Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα - Δείτε LIVE

ΒΟΥΛΗ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
 clock 09:13 | 27/03/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Για δεύτερη ημέρα προοιωνίζεται μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Η κυβέρνηση καταγγέλλει ότι πίσω από την πρόταση, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ σε σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ την Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, βρίσκεται συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και η «προνομιακή σχέση που έχει χτίσει» ο Νίκος Ανδρουλάκης με αυτό.

Υποστηρίζει επίσης, ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ «υπηρετεί» τον διαγκωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Δείτε LIVE τη σύγκρουση στη Βουλή:

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδει εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου με στόχο μικροκομματικά οφέλη φτάνοντας στον σημείο να υπερασπιστεί μέχρι και τον υπόδικο σταθμάρχη.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, κάνουν λόγο για συγκάλυψη της υπόθεσης των Τεμπών και με αιχμή το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ καταγγέλλουν επιστράτευση μονταζιέρας και μπάζωμα της αλήθειας, ενώ μιλούν για κατάρρευση του κράτους Δικαίου επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σήμερα, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις:

  • H Βoυλή μπορεί, ύστερα από γραπτή πρόταση πενήντα τουλάχιστον βoυλευτών, να εκφράσει μoμφή κατά τoυ Πρoέδρoυ ή άλλoυ μέλoυς τoυ πρoεδρείoυ. H απoδoχή συνεπάγεται τη λήξη της θητείας τoυ καθ’ oυ η πρόταση.
  • H πρόταση υπoβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Oλoμέλειας της Boυλής και πρέπει να καθoρίζει με σαφήνεια τoυς λόγoυς της μoμφής. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό βoυλευτών, oρίζεται, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης, ημέρα συζήτησης της πρότασης μoμφής σε μία από τις δύo επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ.
  • H συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση. Σ’ αυτήν, μετέχoυν έως πέντε από τoυς Boυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι βoυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της βoινoβoυλευτικής ομάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι Πρόεδρoι των κoινoβoυλευτικών ομάδων και η κυβέρνηση. Για τη διάρκεια των αγoρεύσεων εφαρμόζεται τo Άρθρo 97. To μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα (60) λεπτά της ώρας.
  • H πρόταση μoμφής γίνεται δεκτή κατά τoυς όρoυς τoυ άρθρoυ 142 παρ. 7.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηχητικά ντοκουμέντα: Στον ΟΣΕ από την πρώτη ημέρα, στην αστυνομία μετά από τρεις

Δεύτερη ημέρα μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την πρόταση μομφής

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες - Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis