Πολιτική

Πάιατ προς Τουρκία: Τα κατοικημένα νησιά να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως το ηπειρωτικό έδαφος

τζέφρι πάιατ

Νέο άδειασμα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μέσω του Τζέφρι Πάιατ για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
Η νομική ανάλυση των ΗΠΑ αναφορικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης διαφέρει με αυτήν της Άγκυρας. Σύμφωνα με τη δική μας νομική ανάλυση, που ολοκληρώθηκε αφού λάβαμε όλο το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης, θεωρούμε ότι τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ακόμη, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν την ανατολική Μεσόγειο ως χώρο σταθερότητας και συνεργασίας και για αυτό στηρίζουν εξάλλου και τη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. 
Ακόμη διαμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον λέει «όχι» σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα διπλωματική πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρέθηκε στην Αθήνα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει να βρεθεί θετική ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα

Τουρκική προκλητικότητα: Κι άλλη NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία

oruc reis

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, καθώς το απόγευμα της Δευτέρας, η Άγκυρα εξέδωσε κι άλλη NAVTEX, απαντώντας ουσιαστικά στην ελληνική αντι-NAVTEX που εξέδωσε η Αθήνα το μεσημέρι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το Oruc Reis βρίσκεται τώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ.