Πολιτικό Παρασκήνιο

Στο... κερασμένο γεύμα του Τραμπ ο Μητσοτάκης

trapezitramp2.jpg

Γεύμα στους αρχηγούς των κυβερνήσεων των χωρών που υλοποιούν τον στόχο του ΝΑΤΟ, διαθέτοντας το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, παρέθεσε την Τετάρτη στο Λονδίνο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές ήταν και η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το «παρών». «Αυτό το γεύμα είναι κερασμένο από εμένα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στους ηγέτες σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CBS, Μαρκ Νόλερ. Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προστέθηκαν 130 δισ. δολάρια στις συνολικές αμυντικές δαπάνες των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, όπως και ότι αυτό το ποσό θα φτάσει τα 400 δισ. δολάρια το 2024.

Μάλιστα, δήλωσε ότι κάποια ημέρα, μπορεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ να ανέβει στο 3% ή ακόμη και 4% του ΑΕΠ, παρότι οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν καν τον στόχο του 2% που υπάρχει τώρα.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ απείλησε με τιμωρητικούς δασμούς όσες χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους, για να πετύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ.

«Αν δεν το κάνουν, θα τους "πιάσουμε" στο εμπόριο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πληρώσουν. Αυτό μπορώ να σας το πω», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Πολιτικό Παρασκήνιο

Μητσοτάκης: Νιώθω απλό μέλος της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει το κόμμα της ΝΔ στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μίλησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τα «αυτιά και τη γλώσσα» της ΝΔ στην κοινωνία, τους κήρυκες του κυβερνητικού έργου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΕ του κόμματος είπε ότι πέρα από πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κόμματος νιώθει απλό μέλος της ΝΔ.