Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ο αγώνας των διανομέων πρέπει να δικαιωθεί

Πάνος Σκουρλέτης

   «Ο αγώνας των εργαζομένων στη γνωστή πλατφόρμα είναι δίκαιος, έχει ευρύτερη σημασία, εκφράζει πλειοψηφικά την κοινωνία και δείχνει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων. Το αντίθετο», υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης.

   Υποστηρίζει ότι «η πρόσφατη αρνητική εξέλιξη, με το τελεσίγραφο της εταιρείας είχε προαναγγελθεί από το άρθρο 69 του αντεργατικού "νόμου Χατζηδάκη", που έδωσε στην εργοδοσία το "πράσινο φως"». «Δεδομένου ότι η διάταξη δεν αφορά μόνο την "e-food", η κατάληξη αυτού του αγώνα μπορεί να επιδράσει καταλυτικά ως προς τις ανάλογες προκλήσεις και άλλων συναφών εταιρειών». Εκφράζει την αλληλεγγύη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον αγώνα των εργαζομένων της εταιρείας, ενώ τονίζει πως «διεκδικεί και την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, μεταξύ άλλων ("νόμος Χατζηδάκη").

Σημειώνει επίσης, ότι βρίσκεται σε διαρκή ισχύ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως διατυπώθηκε με δύο τροπολογίες τον περασμένο Ιανουάριο, για: Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για τους οδηγούς δικύκλου - εργαζόμενων στις ταχυμεταφορές (courier) και στις ταχυδιανομές (delivery). Επανένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για τους εργαζόμενους διαλογείς-συσκευαστές στα Κέντρα Διαλογής των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών. Ισχυρό εργασιακό πλαίσιο για τους οδηγούς δικύκλου που παρέχουν την εργασία τους μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

   Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «ο αγώνας των εργαζομένωνέχει τα χαρακτηριστικά κορυφαίας κοινωνικής σύγκρουσης» και «συμπυκνώνει τις βασικές αντιθέσεις της τελευταίας διετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η θέση του κόσμου της εργασίας επιδεινώθηκε πολλαπλώς με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ». Σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι «παλεύουν ώστε να αναγνωριστεί η εξαρτημένη εργασία τους, κόντρα στην αυθαίρετη και εκβιαστική μετατροπή τους σε "ελεύθερους επαγγελματίες", με λιγότερα δικαιώματα και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις». Τονίζει επιπλέον, ότι αγωνίζονται και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, για τη δικαιότερη αξιολόγησή τους και για ορθολογισμό στις διανυόμενες αποστάσεις. «Απαντούν στην εργοδοτική πρόκληση με ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις γενικότερες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής», συνεχίζει ο κ. Σκουρλέτης, «ακριβώς επειδή αυτή η, βαθιά αντικοινωνική, πολιτική βρίσκεται σε αντίθεση με βασικά δικαιώματα και ανάγκες του κόσμου της εργασίας». «Γι' αυτό και ο συγκεκριμένος αγώνας πρέπει να στηριχθεί και να δικαιωθεί», υπογραμμίζει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Τελειώνει η πεζοδρόμηση της μικρής Έβανς - Νέο εργοτάξιο στην 1821

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

Ηράκλειο: Ντομάτες Τουρκίας και λουμπούνια Αργεντινής στο πιάτο μας!

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα»

ΣΥΡΙΖΑ σήμα

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα πίσω από ‘ουδέτερες διατυπώσεις’», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά στη ΝΔ, που έθεσε ζήτημα διευρυμένης εξεταστικής επιτροπής.

«Η Εξεταστική Επιτροπή θα στηθεί είτε ψηφίσει η ΝΔ είτε όχι», σημειώνει η Κουμουνδούρου και διερωτάται: «Δεδομένου λοιπόν ότι η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά τη σύστασή της αποδέχεται οποιαδήποτε πρόταση για χρονική διεύρυνση, τι είναι αυτό που φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί να δραπετεύσει; Μήπως ότι η υπόθεση Κουρτς είναι παιδική χαρά, μπροστά στα αίσχη που έχουν κάνει ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες με τις υπογραφές τους;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει με το εξής «πολύ απλό», όπως τονίζει, ερώτημα: «Θα σεβαστούν τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 68  παρ. 2 του νέου Συντάγματος, που και οι ίδιοι ψήφισαν. ή από τον πανικό τους θα ευτελίσουν και το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο;».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι, νωρίτερα, πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είχαν καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει, εάν θα αποδεχτεί να είναι διευρυμένο, από το 2015 και εντεύθεν, το πεδίο έρευνας της εξεταστικής επιτροπής.

ειδησεις σημερα

Στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου η Άνγκελα Μέρκελ

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες εάν επιλέξει τον δρόμο της πρόκλησης

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Κόπηκαν» δύο υπογραφές στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου

ESPA BANNER