Πολιτικό Παρασκήνιο

Απαλλαγή Βερελή με βούλευμα, για την υπόθεση των 90 τρόλεϊ

βερελής

Έκλεισε με βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας η υπόθεση της προμήθειας 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στην οποία είχε εμπλακεί το όνομα του Χρήστου Βελερή που είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που αποφάσισε την συγκεκριμένη αγορά.

Επίσης, στην δικογραφία που τώρα κλείνει με το απαλλακτικό βούλευμα που εκδόθηκε από το συμβούλιο Εφετών, αναφέρονται τα ονόματα και άλλων πολιτικών προσώπων, που είτε αναπλήρωσαν τον κ. Βερελή στην επιτροπή ή μετείχαν σε αυτή ή είχαν εκπροσωπήσει τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν. Μεταξύ των ονομάτων αυτών, περιλαμβάνεται το όνομα του Γιάννη Μανιάτη, του Γεώργιου Ζαννιά, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Παναγιώτη Σοφού, κ.ά. Επίσης στην ίδια υπόθεση είχαν εμπλακεί ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που μετείχαν σε επιτροπές καθώς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί.

Η συγκεκριμένη δικογραφία κλείνει έπειτα από μία δεκαετία περίπου ερευνών από την ελληνική δικαιοσύνη, η οποία τελικά με το βούλευμα (1548/2018) που εξέδωσε καταλήγει σε απαλλακτική κρίση για το σύνολο των εμπλεκομένων.

Αφορμή για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, που είναι γνωστή και ως υπόθεση Μan, αποτέλεσαν δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε έρευνες της γερμανικής Δικαιοσύνης, η οποία προσπάθησε να συλλέξει στοιχεία για το αν η γερμανική εταιρεία είχε διακινήσει μαύρο χρήμα για την προώθηση των προϊόντων της σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μάλιστα, από την έρευνα των γερμανικών δικαστικών αρχών είχε προκύψει πως η Man διακίνησε 16 εκατομμύρια ευρώ για παράνομες πληρωμές σε διάφορες χώρες.

Έπειτα από πολυετείς έρευνες από Έλληνες εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς εντοπίστηκαν 1.932.598.ευρώ με αποδέκτες εταιρεία συμβούλων. Για το ποσό αυτό, ωστόσο, δεν προέκυψε ότι διατέθηκε για παράνομες πληρωμές καθώς η Man είχε πράγματι συμβληθεί ως σύμβουλος στην προμήθεια των 90 τρόλεϊ ,την σύμβαση υλοποίηση της οποίας ανέλαβε τότε η ελληνική εταιρεία ΕΛΒΟ.

Ακόμη, οι ελληνικές δικαστικές αρχές εντόπισαν ποσό 774.999 ευρώ, για τα οποία έκριναν πως αποτελεί έκπτωση εκ μέρους της Man προς την ΕΛΒΟ.

«Από τα στοιχεία που συνελέγησαν δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Εφετών.

Μάλιστα, το συμβούλιο μετά την κρίση του περί απαλλαγής όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση αναγνώρισε στον κ. Βερελή το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.

Τέλος, το δικαστικό συμβούλιο διαχώρισε την υπόθεση για δύο μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά ως 100. 000 ευρώ. Και τα δυο αυτά πρόσωπα παραπέμφθηκαν με το βούλευμα σε δίκη.

Πολιτικό Παρασκήνιο

Κορωνοϊός: Ο Κώστας Σημίτης περίμενε στην ουρά για να εμβολιαστεί

Κώστας Σημίτης

Στον νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετέβη το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.

Ο 85χρονος πρώην πρωθυπουργός έφτασε στον «Ευαγγελισμό» στις 08:00, φορώντας μάσκα και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, και περίμενε στην ουρά να φτάσει η σειρά του για να κάνει το εμβόλιο για τον Covid-19, πιθανότατα την επαναληπτική δόση.

Κομψά ντυμένος, με μια μπεζ καμπαρντίνα, ο πρώην πρωθυπουργός διδάσκει ήθος, αφού περιμένει να εμβολιασθεί, ανώνυμος μεταξύ ανωνύμων, σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς που έσπευσαν να πάρουν τη σειρά άλλων και να φωτογραφηθούν επιδεικτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναξιοκρατία των εμβολιασμών για τους νεότερους ευπαθείς. Του Νίκου Ανδρουλάκη

Αρναουτάκης: Ζητά την άμεση λειτουργία όλων των εμβολιαστικών κέντρων στην Κρήτη

«Αντάρτικο» στην ΕΕ για τη στρατηγική εμβολιασμών - Οι έξι χώρες που διαφοροποιούνται