Τεχνολογία

Επιστήμη

Το τρυπάνι του ρόβερ Curiosity κόλλησε στον Άρη

curiosity nasa.jpg

Το μικρό τρυπάνι που χρησιμοποιεί το ρόβερ Curiosity της NASA για να παίρνει δείγματα από το έδαφος του Άρη, αντιμετωπίζει κάποιο τεχνικό πρόβλημα και αδυνατεί να κινηθεί.

Οι μηχανικοί και επιστήμονες στο κέντρο ελέγχου προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο έχει οδηγήσει σε αναγκαστική διακοπή τις «βόλτες» του ρόβερ, το οποίο ανέβαινε αργά στο όρος Σαρπ, όπου υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για συνθήκες φιλικές προς τη ζωή κάποτε.

Το Curiosity -ένα κινητό επιστημονικό εργαστήριο- έφθασε στον γειτονικό πλανήτη πριν από τέσσερα χρόνια και από τότε παίρνει συνεχώς δείγματα αρειανού εδάφους, στα οποία κάνει χημικές αναλύσεις. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από εκεί όπου προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο του 2012.

Το τεχνικό πρόβλημα εμφανίσθηκε πριν από δέκα μέρες και, ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίσθηκε, επανεμφανίσθηκε ακόμη πιο έντονα, όπως έκαναν γνωστό οι επιστήμονες της NASA στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Στο ίδιο συνέδριο, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά ανίχνευσαν στον Άρη το χημικό στοιχείο βόριο. Η παρουσία του -η οποία διευκολύνει το σχηματισμό του σακχάρου ριβόζης και του μορίου του RNA (που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα των έμβιων γήινων όντων)- πιθανώς αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι κάποτε ο «κόκκινος» πλανήτης είχε συνθήκες φιλικές προς τη ζωή.
 

Τεχνολογία

Τοποθετήθηκαν οι μηχανές στον πύραυλο που θα στείλει ανθρώπους στον Άρη

Άρης

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του Super Heavy ενός πανίσχυρου πυραύλου με τον οποίο η Space X του Έλον Μασκ θέλει να φέρει επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια και την εξερεύνηση του Διαστήματος. Ο Super Heavy θα μεταφέρει το Starship, το διαστημόπλοιο που κατασκευάζει παράλληλα η Space X το οποίο προορίζεται για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη. Ο Ελον Μασκ έχει ανακοινώσει ότι στόχος της εταιρείας του είναι πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη σίγουρα εντός της δεκαετίας και αν είναι εφικτό εντός της προσεχούς πενταετίας.

Η Space X ανακοίνωσε ότι τοποθετήθηκαν στον Super Heavy 29 πολύ ισχυρές μηχανές και αναμένεται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες να τοποθετηθούν μερικές ακόμη ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη ισχύ για τις αποστολές που προορίζεται να εκτελεί. Η εταιρεία έδωσε μάλιστα και ορισμένες εικόνες από τον πύραυλο με τις νέες μηχανές του.

Αναμένεται τώρα η ανακοίνωση των ημερομηνιών των πρώτων δοκιμών του Super Heavy με τις νέες του δυνατότητες αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δώσει την σχετική άδεια η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Σε μια από αυτές τις δοκιμές θα πάρει μέρος και το Starship για να διαπιστωθεί αν πράγματι το ζευγάρι αυτό μπορεί να ταξιδέψει μαζί έξω από την Γη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχέδιο για ρίψη πυραύλων στην Σελήνη για να αποκτήσουμε το νερό της

Ισραηλινή εταιρεία σε δεύτερη απόπειρα προσεδάφισης στη Σελήνη

Η Κίνα θέλει να εξοντώσει τον Αρμαγεδδώνα με πυραύλους