Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα...

Image
Αλέξης Τσίπρας
 clock 20:42 | 16/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Ελλάδα τόνισε στη Σύνοδο Κορυφής ότι πρέπει το βάρος να μετατοπιστεί σιγά σιγά από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια. Κοινές περιπολίες με την Άγκυρα δεν μπορούν να υπάρξουν, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.
Το μεταναστευτικό υπερβαίνει τις δυνατότητες των χωρών υποδοχής, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Οπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, είναι ένα θέμα που αιφνιδίασε την Ευρώπη. Συνειδητοποίησε ότι υπήρχε πρόβλημα όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στην αυλή της Ευρώπης. Οσο τα ελληνικά νησιά δέχονταν τα πρώτα κύματα, υπήρχε μια αμηχανία και μια διστακτικότητα. Μπέρδευαν το προσφυγικό με το μεταναστευτικό, σημείωσε

Η Ευρώπη κινείται ακόμα με μεγάλη καθυστέρηση. Υπάρχουν δυστυχώς διαφορές μεταξύ των κρατών. Κάποιες κυβερνήσεις υιοθετούν ξενοφοβική στάση και απαντούν με τείχη και δακρυγόνα.
Από την άλλη, συμπλήρωσε, Γερμανία και Σουηδία έχουν κοντά σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και δεν σηκώνουν τείχη και συρματοπλέγματα. Αν το έκαναν, η Ευρώπη θα είχε διαλυθεί. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν χθες ήταν σε θετική κατεύθυνση, σημείωσε. Κερδίζουν έδαφος όσοι θέλουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με αλληλεγγύη.

Στη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα τόνισε ότι πρέπει το βάρος να μετατοπιστεί σιγά σιγά από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια. Να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα εκεί για να σταματήσει η εκμετάλλευση αλλά και ο χαμός ανθρώπινων ζωών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κοινές περιπολίες με Τουρκία δεν μπορούν να υπάρξουν
Η χώρα μας είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια πολιτική στήριξης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο βάρος. Αυτή η πολιτική είναι σωστή. Στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε τέτοια πολιτική, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα υπάρξουν όμως παραχωρήσεις από εμάς ή την ευρωπαϊκή πλευρά σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας. «Κοινές περιπολίες με Τουρκία δεν μπορούν να υπάρξουν. Πρώτον γιατί συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι αμφισβητήσεις από τους γείτονες. Κινήσεις που δεν μας επιτρέπουν να έχουμε εμπιστοσύνη. 
Δεύτερον δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση παρά μόνο για διάσωση. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Το ποιος θα περισυλλέξει, αν είναι ελληνικό ή τουρκικό πλοίο, μικρή σημασία έχει για την αντιμετώπιση των ροών.

Δεν έχουμε λάβει ουσιαστική χρηματοδότηση
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής αναγνωρίστηκε το μεγάλο κόστος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Κόστος που σε πολλά επίπεδα δεν είναι μετρήσιμο καθώς αφορά τις διαρκείς περιπολίες του λιμενικού, τις δαπάνες των δήμων, το κόστος για το σύστημα υγείας.
Η Ελλάδα έχει πάρει λίγα κονδύλια, και αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι για τα άμεσα προβλήματα (σίτιση κ.τλ.).
Θα υλοποιήσουμε, είπε, τα hot spot αλλά αυτά θα είναι κέντρα ταυτοποίησης. Δεν θα μένουν οι πρόσφυγες πάνω από δυο ημέρες, είπε ο πρωθυπουργός.
«Ουσιαστική χρηματοδότηση δεν έχει υπάρξει έως σήμερα. Υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν ποινές αλλά η αλληλεγγύη είναι a la carte. Τουλάχιστον τώρα δημιουργείται κλίμα κατανόησης. Δεν πηγαίνουμε ως επαίτες. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει γιατί είναι το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Όμως θέλω να χαιρετήσω την παρέμβαση του Σουλτς που μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση για χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα των Αφγανών που δεν πληρούν τα κριτήρια να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Αυτοί, όπως είπε, είναι φτωχοί, σε αντίθεση με τους Σύριους. Υπάρχει κίνδυνος αν δεν θεωρούνται πρόσφυγες, να μην μπορούν να μετεγκατασταθούν.

Τα ανταλλάγματα που ζητά η Άγκυρα
Από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει ένα παζάρι που δεν αφορά μόνο την οικονομική βοήθεια που ξεκίνησε από το ένα δισ. και φτάνει στα τρία, αλλά και στην ενταξιακή διαδικασία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ζητούν υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η συζήτηση. Οι υποσχέσεις φαίνεται ότι έχουν δοθεί από την πλευρά Γιούνκερ και Μέρκελ. Εμεις κρατούμε θέση ευθύνης. Δεν μας φοβίζει όσο τηρούνται οι αρχές που διέπουν την Ευρώπη. Αν η Τουρκία κάνει βήματα προς τον εκδημοκρατισμό, είναι κάτι προς όφελος μας.
Αυτά τα βήματα όμως, πρέπει να περιλαμβάνουν και το ζήτημα της κατοχής της Βόρειας Κύπρου. Χθες εκπροσώπησα και τον πρόεδρο Αναστασιάδη και το αποτέλεσμα ήταν εντός των στόχων που είχαμε θέσει.

Το πολυνομοσχέδιο
Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν δύσκολα μέτρα που τα γνωρίζαμε από τον Αύγουστο, τόνισε ο πρωθυπουργός. Τα γνωρίζατε όταν ψηφίζατε τη συμφωνία του Αυγούστου, είπε στην αντιπολίτευση. Υπάρχουν δύσκολα που πρέπει να υλοποιήσουμε για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στο 2015 αλλά και να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση σε ορισμένα ανοικτά θέματα.
Δεν μπορείς να βάλεις σε όλα κόκκινες γραμμές. Πρέπει να στοχεύσεις, σημείωσε.
Υπάρχει στρατηγικό αδιέξοδο στην πολιτική της αντιπολίτευσης, σημείωσε. Εσεις κάνατε καμπάνια στο δημοψήφισμα υπέρ μιας συμφωνίας που είχε σκληρότερα μέτρα. Εσεις ψηφίσατε στη Βουλή τη συμφωνία και σήμερα αρνείστε να ψηφίσετε τους εφαρμοστικούς νόμους!

«Τι παριστάνετε; Τους αντιμνημονιακούς; Παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς ενώ δεχόσασταν όλα τα μέτρα και επτά μήνες δεν βοηθήσατε στη διαπραγμάτευση;», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός ο λαός επέλεξε ποιος θα διαχειριστεί μια δύσκολη συμφωνία. «Τι μας ζητάτε να κάνουμε ακριβώς; Ποια είναι εναλλακτική σας πρόταση;», αναρωτήθηκε. Μήπως μας ζητάτε να επαναδιαπραγματευτούμε; Μήπως να μην προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση; Μήπως να μην αρχίσει η συζήτηση για το χρέος; Μπορείτε να κάνετε κριτική στον οδικό χάρτη;
Ελάτε να καταθέσετε μια πρόταση, κάλεσε την αντιπολίτευση. Το μόνο που έχετε κατά νου είναι να είστε ξανά στην καρέκλα της εξουσίας, είπε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι η ΝΔ με οποιονδήποτε αρχηγό θα μείνει πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση.

Τα πόθεν έσχες
Αναφερόμενος στο θέμα των πόθεν έσχες, υπογράμμισε ότι «δεν έχετε βρει κανένα πραγματικό στοιχείο που να στοιχειοθετεί θέμα διαφθοράς. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί.» Για να σταματήσει η συζήτηση, τόνισε, η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Δεν θα μείνει κανένας στο απυρόβλητο. Ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε πολιτικός, ούτε επιχειρηματίας. Ούτε υπουργός, αν υπάρχουν στοιχεία, σημείωσε με νόημα.

Δημιουργήθηκε μια ιστορία για έναν υπουργό που έκανε ατελή δήλωση το 2012 και εν συνεχεία κατέθεσε δήλωση. Το ποσό έχει φορολογηθεί, τόνισε και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το ένα εκατομμύριο του Τσουκάτου δεν ξέρουμε πού πήγε.

Δεν θα ξεχαστεί τίποτα. Αν υπάρξουν στοιχεία για υπουργό δεν θα υπάρξει κάλυψη, υπογράμμισε. «Θα κυβερνήσουμε και δεν θα χαριστούμε σε κανένα». Αν κάποιοι νόμισαν ότι θα γλιτώσουν κάνουν λάθος.
Σήμερα, δήλωσε, καταθέτουμε τροπολογία που δίνει παράταση για ένα χρόνο στους ελέγχους που κινδύνευαν με παραγραφή. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ανακοίνωσε επίσης ότι αναθεωρήθηκε η σύμβαση παραχώρησης στον ΟΛΠ ΟΛΠ -0,49% και κρατά το Δημόσιο το θαλάσσιο μέτωπο στην Δραπετσώνα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis