Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Αναβιώνει το πατητήρι στο Αρχοντικό με Κρητικό γλέντι

Image
ΠΑΤΗΤΗΡΙ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
 clock 17:18 | 07/09/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αρχοντικού «Η γαλήνη» του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, πραγματοποιεί την 1η γιορτή πατητηριού στο χώρο του δημοτικού σχολείου, στις 9 Σεπτεμβρίου με ώρα έναρξης στις 6:30 το απόγευμα, με την στήριξης της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος, «πρόκειται για ένα ωραίο ξεκίνημα που ενώνει το χθες με το σήμερα. Ένα ταξίδι στον χρόνο. Θα βιώσουμε ένα από τα ωραιότερα έθιμα της Κρήτης, θα θυμηθούν οι παλιοί και θα εμπλουτίσουμε τις εμπειρίες των νέων παιδιών μας. Γιατί διατηρούμε τα έθιμα του χθες , για να κοιτάμε καλυτέρα το αύριο! Θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι στις 21.00 με τον Γιώργο Γλυκοκόκαλο και το συγκρότημα του. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ας συμμετέχουμε με γέλιο, τραγούδι , χορό. Για κρατήσεις θέσεων ( Τηλ. 6984672766 )».

Image
γλυκοκοκαλος

Το έθιμο του πατητηριού

Το μάζεμα των σταφυλιών και η παραγωγή κρασιού και τσικουδιάς είναι ευχάριστες ομαδικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το φθινόπωρο. Η παραγωγή κρασιού περιλαμβάνει το πάτημα των σταφυλιών σε ειδικά κατασκευασμένους χώρους που ονομάζονται "πατητήρια". Ο ένας μετά τον άλλο οι άνθρωποι μπαίνουν στο "πατητήρι" βαδίζοντας ή και τρέχοντας πάνω στα σταφύλια, ώστε να γίνει η εκχύμωση. Στα διαλείμματα ή στο διάστημα της αναμονής του καθένα για τη σειρά του, το φαγητό, το κρασί και τα πειράγματα ρέουν άφθονα στη συντροφιά. Η τσικουδιά είναι ένα δυνατό τοπικό ποτό που φτιάχνεται από τα υπολείμματα στα πατητήρια (στράφυλα) μετά από την απομάκρυνση του χυμού των σταφυλιών. Αυτά τα υπολείμματα τοποθετούνται σε καζάνια και αποστάζονται. Ακόμα και σήμερα οι μηχανισμοί και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι απόλυτα παραδοσιακοί. Ο ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου, που έχει νόμιμη άδεια, συχνά διαθέτει αρκετό χρόνο από την κανονική του δουλειά για να ολοκληρώσει την εργασία του στο αποστακτήριο του χωριού, το φθινόπωρο. Συνήθως το αποστακτήριο ανήκει σε μία οικογένεια και κληροδοτείται στα μέλη της από γενιά σε γενιά. Οι άνθρωποι που έρχονται για να φτιάξουν τη δική τους τσικουδιά συχνά φέρνουν και ψήνουν φαγητό στα κάρβουνα ενώ η φρέσκια, δυνατή τσικουδιά προσφέρεται πλουσιοπάροχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ηράκλειο: Ξηλώνουν τις ρίζες του "φονικού" πεύκου - Έρευνα για τα αίτια της πτώσης (φωτό)

Ηράκλειο: Τύφλα στο μεθύσι, έκαναν άνω - κάτω την πτήση

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis