Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Επιδοματική κοροϊδία» τα μέτρα Μητσοτάκη
ΣΥΡΙΖΑ
 clock 14:08 | 23/03/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, χαρακτηρίζοντας τα νέα μέτρα για την ακρίβεια ως μια ανεπαρκή επιδοματική πολιτική που δεν αγγίζει τη ρίζα του προβλήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων, επιμένοντας σε λύσεις που αφήνουν ανέγγιχτα τα καρτέλ της αγοράς σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του, σημειώνει:

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης επιδοτούν την ακρίβεια με την επιδοματική λογική τους και δεν αγγίζουν τη ρίζα του προβλήματος της μεγάλης ακρίβειας: την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη των καρτέλ και τους μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων σε υψηλά επίπεδα, παράγοντες που επιβαρύνουν περαιτέρω τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράν.

Τα επίσης ανεπαρκή μέτρα που προηγήθηκαν, με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη λιανική και σε ελάχιστα προϊόντα, δεν μπορούν να εμποδίσουν την άνοδο των τιμών που ξεπερνούν τις αντοχές των περισσότερων πολιτών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να μην φορολογήσει τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων. Ταυτόχρονα, επιμένει να αφήνει ανέγγιχτους τους ενεργειακούς φόρους που δημιουργούν τα θηριώδη υπερπλεονάσματα,  σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, που με το παράδειγμά τους αναδεικνύουν την υστέρηση των σημερινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης:

Στην Αυστρία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία μειώνουν φόρους – στην Ελλάδα δίνουν επιδόματα.

Παρ’ ότι καμία παροχή, ειδικά για τους πιο ευάλωτους, δεν είναι περιττή, ο ελληνικός λαός δικαιούται μέτρα που θα τον θωρακίσουν σταθερά απέναντι στην υπέρμετρη ακρίβεια, τις οικονομικές κρίσεις και κυρίως,  την αυθαιρεσία των ισχυρών της αγοράς.

Απέναντι στην κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόψισε αυτά τα μέτρα σε τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, με κοστολογημένες προτάσεις, για:

Μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και μείωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

Επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους στη διύλιση πετρελαίου και έκτακτη εισφορά.

Ανώτατο περιθώριο κέρδους σε τρόφιμα, βιομηχανικά αγαθά και αγροεφόδια.

Αυτό που κατέστη σαφές σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι η κυβέρνησή του «μένει και θα μένει στο πλευρό» κάθε καρτέλ και μεσάζοντα. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτική αλλαγή, για μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, θα δημιουργήσει θετικές προοπτικές στην οικονομία και την ανάπτυξη, θα προτάξει την υπόθεση της ειρήνης και της πραγματικής σταθερότητας, προς όφελος των πολλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ: «Φρένο» για πέντε ημέρες στις επιθέσεις σε ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Αντιμέτωποι με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες

Φόβοι για πετρέλαιο στα 150 δολάρια το βαρέλι λόγω πολέμου

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis