Πολιτικό Παρασκήνιο

Στο... κερασμένο γεύμα του Τραμπ ο Μητσοτάκης

trapezitramp2.jpg

Γεύμα στους αρχηγούς των κυβερνήσεων των χωρών που υλοποιούν τον στόχο του ΝΑΤΟ, διαθέτοντας το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, παρέθεσε την Τετάρτη στο Λονδίνο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές ήταν και η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το «παρών». «Αυτό το γεύμα είναι κερασμένο από εμένα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στους ηγέτες σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CBS, Μαρκ Νόλερ. Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προστέθηκαν 130 δισ. δολάρια στις συνολικές αμυντικές δαπάνες των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, όπως και ότι αυτό το ποσό θα φτάσει τα 400 δισ. δολάρια το 2024.

Μάλιστα, δήλωσε ότι κάποια ημέρα, μπορεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ να ανέβει στο 3% ή ακόμη και 4% του ΑΕΠ, παρότι οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν καν τον στόχο του 2% που υπάρχει τώρα.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ απείλησε με τιμωρητικούς δασμούς όσες χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους, για να πετύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ.

«Αν δεν το κάνουν, θα τους "πιάσουμε" στο εμπόριο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πληρώσουν. Αυτό μπορώ να σας το πω», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Πολιτικό Παρασκήνιο

Καλτσούνια, τσικουδιά, κρητικό τυρί και ντολμαδάκια για τον Πομπέο

Γεύμα εργασίας Μητσοτάκης - Πομπέο

Γεύμα εργασίας παραχώρησε το μεσημέρι, στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Σε φωτογραφίες διακρίνονται οι δύο άνδρες να συζητούν σε φιλικό κλίμα αρχικά έξω από το πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού και στη συνέχεια στο τραπέζι, το κέντρο του οποίου κοσμεί μία εντυπωσιακή ανθοσύνθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μενού του γεύματος εργασίας περιλαμβάνει χωριάτικη σαλάτα, ντολμαδάκια, καλτσούνια κρητικά, γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι και τριμμένο κρητικό τυρί, κέικ σοκολάτας, τσικουδιά, λευκό και κόκκινο κρασί.

Σημειώνεται ότι στο γεύμα εργασίας συμμετέχουν ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.