Τεχνολογία

Ποσο επικίνδυνο είναι να μοιραζόμαστε τους κωδικούς ασφαλείας;

 κωδικούς ασφαλείας

ύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Kaspersky Lab στο καταναλωτικό κοινό, περίπου οι μισοί (42%) Ευρωπαίοι χρήστες του Διαδικτύου παραδέχονται ότι μοιράζονται τους κωδικούς τους με κάποιον άλλον ή τους αφήνουν εκτεθειμένους σε κοινή θέα, όπου άλλοι άνθρωποι μπορούν να τους δουν. Αυτό αποδεικνύει έλλειψη γνώσεων για τον ψηφιακό κόσμο και μπορεί να διευκολύνει το ξεκλείδωμα των online λογαριασμών και την πρόσβαση για τους ψηφιακούς εγκληματίες.

Σε ερώτηση σχετικά με τη σημασία των κωδικών πρόσβασης, διαπιστώθηκε ότι οι ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να θεωρούν ότι οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης είναι απαραίτητοι για τις online υπηρεσίες που εκτιμούν περισσότερο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, οι ιστότοποι για τους οποίους θεωρούνται απαραίτητοι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης είναι: οι ιστότοποι online τραπεζικών συναλλαγών (61%), το email (42%) και τα site κοινωνικής δικτύωσης (20%). Η λίστα με τις τρεις πιο σημαντικές εφαρμογές ήταν σχεδόν πανομοιότυπη, με το 60% να θεωρεί ότι μεγαλύτερη ανάγκη από ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης έχουν οι εφαρμογές για online banking, το 38% για email και το 21% για site κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι διαδικτυακές αγορές και οι εφαρμογές πληρωμών απαιτούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, αλλά δεν αξιολογούν και τους αντίστοιχους ιστότοπους στο ίδιο επίπεδο. Μόλις το 28% των Ευρωπαίων χρηστών θεωρεί ότι οι online αγορές είναι μια σημαντική υπηρεσία για τους ίδιους, αν και πάνω από το ένα τρίτο (38%) θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένος ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης.

Επιπλέον, το 34% συμφώνησε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών χρειάζονται έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, με ελαφρώς λιγότερους (27%) να αξιολογούν τις υπηρεσίες αυτές ως προσωπικά πολύτιμες.

Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρόλο που οι καταναλωτές συμφωνούν ότι οι online οικονομικές συναλλαγές απαιτούν έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, το 29% θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετης προστασίας για τα προσωπικά τους στοιχεία σύνδεσης, όταν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές. Αναμένουν ότι οι ιστότοποι στους οποίους πραγματοποιούν τις αγορές τους θα τους παρέχουν όλη την προστασία που χρειάζονται.

Μεγαλύτεροι κίνδυνοι προκύπτουν για τις προσωπικές πληροφορίες. Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου παραδέχεται ότι μοιράζεται ελεύθερα τους κωδικούς πρόσβασης του με μέλη της οικογένειάς του. Το 42% έχει μοιραστεί και έχει αφήσει προσβάσιμους τους κωδικούς πρόσβασης σε τρίτους. Επίσης, ένας στους δέκα (10%) Ευρωπαίους μοιράζεται τους κωδικούς πρόσβασης με φίλους κι ένα 5% με τους συναδέλφους του. Ακόμη, με περισσότερο από το ένα τρίτο (38%) των καταναλωτών να χρησιμοποιεί μόνο ένα email για όλες τις ανάγκες του, το να μοιράζεται τον κωδικό πρόσβασής του με άλλους θα μπορούσε να αποδειχθεί δαπανηρό. Αν ο κωδικός αυτός έπεφτε σε λάθος χέρια, θα μπορούσε να ξεκλειδώσει όλες τις πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες στο email αυτό.

Σύμφωνα με τον David Emm, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab.

