Πολιτική

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινής, με στενοχώρησε

δένδιας τσαβούσογλου

Για τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία μίλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις για το Καστελλόριζο, τη Θράκη κ.α. Μιλώντας στο κανάλι Haberturk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινής και ότι τον στενοχώρησε πολύ η στάση του στην Άγκυρα.

«Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε μια εξαιρετικά ειλικρινή ατμόσφαιρα. Όπως δήλωσε κι ο πρόεδρός μας, η συνομιλία κατά την υποδοχή του στο προεδρικό μέγαρο ήταν ειλικρινής. Το να είμαστε ειλικρινείς, δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζουμε τις απόψεις μας. Μιλήσαμε για το τί μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Στην οικονομία, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Συμφωνούσαμε πάντα σε ένα ζήτημα και συμφωνούμε ξανά. Είναι προφανές εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα άλυτα προβλήματα με μία ή μερικές συνομιλίες. Συμφωνήσαμε να επικεντρωθούμε στην επίλυση των δύσκολων ζητημάτων με σταδιακά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα, ξεκίνησε ένας νέος διάλογος. Αυτή η πρώτη συνάντηση δεν ήταν εύκολη. Αλλά διεξήχθη σε πιο θετική ατμόσφαιρα από ό,τι περιμέναμε. Εξάλλου και οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων στην Αθήνα ήταν θετικές. Όσον αφορά στη συνέντευξη τύπου, η ελληνική πλευρά μας είπε ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις για να μην προκληθούν αντιπαραθέσεις και ότι περίμεναν την ίδια προσέγγιση κι από εμάς. Τους είπα ότι φυσικά πρέπει να λύσουμε τις διαφορές απόψεών μας εποικοδομητικά και χωρίς αλληλο-κατηγορίες. Οι δηλώσεις που έκανα ως οικοδεσπότης ήταν πολύ εποικοδομητικές" τόνισε ο Τσαβούσογλου.

"Ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινής"

"Αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινείς. Για παράδειγμα, στο θέμα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε έρευνα. Πρόσφατα έριξαν στη θάλασσα 7 Αφρικανούς με πλαστικές χειροπέδες, τρεις εκ των οποίων πέθαναν. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι προσωπικός μου φίλος. Και συνεργάτης μου επίσης. Δεν συμπεριφέρθηκαν ειλικρινά. Αυτό είναι που με λύπησε. Διαφορετικά, έχουμε απάντηση σε ό,τι λένε. Δεν φοβόμαστε. Κάνετε μια τέτοια πρόταση στην αρχή και μετά εκτροχιάζεστε" τόνισε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε: "Χρησιμοποίησαν όλα όσα λένε εναντίον της Τουρκίας σε αυτή τη συνέντευξη τύπου. Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό. Το πρώτο ήταν το Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη όταν ο πρόεδρός μας στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη έφερε στην ατζέντα όλα τα θέματα που διαφωνούμε. Ο πρόεδρός μας υπέβαλε την εξής πρόταση ‘έλα, ας αφήσουμε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να δουλέψουν πάνω στα προβλήματα των δύο πλευρών και να υποβάλουν τις προτάσεις τους’. Υπήρξε μια διμερή συνάντηση στη Γενεύη. Ο Δένδιας είπε τότε ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει αυτά τα θέματα. Του είπα, ‘πρέπει να το δούμε αυτό, ναι καταλαβαίνω, δεν είστε τόσο άνετοι και δεν έχετε την ίδια αυτοπεποίθηση που έχουμε εμείς όσον αφορά την κοινή γνώμη. Και η δική μας κοινή γνώμη είναι φυσικά ευαίσθητη. Αλλά η δική σας κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη. Ας μην το καθυστερήσουμε πολύ’ είπα. Εάν είχε γίνει, θα είχαμε αποφύγει πολλές από τις εντάσεις που βιώσαμε. Εμείς παρόλα αυτά, κλείνοντας το θέμα της συνέντευξης τύπου εκείνη την ημέρα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, προκειμένου να λύσουμε όλα τα ζητήματα χωρίς προϋποθέσεις, να πιάσουμε τη λίστα με τις προτεραιότητες και να λύσουμε και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Είμαστε ειλικρινείς σε αυτό το θέμα. Συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη στη συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Ο Δένδιας θα με προσκαλέσει στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή μας, θα κανονίσουμε και συνάντηση του προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Θα αποφασίσουμε για αυτό αργότερα. Ο πρόεδρός μας είπε, ‘είμαι πάντα έτοιμος να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη’».

