Πολιτικό Παρασκήνιο

Χανιά: Στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος» ο πρόεδρος της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας  και ο Πρόεδρος του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» Βασίλης Σταθάκης

Το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» επισκέφθηκε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στα Χανιά. Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεναγήθηκε στο χώρο από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και οικοδεσπότη του Ιστορικού Καφέ, Βασίλη Σταθάκη, είχε την ευκαιρία να δει την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας που στεγάζεται μόνιμα στο Καφέ, και συνομίλησε με τον κ. Σταθάκη όχι μόνο για τις δράσεις του Καφέ, αλλά και για τις πρωτοβουλίες του ως Προέδρου της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιτυχίες του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» με κορυφαία τη φιλοξενία του 11ου διεθνούς ετήσιου συμβουλευτικού forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στα Χανιά, 5-7 Οκτωβρίου 2022.

 Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας  και ο Πρόεδρος του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» Βασίλης Σταθάκης, στην είσοδο του Ιστορικού Καφέ «Κήπος».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Πρόεδρος του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» Βασίλης Σταθάκης, στην είσοδο του Ιστορικού Καφέ «Κήπος».

Ο κ Σταθάκης αναφέρθηκε και στην πολιτιστική διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ», η οποία λειτουργεί ως «γέφυρα» πολιτιστικής διασύνδεσης των Ιστορικών Καφέ διεθνώς διασφαλίζοντας την προστασία & διατήρηση της άυλης και υλικής πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής & καλλιτεχνικής κληρονομιάς τους. Επίσης φιλοδοξεί να θέσει και επισήμως τα Ιστορικά Καφέ ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία επίσκεψης κάθε πόλης, στο πλαίσιο του εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού, ως ενεργούς θεματοφύλακες της Ιστορίας και του Πολιτισμού. Επίσης αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε στην Snežana Samardžić – Marković, Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου της Ευρώπης και στον  εκτελεστικό γραμματέα της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών Stefano Dominioni  αναφορικά με την δημιουργία γραφείου – παραρτήματος των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Χανιά της Κρήτης. Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, η δημιουργία ενός τέτοιου γραφείου - παραρτήματος θα προάγει τα Χανιά, σε πόλη εφάμιλλη του Λουξεμβούργου και του Στρασβούργου, με τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, ενώ παράλληλα θα εμπεδωθεί ο  ανύπαρκτος μέχρι στιγμής στην πόλη θεσμικός τουρισμός παράλληλα με την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού και συνεδριακού, θα αυξηθεί η πολιτιστική επιχειρηματικότητα και θα ανέβει κατακόρυφα η προβολή των Χανίων, της Κρήτης & της Ελλάδας διεθνώς.

Επίσης ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για την συνεργασία του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» με την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» και την εβδομαδιαία στήλη «Βόλτα στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου», όπου παρουσιάζονται με λεπτομέρειες η ιστορία και η παράδοση των Ιστορικών Καφέ – μελών του «Δρόμου». Η σειρά δημοσιευμάτων, μετά την ολοκλήρωσή της, θα γίνει μια συλλεκτική πολυτελής έκδοση που θα παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με σκοπό να προβληθεί περισσότερο η πολιτιστική κληρονομιά των Ιστορικών Καφέ διεθνώς.  

Τέλος ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Βασίλης Σταθάκης συζήτησαν εκτενώς τη διαδικασία ένταξης του Καφέ του ελληνικού Κοινοβουλίου στο «Δρόμο Ιστορικών Καφέ», με τον κ. Τασούλα να δηλώνει ενθουσιασμένος με την «εξαιρετική ιδέα», όπως τη χαρακτήρισε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος», ο Πρόεδρος της Βουλής συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» , Νίκο Παπαδάκη, τον βουλευτή Χανίων Μανούσο Βολουδάκη, την Περιφερειακή Σύμβουλο και Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕΚ Σοφία Μαλανδράκη και την καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ, Εφη Θεοδώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ταξίδεψε στα Χανιά προκειμένου να παραβρεθεί σε εκδήλωση τιμής που διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά για τον Νικόλαο Ρενιέρη, πρώτο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ρενιέρη στα Παλαιά Ρούματα, και μίλησε για τον αποφασιστικό ρόλο που είχε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 αλλά και κατά τα μετεπαναστατικά γεγονότα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Την προτομή του Νικόλαου Ρενιέρη φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Δικταίον Άντρον: Συνάντηση Στεφανάκη και Μενδώνη για το παρατεταμένο κλείσιμο του σπηλαίου

Μονή Τοπλού: Ένταξη της αναστήλωσης της σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Ντοκιμαντέρ στα Σκούρβουλα: Αναμμένο καντήλι η ιστορική μνήμη

Πολιτικό Παρασκήνιο

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Η απάντηση στον Γερακαράκο για τη λέξη “μπάτσος”

μπάμπης παπαδημητρίου

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου με ανακοίνωση που εξέδωσε απευθυνόμενος στον Γρηγόρη Γερακαράκο, απαντά σχετικά με την λέξη “μπάτσος” που χρησιμοποίησε όταν βρέθηκε καλεσμένος σε εκπομπή του ΣΚΑΙ και κάνει λόγο για “τηλεοπτικό θέαμα” από την πλευρά του Προέδρου της ΠΟΑΣΥ.

«Θέλω να πιστεύω ότι κάτι δεν καταλάβατε ή ότι κάπως μπερδευτήκατε. Ότι δηλαδή δεν αντιληφθήκατε πως απευθυνόμενος με ειρωνική και επικριτική διάθεση προς τον συνομιλητή μου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησα πως το μόνο που ενδιαφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση είναι “να τρυπήσουμε τους μπάτσους”, αναφορά που με απόλυτη σαφήνεια καταδικάζει την υποτιμητική αντίληψη που διακινείται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο σε βάρος των αστυνομικών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

“Προς κύριο Γρηγόρη Γερακαράκο
Πρόεδρο ΠΟΑΣΥ
Ενταύθα

Κύριε πρόεδρε,

Πληροφορήθηκα πριν από λίγο ότι δημιουργήσατε σήμερα τηλεοπτικό θέαμα και ότι καταφέρεστε δημοσίως σε βάρος μου διακινώντας τον απαράδεκτο και ψευδή ισχυρισμό ότι θεωρώ “μπάτσους” τους αστυνομικούς. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι δεν καταλάβατε ή ότι κάπως μπερδευτήκατε. Ότι δηλαδή δεν αντιληφθήκατε πως απευθυνόμενος με ειρωνική και επικριτική διάθεση προς τον συνομιλητή μου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησα πως το μόνο που ενδιαφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση είναι “να τρυπήσουμε τους μπάτσους” αναφορά που με απόλυτη σαφήνεια καταδικάζει την υποτιμητική αντίληψη που διακινείται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο σε βάρος των αστυνομικών.

Δεν γνωρίζω τα κίνητρα της αναίτιας επίθεσης εναντίον μου. Δεν σας επιτρέπω όμως να με κατηγορείτε, με τον τρόπο μάλιστα που το κάνατε, όταν σταθερά και αταλάντευτα, ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές, είμαι από τους λίγους που υπερασπίζεται χωρίς υπεκφυγές το έργο και κυρίως τις γυναίκες και τους άνδρες της Αστυνομίας.

Όταν θυμώνετε και κυνηγάτε και προσβάλλετε έναν άνθρωπο, δημοσιογράφο, βουλευτή, καλά θα κάνετε να γνωρίζετε την προσωπικότητα, το έργο του και τη στάση ζωής του. Διαφορετικά με τη συγκεκριμένη στάση σας, επιβεβαιώνετε όσους δηλητηριάζουν τους συμπολίτες μας εναντίον του δύσκολου έργου των αστυνομικών”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αστυνομικοί Ηρακλείου: Καταγγέλουν τον βουλευτή που τους αποκάλεσε "μπάτσους"

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά πιστοποιητικά: Οι επίορκοι αστυνομικοί είχαν στο πελατολόγιο ποινικούς

 

Ηράκλειο: Πολιτική κόντρα με φόντο την καταγγελία ξυλοδαρμού νεαρού από αστυνομικούς

ESPA BANNER