Υγεία

Αλλεργία στα μάτια: Αντιμετώπιση για φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα

αλλεργία μάτια

Η αλλεργία στα μάτια (ερυθρότητα, φαγούρα, δάκρυα) που οφείλεται στις ίδιες ερεθιστικές ουσίες που προκαλούν το φτάρνισμα και τη ρινική καταρροή μεταξύ στις εποχικές αλλεργίες, είναι πολύ συχνή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η εποχική αλλεργία επηρεάζει περίπου το 30% των ενηλίκων και το 40% των παιδιών. Εκτός από το μπούκωμα, το φτέρνισμα και ρινική καταρροή, τα περισσότερα από τα άτομα με εποχική αλλεργία αντιμετωπίζουν επίσης φαγούρα στα μάτια, δακρύρροια, κόκκινα μάτια και πρησμένα βλέφαρα. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλεργία στα μάτια μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην επιπεφυκίτιδα (αλλεργική επιπεφυκίτιδα) και σε άλλες μολύνσεις των ματιών.

Τι προκαλεί την αλλεργία στα μάτια

Οι -κατά τ' άλλα- αβλαβείς ουσίες που προκαλούν προβλήματα στα άτομα που έχουν προδιάθεση για αλλεργικές αντιδράσεις ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα πιο κοινά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα που προκαλούν αλλεργία στα μάτια είναι η γύρη, η μούχλα, η σκόνη και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.

Η αλλεργία στα μάτια μπορεί επίσης να προκληθεί από αντιδράσεις σε ορισμένα καλλυντικά, ή οφθαλμικές σταγόνες, ή και από τεχνητά δάκρυα που περιέχουν συγκεκριμένα συντηρητικά.

Οι τροφικές αλλεργίες και αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα μέλισσας, ή σε άλλα τσιμπήματα εντόμων, συνήθως δεν επηρεάζουν τα μάτια, τόσο σοβαρά όσο τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.

Αλλεργία στα μάτια: Αντιμετώπιση

Για να μειώσετε την φαγούρα, την δακρύρροια και το κοκκίνισμα μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

Αποφυγή αλλεργιογόνων: Η καλύτερη προσέγγιση για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της αλλεργίας είναι να κάνετε ό,τι μπορείτε για να περιορίσετε την έκθεσή σας στα αλλεργιογόνα που έχετε καταλάβει ότι σας επηρεάζουν.

Όταν είστε σε εσωτερικούς χώρους να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο το κλιματιστικό σε λειτουργία που φιλτράρει τον αέρα. Όταν βγαίνετε έξω, να φοράτε γυαλιά ηλίου που “κλείνουν” καλά γύρω από τα μάτια και τα προστατεύουν τη γύρη και την σκόνη.

Βγάλτε τους φακούς επαφής: Επειδή η επιφάνεια των φακών επαφής μπορεί να προσελκύσει και να συσσωρεύσει αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, προσπαθήστε να μην τους φοράτε πολλές ώρες και να κυκλοφορείτε κυρίως με τα γυαλιά σας.

Οφθαλμικές σταγόνες: Επειδή η αλλεργία στα μάτια είναι τόσο κοινή, υπάρχει μια σειρά από διάφορες μη-συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες, που είναι σχεδιασμένες για να σας ανακουφίζουν από την φαγούρα, την ερυθρότητα και τα υγρά μάτια που προκαλούνται από αλλεργίες. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με αυτό.

πηγή: iatropedia.gr

Υγεία

5 πράγματα που πρέπει να κάνουμε πριν μπούμε στο σπίτι για να προστατεύσουμε την οικογένειά μας

απολύμανση σπίτι

Ο κορονοϊός πλήττει την Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες του πλανήτη. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν πως χρειάζεται μία συγκεκριμένη διαδικασία για να μπει κάποιος στο σπίτι του, ερχόμενος από εξωτερικό χώρο.

Παρακάτω ακολουθούν οι συμβουλές της δρ. Elizabeth Scott, η οποία είναι καθηγήτρια μικροβιολογίας.

Αναλυτικότερα:

– Απολύμανε τα χέρια σου: Προσοχή στα βακτήρια, όταν είσαι έξω. Μην ακουμπάς το πρόσωπό σου, μέχρι να το πλείνεις και κράτα πάντα στην τσάντα σου ένα αντισηπτικό χεριών. Απολύμανε τα χέρια σου με αυτό πριν μπεις στο σπίτι.

– Άσε τις σακούλες στο πάτωμα, κρέμασε τσάντα και κλειδιά: Μην τοποθετήσεις τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ πάνω στον πάγκο σου, μέχρι να απολυμάνεις τις συσκευασίες των προϊόντων που αγόρασες. Τα μικρόβια, όπως γνωρίζουμε, μπορούν να επιζήσουν πολλές ώρες πάνω στις επιφάνειες. Κρέμασε την τσάντα και τα κλειδιά σου στην είσοδο.

– Βγάλε βρώμικα ρούχα και παπούτσια: Τα ρούχα και τα παπούτσια είναι πιθανοί φορείς μικροβίων. Βγάλτα στην είσοδο και βάλτα κατευθείαν για πλύσιμο.

– Πλύνε σχολαστικά τα χέρια σου, στη συνέχεια βγάλε τα πράγματα: Πρώτα πλύνε καλά και σχολαστικά τα χέρια σου και στη συνέχεια τακτοποίησε τα ψώνια σου και κάνε τις υπόλοιπες δουλειές σου.

– Απολύμανε και πλύνε τα χέρια σου (ξανά): Πλύνε ξανά τα χέρια σου αφού αγγίξεις τις τροφές και τις συσκευασίες τους. Αφού πιάσεις διάφορα αντικείμενα και μέσα στο σπίτι σου (πόμολα, πόρτες κτλ), καλό είναι να τα ξαναπλύνεις. Το νερό και το σαπούνι είναι το καλύτερο απολυμαντικό.

 

via