«Το πολεμικό μας ναυτικό έπραξε τα δέοντα»

Στο θέμα του γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταλόγισε «κακή» πρόθεση στην Ελλάδα. «Ο πρόεδρος μας έχει σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο δήμαρχος Μπακογιάννης είναι φίλοι μας. Άλλη μια ένδειξη ότι δεν είχαν καλές προθέσεις ήταν ότι την επόμενη μέρα (της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα), το γαλλικό ερευνητικό πλοίο προσπάθησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας υπό τη συνοδεία μίας ελληνικής φρεγάτας. Εάν αυτό το πλοίο είχε ζητήσει την άδειά μας να κάνει επιστημονική έρευνα στην υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντούσαμε θετικά. Όπως και τα πλοία μας μπορούν να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες αλλού. Δεν είμαστε μια χώρα κλειστή σε τέτοια θέματα. Αρκεί να σέβονται την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς δεν υπήρχε καλή πρόθεση. Φυσικά, αντιδράσαμε καλώντας τους πρεσβευτές στο υπουργείο. Και το πολεμικό μας ναυτικό έκανε ό,τι απαιτείτο. Δεν ανταγωνιζόμαστε με χώρες στη διπλωματία. Εκφράζουμε το όραμά μας και ασκούμε την πολιτική μας στη βάση αυτής της κατεύθυνσης. Επειδή η τάδε χώρα πήγε και συναντήθηκε με κάποιους, δεν έχουμε το κόμπλεξ να πάμε κι εμείς. Το ίδιο ισχύει και στο θέμα της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ δύο χωρών. Οι χώρες μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε άλλους ή να τα αγοράσουν από οποιαδήποτε πηγή. Η Γαλλία πουλά τα πολεμικά της αεροπλάνα στην Ελλάδα. Αυτό είπα στον Δένδια εκείνη την ημέρα. Αναφέρει ως δικαιολογία ότι υπάρχει απειλή και γι’ αυτό εξοπλίζονται τα νησιά. Μαζί θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Ό,τι και να αγοράζει η Ελλάδα, δεν θα της είναι χρήσιμο. Μπορούν να δημιουργήσουν τριπλούς και τετραπλούς μηχανισμούς μεταξύ τους. Κι εμείς το κάνουμε, για τη σταθερότητα στον Καύκασο και τα Βαλκάνια».

Απαραίτητη η άδεια της Τουρκίας για έρευνα υδρογονανθράκων

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι τίποτα στην Ανατ. Μεσόγειο δεν γίνεται και δεν θα γίνει χωρίς την άδεια της Άγκυρας. «Ένα από τα βήματα που κάναμε στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, ήταν να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις το 2018. Θεωρούν ότι αποφασίσαμε να κατεβάσουμε τα πλοία μας στην ανατολική Μεσόγειο μέσα σε μια μέρα. Έτσι το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Από το 2001, τόσο η ελληνο-κυπριακή πλευρά όσο και η Ελλάδα με διμερείς και τριμερείς συμφωνίες δημιουργούσαν διάφορα μπλοκ (συσχετισμούς). Τους είπαμε ότι δεν θα ωφελήσει πουθενά, αν η Τουρκία δεν συμμετέχει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα στήνεται στην ανατολική Μεσόγειο και το αποδείξαμε με τις ενέργειές μας στο πεδίο της μάχης. Είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής. Όποια πλατφόρμα και να δημιουργείτε, εάν υπάρχουν υδρογονάνθρακες σε αυτές τις περιοχές, όλοι θα πρέπει να λάβουν την άδειά μας για να ενεργήσουν στην περιοχή. Η όποια διαδρομή, για να είναι εφικτή, θα πρέπει να περνάει από την Τουρκία, για να μεταφερθούν αυτά τα προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Δεν μπορούν να το κάνουν τίποτα στην πράξη ό,τι και να λένε στο τραπέζι. Εμείς λέμε ας τα συζητήσουμε αυτά ξεχωριστά, ας γίνει μία πολυμερής διάσκεψη, μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες. Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός».