“Οι καταναλωτές πρέπει να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και να γίνουν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης. Άπαξ και τους μοιραστεί κάποιος, είναι πολύ δύσκολο να ξέρει που θα καταλήξουν. Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει μία πραγματικά ασύνδετη σχέση μεταξύ της αντίληψης του γιατί χρειαζόμαστε δυνατούς κωδικούς πρόσβασης και των μέτρων που παίρνουν οι χρήστες για να τους κρατήσουν ασφαλείς. Κανείς δεν θα περίμενε ένας φίλος ή κάποιο μέλος της οικογένειας να αποκαλύψει εν γνώσει του έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά με το να μοιράζονται κωδικούς, οι καταναλωτές αυξάνουν τον κίνδυνο οι κωδικοί αυτοί να πέσουν σε λάθος χέρια. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους ψηφιακούς εγκληματίες εύκολη πρόσβαση σε προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες. Επίσης, οι παραβιασμένοι λογαριασμοί μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διανομή κακόβουλων link και αρχείων, βλάπτοντας άλλους ανθρώπους. Στη χειρότερη περίπτωση, ολόκληρες ταυτότητες θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο. Ακόμα και ο πιο σύνθετος κωδικός πρόσβασης είναι αδύναμος αν είναι ορατός σε άλλους. Για το λόγο αυτό κρατήστε τον για τον εαυτό σας!”.

Πηγή: techgear.gr

Τεχνολογία

Η Google τιμά με doodle τη σπουδαία Γαλλίδα φωτογράφο Claude Cahun

Claude Cahun doodle

Στα 127α γενέθλια της Γαλλίδας φωτογράφου Claude Cahun είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Η Cahun γνωστή για τις αυτοπροσωπογραφίες της οι οποίες αμφισβήτησαν τα πρότυπα φύλου και σεξουαλικότητας στις αρχές του 20ου αιώνα, γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1894 στη Γαλλία και το όνομά της ήταν Lucy Renee Mathilde Schwob.

Το 1919 ξύρισε το κεφάλι της και άλλαξε το όνομά της σε Claude Cahun, ένα όνομα ουδέτερο, σε ένδειξη αμφισβήτησης της κοινωνικής σύμβασης της εποχής.

Η Claude δημιουργεί μια περσόνα, μέσω της οποίας διατυπώνει τις παραλλαγές πάνω στο φύλο: θηλυκό, αρσενικό, ανδρόγυνο. Η προσωπική σεξουαλική της αμφισημία καλλιεργείται συνειδητά και θέτει υπό αμφισβήτηση καθιερωμένες νόρμες και συμβάσεις.

Με τη θετή αδερφή της Marcel Moore έζησαν ως ζευγάρι στο Παρίσι και δημιούργησαν μαζί. Οι δυο τους έφτιαξαν υπερρεαλιστικά φωτομοντάζ με κεντρικό μοτίβο τα χέρια, για να μιλήσουν για την ταυτότητα φύλου στη Γαλλία του ’30.

Το πορτρέτο της με την Marcel Moore, το 1921 θα μπορούσε να διαβαστεί ως μια αλληγορία της σχέσης τους, μια σχέση με βαθιά εγγύτητα και κατανόηση μεταξύ δύο ισχυρών προσωπικοτήτων.

 

 

Η Cahun ήταν γόνος εύπορης εβραϊκής οικογένειας και γεννήθηκε στην πόλη Ναντ. Τη μεγάλωσε η γιαγιά της μια και η μητέρα της το μεγαλύτερο διάστημα νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία αργότερα στο Παρίσι, ενώ η φωτογραφία γι’ αυτήν ήταν περισσότερο μια προσωπική υπόθεση. Κινήθηκε στον κύκλο των σουρεαλιστών στη γαλλική πρωτεύουσα και κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση ακόμα και του André Breton, ο οποίος δεν έτρεφε και μεγάλη εκτίμηση στις γυναίκες καλλιτέχνες.

Στις φωτογραφίες της η Claude Cahun ασχολήθηκε πολύ, σχεδόν με εμμονή, με το θέμα του ανδρόγυνου. Οι δημιουργίες της θεωρούνται πρωτοποριακές για τη γυναικεία ταυτότητα και έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, μια και την εποχή εκείνη η φωτογραφία δεν είχε καλλιτεχνική αξία.

πηγή: protothema.gr, kathimerini.gr, newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακαλύφθηκε και φωτογραφήθηκε ένας από τους πιο «βρεφικούς» εξωπλανήτες​

Κρυολόγημα: Η κίνηση-κλειδί για να το κρατήσουμε μακριά​

1912: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης - Η είσοδος του ελληνικού στρατού στην συμπρωτεύουσα​

ESPA BANNER