη τάση για αθλητικές δραστηριότητες ή χορό στις περισσότερες χώρες, με τη διαφορά από τα παιδιά από γονείς με μικρότερη μόρφωση να αγγίζει έως και το 20% σε επτά χώρες. Τέλος, παιδιά γονέων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο περπατούν ή ποδηλατούν από και προς το σχολείο σε μεγαλύτερα ποσοστά.

Διαβάστε επίσης:

Οι πληρωμές από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ την εβδομάδα 17-21 Μαΐου

Κορωνοϊός - Κεραμέως: Μόνο 0,1% των σχολικών μονάδων έχει αναστείλει τη λειτουργία του