Κανένα δικαστήριο δεν θα δώσει ΑΟΖ στο Καστελόριζο

Στο Καστελλόριζο αναφέρθηκε επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι "η Ελλάδα βαφτίζει τις φανταστικές της αξιώσεις διεθνές δίκαιο" κάνοντας πάλι λόγο για μαξιμαλιστική στάση της Αθήνας.

«Υπάρχει ο επονομαζόμενος χάρτης της Σεβίλλης, τον οποίο η Ελλάδα ονομάζει διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, η Τουρκία θα αναπνέει στον Κόλπο της Αττάλειας, αλλά δεν θα μπορεί να πάει πουθενά στο Αιγαίο. Απαιτεί μια θαλάσσια ζώνη 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων για το Καστελόριζο, ακριβώς απέναντι από το Κας. Όταν το αναφέρουμε, λένε ‘ενεργείτε κατά του διεθνούς δικαίου’. Ποιο δικαστήριο θα παράσχει θαλάσσια ζώνη σε ένα τέτοιο νησί; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας, ούτε Γαλλίας-Αγγλίας, ούτε Λιβύης με άλλες μεσογειακές χώρες, ούτε Ουκρανίας και Ρουμανίας. Η Ελλάδα έχει μια μαξιμαλιστική προσέγγιση στο θέμα αυτό. Το Δικαστήριο της ΕΕ έχει αποφανθεί ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία ως προς αυτό, ειδικά στην υπόθεση για τη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ Σλοβενίας-Κροατίας. Τα σχόλια ή οι επικρίσεις της ΕΕ δεν έχουν καμία ισχύ. Η Ελλάδα δηλώνει 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα αλλού στον κόσμο. Αυτό ονομάζει η Ελλάδα διεθνές δίκαιο. Βαφτίζει τις φανταστικές της αξιώσεις διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται αυθαίρετα».

Η Ελλάδα παρανομεί σε δυτική Θράκη και νησιά

«Στη δυτική Θράκη, λέει, ‘αυτοί είναι Μουσουλμάνοι, όχι Τούρκοι’. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Λέμε ότι τα νησιά πρέπει να είναι αφοπλισμένα σύμφωνα με τη Λωζάνη. ‘Υπάρχει απειλή’, απαντάει. Όταν αναφέρεστε στο διεθνές δίκαιο, θα πρέπει καταρχήν να είστε σοβαροί», συνέστησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κύπρος – Μόνο δύο κράτη

Λίγες ημέρες πριν από την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιμένει στην ίδια αδιάλλακτη στάση των δυο κρατών. «Δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση για ομοσπονδία στην Κύπρο. Η θέση της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ είναι κοινή. Αυτή είναι εθνική υπόθεση. Τώρα πρέπει να εξετάσουμε άλλες επιλογές. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε πολιτική ισότητα, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν στο πλαίσιο της κυριαρχικής ισότητας. Η άτυπη συνάντηση 5+1 στον ΟΗΕ ήταν δική μας πρόταση. Σκοπός αυτής της διάσκεψης είναι να συζητήσουμε για το τί πρέπει να διαπραγματευτούμε.

Πρέπει να δούμε αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι. Εάν υπάρχει, πρέπει να καθορίσουμε το πλαίσιο και τις αρχές αυτής της διαπραγμάτευσης. Η Τουρκική Δημοκρατία και η ΤΔΒΚ θα επιδείξουν μία εποικοδομητική στάση εκεί. Θα εξηγήσουμε γιατί απορρίπτεται η ομοσπονδία. Διαπραγματευόμαστε εδώ και 53 χρόνια. Αν η ελληνική πλευρά δεν αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, δεν χρειάζεται να χάνουμε χρόνο με την ομοσπονδία. Πρέπει να διαπραγματευτούμε για λύση δύο κρατών».

Το Ορούτς Ρέις σε 6μηνιαία συντήρηση

Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις έχει αποσυρθεί για συντήρηση, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η Τουρκία θέλει να δείξει καλή θέληση για διαπραγματεύσεις. «Από όσο γνωρίζω, το Oruc Reis αποσύρθηκε για εξάμηνη συντήρηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας. Όπου χρειάζεται γίνονται έρευνες και τα στοιχεία, που συλλέγονται μετά το τέλος των ερευνών, εξετάζονται λεπτομερώς και στη συνέχεια, εάν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου ή πετρελαίου σε κάποιο σημείο, τότε πηγαίνει εκεί το γεωτρύπανο.

Είναι απαραίτητο να εξετάζουμε τέτοια εθνικά ζητήματα με μία εθνική οπτική, χωρίς να χρησιμοποιούμε συνεχώς την πολιτική. Αποσύρεις το πλοίο, αντιδρούν. Το στέλνεις, αντιδρούν. Ως υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να μην επηρεαζόμαστε -όσο είναι εφικτό- από την εσωτερική πολιτική, αλλά δίνουμε και απαντήσεις όταν χρειάζεται. Έχουμε δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο τί μπορούμε να κάνουμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα και ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς εμάς. Όλος ο κόσμος το έχει δει».

πηγή: sigmalive.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπακογιάννη για Πάσχα στην Κρήτη: Μετά το "ξύλο" που έφαγα, θα κάνω ό,τι πει ο πρωθυπουργός

Εξώδικο Μουτζούρη στον Μηταράκη

Βαρουφάκης: Παρεξηγήθηκε με τηλεθεατή που τον επέκρινε γιατί βγαίνει μέσω skype από την κουζίνα

Πολιτική

Λιβανός: Η νέα εθνική Στρατηγική για μια νέα εποχή στον Αγροδιατροφικό τομέα

delphi_economic_forum_vi.jpg

Εγγειοβελτιωτικά έργα που μπορούν να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την παρέμβασή του στο Delphi Economic Forum VI όπου ανέπτυξε το σχέδιο και τις προτεραιότητες του Υπουργείου στην διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής που θα οδηγήσει σε μια νέα εποχής στον αγροδιατροφικό τομέα.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της νέας Εθνικής Στρατηγικής ο κ. Λιβανός υπογράμμισε επτά σημεία:

1.       Η άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας του covid.

2.       Η ένταξη έργων υποδομής και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα στο Ταμείο Ανάκαμψης

3.       Η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης & κατάρτισης ει δυνατόν από το νηπιαγωγείο και ιδίως ταχύρυθμα μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν αγρότες.

4.       Η ενδυνάμωση των ελέγχων για να «χτυπήσουμε» τις παράνομες ελληνοποιήσεις και να προστατεύσουμε τους έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς   

5.       Η προώθηση της εξωστρέφειας μέσω της άσκησης πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και της ανάπτυξης κέντρων καινοτομίας για την αγροδιατροφή.

6.       Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων

7.       Η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα μας.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός, ως ΕΕ συνολικά πρέπει να διαφυλάξουμε τον διατροφικό μας πλουραλισμό. «Να δώσουμε τα εργαλεία στις τοπικές κοινότητες να διατηρήσουν την ιδιαίτερη αγροδιατροφική τους κουλτούρα. Η προέλευση κάθε τροφίμου και ποτού πρέπει να είναι διαφανής, πλήρης και ολοκληρωμένη και να αποτελεί μέρος της «ταυτότητας του». Αποτελεί εθνική μας επιλογή, η προστασία του gastrodiversity για να προστατέψουμε και να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα  και μέσω αυτών τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Είναι το άυλο πολιτιστικό κεφάλαιο, το δίχτυ προστασίας για τους ανεξάρτητους, μικρομεσαίους καλλιεργητές και παραγωγούς, που αποτελούν την πλειοψηφία των δρώντων στον κλάδο!  Στοχεύουμε στην παραγωγή ενός καλύτερου προϊόντος για μια καλύτερη ζωή». Ενώ παρέπεμψε στην Ιπποκράτειος αντίληψη που θέλει το φαγητό ως φάρμακο και η οποία είναι σήμερα πιο δημοφιλής και επίκαιρη από ποτέ!

Κάλεσμα σε τράπεζες, επιστήμονες και νέους

Στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε πρόσκληση για συνένωση δυνάμεων «ο καθένας από τον τομέα του και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη και την αποστολή που μας αναλογεί»

Όπως είπε για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε:

 • Την εξειδικευμένη γνώση, την εμπειρία αλλά και τη διαμόρφωση καινοτόμων σκέψεων και προτάσεων του επιστημονικού κόσμου
 • Την άμεση και αποτελεσματική συνεργασία με τις τράπεζες, την ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας,  επιτάχυνση των διαδικασιών του Ταμείου Εγγυοδοσίας
 • Εμπνευσμένους και οραματιστές επιχειρηματίες, που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για επενδύσεις στο R&D, για καθετοποίηση, για καινοτομία, για εξωστρέφεια.
 • Καταναλωτές, τουριστική βιομηχανία και εστίαση που τιμούν και προτιμούν τα ελληνικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν τη θέση τους αναλογεί στην ελληνική αγορά.
 • Αγρότες και συνεταιρισμούς με νέα σύγχρονη αντίληψη, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες απαιτήσεις της εποχής που απαιτούν συνέργειες και προσαρμοστικότητα.
 • Νέους που θα βρεθούν στην αιχμή της αγροτικής παραγωγής, που οι καλλιεργητικές μέθοδοι με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας θα είναι πιο αποδοτικές,

αλλά και λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον. Μια νέα εποχή που η ποιότητα θα χαρακτηρίζει τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές.

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον των νέων της πατρίδας μας θα κερδηθεί στην ελληνική περιφέρεια. Μέσα από την ανάδειξη της αγροδιατροφής σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και τη σύνδεσή της με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα του 21ου αιώνα.

Τα 200 χρόνια προσφοράς

Ο κ. Λιβανός αναγνωρίζοντας τη συμβολή του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη της Ελλάδας τόνισε ότι «ο αγροδιατροφικός τομέας και η αγροτική παραγωγή συνιστούν έννοιες συνυφασμένες με την ιστορία του τόπου μας. Η ιστορία της ελληνικής γεωργίας είναι η ιστορία της Ελλάδας.

Στα 200 χρόνια της σύγχρονης πορείας μας, κεντρικοί στόχοι της αγροτικής πολιτικής μας ήταν και είναι:

 • βιώσιμο γεωργικό εισόδημα,
 • συνεχής βελτίωση της θέσης των αγροτών,
 • προώθηση της απασχόλησης, της ποιότητας ζωής και της τοπικής  ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έλθει από την περιφέρεια».

Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι εν έτει 2021, η αγροτική πολιτική μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από το διεθνές περιβάλλον.  Όπως πως η λογική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αλληλοσυμπληρώνεται αρμονικά με τη νέα ΚΑΠ, συνδέει τα «παραδοσιακά» ζητήματα με τα σύγχρονα ζητούμενα, όπως το περιβάλλον, η υγεία, η ανταγωνιστικότητα και ο διατροφικός πολιτισμός.

Απευθυνόμενος στους συνομιλητές του ο ΥΠΑΑΤ υπενθύμισε ότι σήμερα η Ευρώπη συνολικά είναι ο κορυφαίος  εξαγωγέας και ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας τροφίμων  μετά την Αμερική.

«Στο πλαίσιο αυτό οι αριθμοί μας βοηθούν να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Αρκεί να σκεφτούμε ότι 21 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και δεν είναι όλες Ευρωπαϊκές παρουσιάζουν μεγαλύτερο παγκόσμιο τζίρο από τον συνολικό τζίρο όλων των εταιρειών τροφίμων και ποτών της Ελλάδας, δηλ. περί τα 15,5 δίσ.»

Ως κλάδος,  η Αγροδιατροφή  αποτελεί τον βασικό πυλώνα της «Βιοοικονομίας», δηλαδή, της δραστηριότητας και της αξίας που δημιουργείται από την εκμετάλλευση των βιοϋλικών και των φυσικών πόρων. «Κατά συνέπεια», σημείωσε ο κ. Λιβανός,  «εμείς πρέπει να πρωτοστατήσουμε στην εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προκλήσεων που αφορούν: στο Κλίμα, την Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα. Η προστασία τους γίνεται πλέον κεντρική προτεραιότητα στην εθνική πολιτική μας αλλά και στην κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική μας».

Ο ρόλος του κράτους

Μέσα σε αυτή τη σύνθετη διεθνή πραγματικότητα  ο κ. Λιβανός διατύπωσε το ερώτημα για τον ρόλο που πρέπει να έχει το κράτος. Σύμφωνα με την αντίληψη της κυβέρνησης ο ρόλος του κράτους συνίσταται πρωτίστως στη χάραξη της πολιτικής και της εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα. Μιας ολοκληρωμένη εθνικής πολιτικής με συγκεκριμένη στοχοθεσία,  διατύπωση προτεραιοτήτων, και με βάθος χρόνου. Μια στρατηγική, που δυστυχώς απουσίαζε από τον αγροτικό τομέα.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός το κράτος

o   δημιουργεί το πλαίσιο,

o   διαμορφώνει το περιβάλλον και

o   θέτει τους κανόνες

για να αναπτυχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας. 

«Ο ρόλος του κράτους είναι πολύ σημαντικός, αλλά δεν θέλουμε να γίνει «ασφυκτικός». Θέλουμε να δώσουμε χώρο στον αγρότη για ανάπτυξη, δημιουργία, καθετοποίηση, καινοτομία, παραγωγικότητα και σύγχρονη επιχειρηματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόκληση της νέας Εθνικής Στρατηγικής

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό κεντρική ευθύνη του κράτους,  αποτελεί η διαμόρφωση μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο για την αγροδιατροφή.

Ως βασικά εργαλεία για τη διαμόρφωση  αυτής της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την αγροτική πολιτική συνιστούν:

 • η Νέα ΚΑΠ, με την οποία συνδέεται άμεσα το μέλλον της ελληνικής γεωργίας,
 • το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου θα δοθεί έμφαση στα εγγειοβελτιωτικά έργα, στην καινοτομία και στην προσαρμογή των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα
 • η δημιουργία ενός Think tank για την αγροτική πολιτική,
 • η χρήση καλών πρακτικών και βέλτιστων παραδειγμάτων  άλλων μοντέλων από χώρες όπως η Ολλανδία, το Ισραήλ και η Ιρλανδία.

Ο  ΥΠΑΑΤ  εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί από τους συνομιλητές του ετέθη το ζήτημα της αλλαγής αναλογίας επιδοτήσεων και επενδύσεων, ενώ αναφερόμενος  στα εγγειοβελτιωτικά έργα είπε ότι αναμένεται να προωθηθούν έργα άνω του 1 δις ευρώ και όπως τόνισε αν υπάρξουν μελέτες η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα δοθούν περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποζημιώσεις λόγω παγετού σε αμπελουργούς, δενδροκαλλιεργητές και παραγωγούς κηπευτικών

Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Στα σκουπίδια 15.000 τόνοι ντομάτας

Λιβανός: Να ενεργοποιηθούν όλα τα έκτακτα μέτρα για αποζημίωση των παραγωγών