Πολιτισμός

Στην ταινία «Toni Erdmann» το βραβείο LUX

toni-erdmann-header-1-1000x600.jpg

Σε μια ταινία που ήδη έχει διακριθεί στις Κάννες και έχει χαρακτηριστεί από τις καλύτερες του 2016, απονεμήθηκε το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα χέρια του Προέδρου Μάρτιν Σουλτς σε ειδική τελετή που οργανώθηκε σήμερα στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.
Πρόκειται για την ταινία «Toni Erdmann», η οποία επελέγη μεταξύ των τριών φιναλίστ, σε σκηνοθεσία και σενάριο της Μάρεν 'Αντε. Είναι συμπαραγωγή της Γερμανι?ας, της Αυστρι?ας και της Ρουμανι?ας.

Το 2016 είναι μια ξεχωριστή χρονιά καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του κινηματογραφικού Βραβείου LUX, με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει ώθηση σε ταινίες που μας θυμίζουν ότι στην Ευρώπη μας ενώνουν πιο πολλά απ αυτά που μας χωρίζουν, δήλωσε ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς, λίγο πριν ανοίξει τον φάκελο του νικητή.
Ενας από τους τρόπους με τους οποίους το ΕΚ συμβάλλει είναι ο υποτιτλισμός των τριών φιναλίστ ταινιών στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, καθώς αυτή η διαφορετικότητα αποτελεί βασικό εμπόδιο στη διανομή των ταινιών στην Ευρώπη.

Ο κ. Σουλτς στον γεμάτο συμβολισμούς χαιρετισμό του, μίλησε για την πολυμορφία της Ευρώπης, αλλά και για τις ανασφάλειες και τα ερωτηματικά των ευρωπαίων πολιτών. Για να καταλήξει ότι πρέπει να προσφύγουμε στις αξίες μας και στην εξεύρεση τρόπων για να συνυπάρξουμε αρμονικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι τρεις ταινίες, είπε κλείνοντας, «μας καταδεικνύουν ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερο κόσμο, αν φροντίσουμε τον συνάνθρωπο».
Το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX αποτελεί αναγνώριση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα προώθησης των ταινιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελεί ένα εργαλείο για την στήριξή του και για την ανάδειξη σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.